Øens yngste fisker skifter snart base til Gilleleje

Øens yngste fisker skifter snart base til Gilleleje
Frederik Christian Møller. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | NEXØ | ABONNENT | 8. FEB 2022 • 06:30

Frederik Christian Møller siger selv, han er Bornholms yngste fisker, og som sådan har han savnet ligesindede på sin egen alder. Selv om fiskeriet er kriseramt, satser han på at skulle være fisker hele livet, måske med base i Gilleleje.

 

Hvor er du født og opvokset?

– Jeg er opvokset i Aarsdale og gik på Svaneke Skole, indtil den lukkede. Så skiftede jeg til skolen i Nexø.

Og du bor i Nexø nu?

– Ja, sammen med min kæreste, som jeg mødte i Gilleleje.

Hvordan mødtes I?

– Det gjorde vi, fordi situationen er, som den er, når man er fisker på Bornholm. Så er man ikke så meget fisker på Bornholm alligevel. Så de seneste to somre har jeg tilbragt med min båd i Gilleleje, som jeg har fisket fra, og så mødtes vi der.

Og nu har du lokket hende til Bornholm?

– Ja, for tiden, fordi der lige er noget fiskeri efter nogle brislinger i øjeblikket, og bagefter skal jeg have skiftet motor i båden. Men til sommer flytter vi til min kærestes lejlighed i Gilleleje, når jeg alligevel skal fiske derfra igen. Så ville det være åndssvagt, at hun skulle sidde her i Nexø.

Så I er lidt frem og tilbage?

– Ja, lige i øjeblikket. Der er ikke nogle børn eller andet, vi skal tage hensyn til, men det hele er lidt usikkert, og det er svært at spå om fremtiden.

Hvornår fandt du ud af, at du skulle være fisker?

– Jeg bilder mig ind, at jeg altid har villet det. Det er min fars båd, jeg har overtaget, så det er den der gamle fortælling med, at jeg har rendt på havnen i Aarsdale altid, og dengang var der også lidt mere at se på end nu, og jeg skulle bare være fisker i Aarsdale. Sådan blev det ikke, men så skulle det være i Nexø, og sådan blev det heller ikke, og nu er det slet ikke Bornholm længere, men der har simpelthen aldrig rigtig være andet, der interesserede mig.

Og så er de blevet fisker ved at lære faget af din far?

– Ja, til dels, men hvis du skal være fisker i dag i Danmark, kan du ikke bare komme med ud at sejle på en båd, hvis du er under 18 år. Så skal du en tur på Fiskeriskolen, som ligger i Thyborøn, så det har jeg selvfølgelig været. Jeg gik direkte fra sommerferien efter 9. klasse og startede der den 1. august.

Hvordan var det at skulle flytte så langt hjemmefra?

– Det var faktisk rart at komme et sted hen, hvor der var nogle ligesindede. For det er lidt kedeligt at tænke på, men der er desværre ikke andre som mig på Bornholm. Det burde der have været, men det er der ikke, så der er ikke rigtig andre, jeg har kunnet dele med min interesse med, ud over gamle fiskere.

Der er ikke andre på din alder, som har det ligesom dig?

– Der er slet ikke nogen. Jeg er den yngste fisker på Bornholm, og de næste er omkring 30 år.

Så du er lidt alene med det?

– Ja, og selvfølgelig er Thyborøn lidt langt væk, når man er fra Aarsdale, men det var rart at komme et sted hen, hvor folk havde samme interesser som en selv.

Hvordan har du oplevet fiskeriet i din levetid?

– Jeg har jo faktisk oplevet det allerværste, for det er helt slut nu. De har snakket om kriser i 80'erne og 90'erne, men der var trods alt stadig fiskere rundt omkring i havnene, men nu er det fuldstændig dødt. Lige nu har vi så lov til at fiske lidt sild og brisling, som vi fanger fem-seks sømil øst for Nexø, men så er det slut igen.

Det er en stakket frist, for det er ikke holdbart at være fisker på Bornholm og bo her?

– Nej. Men man kan også sige, at det ikke rigtig har været anderledes i den tid, jeg har fisket. Jeg kan ikke huske tilbage på et stort torskeeventyr for eksempel, og jeg har fra starten vidst, at det i hvert fald ikke blev på Bornholm hele året. At det så skulle blive 10-11 måneder om året væk fra Bornholm er en anden snak.

Får det dig til at overveje at flytte permanent væk fra Bornholm?

– Ja, måske. Og måske til Gilleleje, det er ikke holdbart at være lidt det ene og lidt det andet sted.

Men er fiskeriet godt nok fra Gilleleje?

– Ja, det synes jeg. Det er ikke en voldsomt stor by, men en mellemting mellem Rønne og Nexø med små, blå fiskekuttere. Kommer du til Jylland, hvor jeg også har fisket som forhyret, er det er en helt anden liga med meget større både.

Hvordan er din båd?

– Det er en enmandsbåd, som er 11 og en halv meter lang og hedder Vega. Det navn har været i familien længe, min oldefar havde også et skib med det navn. Lige nu deler jeg båden lidt med min far, men på sigt skal jeg køre det hele selv.

Sådan som fiskeriet er, har du så nogensinde tænkt, at du skulle finde på noget helt andet?

– Nej, faktisk ikke. Det kan godt virke surt engang imellem, men når året er omme har jeg tjent mig en god årsløn, og jeg kan holde fri på nogle tidspunkter, hvor andre ikke kan. Så jeg er sgu glad for det, og jeg håber, jeg kan være fisker resten af min tid.

Og hvor fisker du, når du bor i Gilleleje?

– Mellem Anholt og Sjælland. Og fangsten er hovedsageligt jomfruhummere, som man i princippet kan fange året rundt, men om sommeren er det mest rentabelt. I starten boede jeg ombord. Jomfruhummere fanger man om natten, man sætter ud, når solen går ned, så om sommeren er det måske ved sekstiden om aftenen, og så fisker du til fire-femtiden om morgenen og sejler så ind og lodser dine fisk. De bliver solgt på auktion om formiddagen, og så går du til køjs. Er vejret til det, kan det stå på i 14 dage, og så er det faktisk meget rart bare lige at kunne smide sig i køjen.

 


Frederik Christian Møller

24 år.

Bor dels i Nexø, dels i Gilleleje med sin kæreste, som er pædagog og kommer fra den nordsjællandske by.

Han har to mindre søskende, en lillesøster og en lillebror.



FÅ ABONNEMENT