Ny havnefoged vil gerne være, hvor der sker noget

Ny havnefoged vil gerne være, hvor der sker noget
Denni Bjerregaard Chemnitz tiltrådte den 1. marts som ny havnefoged. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 9. MAR 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
9. MAR 2023 • 05:30

Denni Bjerregaard Chemnitz er ny havnefoged på de vestlige lystbådehavne. Som født og opvokset på Grønland har havnelivet altid været i blodet, og jobbet kunne derfor ikke passe mere perfekt.

Hvad er historien med dig og Bornholm?

– Jeg er altid kommet en del på Bornholm, og jeg blev bornholmsk gift på et tidspunkt, og så begyndte jeg at komme rigtig meget på Bornholm. August sidste år flyttede vi så hertil fra Sjælland, fordi min kone fik job som jordemoder. Så vi rev teltpælene op, og jeg fandt et midlertidigt arbejde herovre. Jeg fik først et job indenfor sikkerhedsbranchen med noget vagtarbejde, og så søgte jeg senere stillingen som havnefoged.

Du har blandt andet været på Grønland, kan jeg se. Hvad er forbindelsen der?

– Jamen, jeg er sådan set født og opvokset på Grønland. Jeg har så også sejlet deroppe i 10 år, hvor jeg var befaren skibsassistent for Royal Arctic Line. Min far er den eneste, der stadig bor deroppe nu, og jeg har faktisk ikke været deroppe, siden jeg stoppede med at sejle. Det er vel nok 13 år, siden jeg sidst var deroppe.

Kan man sammenligne Grønland og Bornholm?

– Ja, det kan man godt. Det er jo ø-samfund begge to, og mange af byerne på Grønland ligger også lidt for sig selv. Det her med, at man lærer folk at kende på en helt speciel måde, synes jeg, og der kan man godt drage nogle paralleller.

Er det også noget af det, du godt kan lide?

– Ja, det er der ikke nogen tvivl om. Det kan bestemt have sine styrke, at man ved, hvad det er for nogle mennesker, man har med at gøre. Det er måske også derfor, jeg ikke rigtig savner Grønland, da jeg sådan set får stillet mit behov for ø-livet fint her på Bornholm, hvis man kan sige det sådan.

Hvornår flyttede du så til Danmark?

– Det er faktisk lidt svært at svare på, for jeg har været frem og tilbage mange gange, så jeg ved egentlig ikke lige, hvornår det præcis var.

Det siger måske også lidt om, at du har prøvet lidt af hvert. Hvordan kan det være, at du har prøvet så meget forskelligt i dit arbejdsliv?

– Jeg har nok altid godt kunne lide at være der, hvor der sker noget. Hvis man tager det med at sejle, så er der ikke to dage, der er ens, og jeg har også haft en del år i sikkerhedsbranchen, som hele tiden ændrer sig. Jeg har blandt andet siddet på kontrolcentral for Nokas værdihåndtering, hvor jeg havde ansvaret for alt, der omhandlede sikkerhed for centre og værdikøretøjer der. Jeg tror i det hele taget, jeg godt kan lide at være der, hvor der er lidt travlt og mange bolde i luften.

Hvordan kan det så være, at du søgte stillingen som havnefoged?

– Siden jeg var barn, har jeg haft med både at gøre, så det ligger mig meget naturligt at gebærde mig på en havn. Jeg har også boet på en sejlbåd i seks år i Hundige Havn, inden jeg mødte min kone. Så det gav næsten sig selv, at jeg skulle søge stillingen. Da min kone så stillingen, var hendes første: "Den her er perfekt til dig".

Hvad består arbejdet for en havnefoged i?

– Det spænder jo utrolig bredt. Der er konstant ad hoc-opgaver. Det er alt lige fra det administrative til det praktiske ude på havnen med ting, der skal laves og så videre. Vi har jo med alle havnens brugere og faciliteterne at gøre samt det administrative bag ved det, så det er meget bredt. Jeg startede jo først her den 1. marts, så det er også stadig meget nyt det hele.

Men det kunne jo lyde som om, det passer meget godt i forhold til, at du gerne vil have, der sker lidt?

– Det passer rigtig godt på det. Jeg går egentlig og tænker, at jeg har fundet det arbejde, som jeg kan have de næste rigtig mange år. Det er første gang, jeg har haft den følelse, så det er virkeligt rart.

Denni Bjerregaard Chemnitz

38 år

Født på Grønland

Bor i Rønne med sin kone og tre børn – alle drenge

Ny havnefoged på de vestlige kommunale lystbådehavne