Noora byder på en nærdødsoplevelse, så man kan sætte mere pris på sin hverdag

Noora byder på en nærdødsoplevelse, så man kan sætte mere pris på sin hverdag
Noora Hannula kommer fra Finland, er uddannet i Amsterdam og bor nu på Bornholm. Privat foto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 20. MAJ 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
20. MAJ 2023 • 05:30

Noora Hannula er koreograf og danser fra Finland, men har slået sig ned på Bornholm. Lørdag aften er hun aktuel på Birca i Klemensker med en forprøve-visning af en danseforestilling, som kan hjælpe os med at forberede sig på det uundgåelige – døden.

Du kommer oprindeligt fra Finland, men er nu flyttet til Bornholm?

– Ja, jeg har boet i otte år i Danmark, men boede først i København, hvorfra jeg kunne arbejde med og udøve min kunstart, som er dans. Men for halvandet år siden flyttede jeg til Bornholm sammen med min mand, Claus. Det blev efterhånden for dyrt at bo i København, så vi tænkte, at vi lige så godt kunne satse på noget vidunderlig natur, flytte hertil og se, om jeg kunne skabe noget kunst her med mit dansekompagni, The Nordic Beasts.

Kendte du Bornholm på forhånd?

– Ja, altså min mand har noget familie her, fordi hans mor og stedfar flyttede hertil, efter at de i en årrække havde haft sommerhus her. Også hans søster og hendes mand fra USA er flyttet hertil.

Hvor bor I henne?

– Vi bor uden for Aarsballe på Stavsdalvej.

Hvad synes du så om Bornholm nu, hvor du har boet her i halvandet år?

– Her er virkelig smukt, og jeg er virkelig glad for vores firlængede gård med fire katte, fire snegle og så videre. Det er vældig hyggeligt, og jeg kan naturligvis især lide sommersæsonen, vinteren kan være lidt død, men det er ikke noget, der skræmmer mig så meget, og man kan jo rejse herfra i perioder. Jeg har arbejdet en del med Aalborg Teater, hvor jeg sidste lørdag havde premiere på forestillingen "Nordkraft".

Så du pendler til Aalborg for at arbejde?

– Ja, nogle gange. Jeg er lige blevet færdig med arbejde på Aalborg Teater, og jeg har også tidligere arbejdet på Aarhus Teater. Men nu forsøger jeg at få nogle flere arbejdsrelaterede ting til at ske her på Bornholm, fordi jeg gerne vil være mere hjemme.

Og lige nu arbejder du så med forestillingen "Waiting For The Bad Thing To Happen" ("Venter på, at den dårlige ting skal ske", red.), som du og The Nordic Beasts viser udvalgte dele af i dag, lørdag, på Birca – hvad handler den om?

– Det er en gruppe på fem unge dansere, som inviterer publikum på en "Verdens undergang"-galla. De har 45 minutter inden verdens undergang, og de laver denne galla, som skal forberede alle tilstedeværende på at dø på den mest meningsfulde og markante måde. Det er hele grundtanken i det. Hvordan skal man dø på en selvhjælpsguruagtig måde?

– Forestillingen bliver lidt som en slags bungyjump, hvor man også kan få en nærdødsoplevelse, så når man forlader den, vil man måske se lidt anderledes på sin hverdag, fordi man netop har forestillet sig, at den ophører med at eksisterer. Vi har kun arbejdet med forestillingen i to uger, så det bliver sådan en slags forprøve, for vi arbejdere videre med den, og den skal så opføres for alvor under Bornholms Kulturuge i september, hvor den får rigtig premiere og også vil vare længere. Jeg tror, det bliver rigtig godt.

Er du uddannet danser og koreograf fra Finland?

– Nej, jeg tog min uddannelse i Amsterdam, hvor jeg gik på teaterskole og blev færdig i 2014. Dernæst kom jeg til Danmark i praktik i et dansk dansekompagni, og så blev jeg i landet, fordi jeg blev forelsket i min daværende chef. Men nu er jeg så sammen med en anden dansk mand, og vi bygger en tilværelse op her på Bornholm, haha.

 

 

Fakta

Noora Hannula er 34 år og kunstnerisk leder, koreograf og danser i dansekompagniet The Nordic Beasts.

Hun bor på en firlænget gård uden for Aarsballe samme med sin mand og de fire katte Tiger, Beast, Cleo og Mark.

Lørdag klokken 17 holder hun og The Nordic Beasts en åben visning for alle interesserede på Birca, Bækkelund International Residency Center for Artists, som er et arbejds- og udviklingssted for scenekunstnere beliggende i landlige omgivelser i Klemensker.