Mads fra København VIL bo på Bornholm

Mads fra København VIL bo på Bornholm
Mads Larsen nyder at besøge sine bedsteforældre i Hasle, når ikke han for eksempel er på arbejde her på O'Malley. Foto: Torben Østergaard Møller
DAGENS NAVN | ABONNENT | 10. MAR 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
10. MAR 2023 • 05:30

Mads Larsen er tilflytter og nyansat på den irske pub O'Malley i Rønne, og én ting ligger fast: Han vil allerhelst bo på Bornholm, selv om drømmeuddannelsen kræver et smut væk igen.

 

Hvornår blev du ansat her på O'Malley?

– Jeg havde første dag den 1. februar, og jeg flyttede herover den 27. januar, så det gik hurtigt. Jeg havde jo boet her før, for jeg kom oprindeligt hertil i 2018 for tage en hf, og bagefter arbejdede jeg på færgen et års tid, men min kontrakt udløb, og så flyttede jeg tilbage til København. Efter to måneder fandt jeg ud af, at jeg meget bedre kunne lide at bo her, så jeg ville tilbage igen. Jeg fandt en lejlighed her i Rønne, og så jeg manglede jeg bare et job. Jeg har en veninde, som sagde, at de søgte folk hernede, så jeg skrev til dem, og så gik det lige pludselig bare stærkt, og nu er jeg her. Det er dejligt.

Ja, hvordan er det så at arbejde på O'Malley?

– Det er sjovt! Jeg har aldrig før prøvet at arbejde i en bar, så der var lige en stejl læringskurve, men nu er det bare sjovt. Jeg har også lige haft en arbejdsweekend, hvor der sker lidt mere hernede, så nu kører det bare. Det er sjovt at møde og snakke med forskellige mennesker i løbet af dagen, så det er fedt.

Weekendvagter er ret anderledes end hverdagsvagterne?

– Ja, til hverdag er det lidt mere de samme, man møder, og der er ikke så meget tryk på, men når man så har prøvet en weekend, kan man godt sætte pris på roen i hverdagen, haha. Men det hele er sjovt, og jeg er glad for, at jeg tog chancen og prøvede det.

Har du stået i for eksempel butik før?

– Ja, tilbage da jeg var 17 til jeg blev omkring 20 år, arbejdede jeg lidt til og fra i H&M i Frederiksberg Centret. Det er min eneste butikserfaring, men på færgen arbejdede jeg selvfølgelig også med mennesker.

Din forældre og bror bor i København, hvordan kom du på ideen om Bornholm?

– Mine bedsteforældre på fars side bor i Hasle, og jeg har en onkel i Muleby.

Din far er bornholmer, og derfor er du kommet på Bornholm?

– Ja, vi har aldrig boet her hele familien, men været her i somre, til jul og sådan nogle ting. Og jeg har altid tænkt, at jeg godt gad bo her i stedet for i København. Jeg ved ikke lige hvorfor, måske fordi det er et mindre samfund, som det kunne være rart at vokse op i, og hvor man er mere tæt knyttet til hinanden. Da jeg så skulle starte på hf, tænkte jeg, hvor er der billig husleje? Det er der nok på Bornholm, og det var der jo også.

Og så tog du springet?

– Ja, uddannelse er uddannelse, uanset hvor man er, tænkte jeg, og Campus Bornholm var et fint sted at være, så der tilmeldte jeg mig, og så fik jeg en studiebolig til ingen penge i forhold til, hvad det ville koste på den anden side. Det var dejligt, og så blev jeg bare bidt af at bo her, og derfor kom jeg tilbage igen. Jeg håber, jeg kan blive her og få en familie her en dag.

Hvad siger dine forældre og din bror til det?

– Min bror synes, at jeg er lidt skør, fordi han er meget ungdommelig af sind, haha. Han kan godt lide storbyer, men mine forældre synes bare, at det er godt, for de har jo vidst, siden jeg var en lille knægt, at jeg havde det sådan.

Kan du beskrive, hvad der har fanget dig allerede som knægt?

– Jeg kan meget godt lide naturen og at gå ture og sådan nogle ting. Det er meget bedre herovre, end det er i for eksempel Rødovre, hvor der er biler og larm og mennesker og sådan nogle ting. Jeg kan godt lide roen. Og da jeg på et tidspunkt havde et job som montør i København, hvor jeg arbejdede i Nordhavnen hver dag, tog det en times transport bare at komme på arbejde og en time til, når jeg skulle hjem fra arbejde, selv om der egentlig ikke var særlig langt. Det var en stressfaktor i sig selv. Her tager det mig to minutter at gå på arbejde, fordi jeg jo bor i Rønne. Så her er bare lidt mindre stressende herovre – selv om der selvfølgelig stadig kan være stressfaktorer, når man arbejder.

Mange siger, at når de står på færgen på vej til Bornholm, så sænker de skuldrene og begynder at slappe af, kender du det?

– Ja, lige præcis. Og så er det bare et dejligt sted med en smuk natur. Vinteren kan godt være lidt kedelig nogle gange, men hvis man er en person, der godt kan håndtere det og ikke har noget imod at være hjemme, så er det fint nok. Og foråret og sommeren er jo fantastisk.

Du har en hf, men ikke yderligere uddannelse?

– Nej, men det er min plan en dag at uddanne mig til ambulanceredder, og så skal jeg selvfølgelig tilbage til København for at læse i en periode. Det kan også blive i Esbjerg eller Hillerød, men jeg håber så, at jeg at kan få en uddannelsesaftale herovre, så jeg kan tage resten af uddannelsen her efter skoleforløbet, det kunne være fedt.

Du er ret indstillet på, at det er her, livet skal udfolde sig for dig?

– Ja, det er jeg! Det er jeg meget sikker på. Også fordi jeg synes, det er et godt sted for børn at vokse op, så det vil jeg gerne have, at mine børn kommer til. Mine forældre er skilt, men jeg ved også, at min far gerne vil tilbage igen, når han blev pensionist engang.

Ser du din bornholmske familie, nu hvor du bor her?

– Ja, mest mine bedsteforældre i Hasle. Det er meget rart at bruge noget tid med dem, nu hvor de er kommet lidt op i alderen og hjælpe til her og der, hvor der er brug for det, om det er så med at lægge fliser i kolonihaven eller andre ting. Til gengæld får jeg også et måltid mad engang imellem, det er jo også meget rart, haha.

Har du en bornholmsk yndlingsret?

– Jeg er meget glad for sild! Jeg ved ikke, om det er decideret bornholmsk, men jeg får det kun, når jeg er herovre. Min farfar og jeg fisker også sammen engang imellem. Han har en båd, og så røger han selv det, vi fanger.

 

 

Mads Larsen

26 år.

Bor for sig selv i Rønne.

Han er født i Lyngby, men opvokset i Rødovre.

Forældrene, som er fraskilte, og hans lillebror bor alle i København.