Lisa har startet en strikkecafé i Brugsen

Lisa har startet en strikkecafé i Brugsen
Lisa Mikkelsen bemander strikkecaféen i Brugsen hver onsdag. Foto: Sarah Thun Kristensen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 9. DEC 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
9. DEC 2023 • 05:30

Hvis man vil beholde sin dagligvarebutik i et område med bare 230 mennesker, så må man tænke kreativt. Derfor sagde Lisa Mikkelsen for nogle år siden ja til at starte en strikkecafé i Pedersker Brugs.

Hvorfor har du startet en strikkecafé i Brugsen?

– Jeg blev spurgt fra Brugsen, om jeg kunne tænke mig at lave en strikkecafe, og jeg synes, det lød spændende, så jeg sagde, at det kunne jeg godt. Så gik vi i gang, og så har jeg fået tildelt det her rum.

– Det er egentlig også meningen, at man kan læse bornholmske bøger her. For vi har en masse bøger, som man kan sætte sig og læse, og så kan man købe en kop kaffe og et stykke wienerbrød eller sådan noget.

Hvor længe har du lavet det her?

– Det er nogle år siden. Vi er den eneste Coop-butik, der har det - på landsplan. Vi har mulighed for at lave det, fordi vi er en selvstændig og selvejet brugs, så vi kan selv bestemme en hel masse. Det kan man ikke, hvis det er Coop, der ejer den - så er man mere låst.

– For eksempel er det mig, der køber garn hjem til hylderne her, og jeg køber noget hjem, som ellers ikke er i Brugsen. Jeg køber ind fra andre steder end Coop, for vi har et større sortiment her hos os, og så er der mange flere farver at vælge imellem - ellers bliver det meget begrænset.

– Coop skifter af og til ud i det de har, men jeg har fundet nogle gode grossister, som vil handle med os. Det er sjovt at have meget forskelligt garn i mange farver.

Bruger du meget tid på det?

– Der ligger noget arbejde i det, for man skal hele tiden sørge for, at det ser ordentligt ud på hylderne, der skal hele tiden bestilles garn, og vi har meget strikketilbehør. Det gør noget, at man har hele sortimentet - det er der mange, der er glade for, og jeg strikker selv med det, vi har. Det ligger i den dyre ende, men det sælger rigtig godt.

Hvorfor var det lige dig, der blev spurgt om at starte op?

– Hvad kan man sige... jeg strikker meget? Det er der også mange andre der gør, og i dag er nogen kommet helt fra Tejn og fra Østermarie - sommetider har vi også nogen fra Rønne, der kommer, og jeg bor selv i Nexø. Der er plads til alle, så man skal bare komme - og jeg synes det er virkelig flot, at man kommer hele vejen fra Tejn.

Hvad har du gjort for at få folk med?

– Vi kender hinanden efterhånden, alle strikkerne herovre. Der er mange strikkecaféer og steder, hvor man samles for at strikke. Fra vi startede op og så til nu, er der kommet mange flere og især nu her, hvor vi får mere og mere garn på hylderne.

– Folk strikker faktisk hele året, og om sommeren har vi også mange turister, der kommer. Vi har haft tyske damer i caféen; så kan de lidt engelsk, og det kan vi også, og så får vi grinet lidt.

– Det vigtige er faktisk det sociale i det, og så har vi har gjort det for at trække flere kunder til Pedersker Brugs. Vi er sårbare, for der bor kun 230 mennesker i byen, men vi har et stort opland med sommerhuse, så vores primære indtjening er i sommerhalvåret.

– Så er man nødt til at finde nogle ting, der gør os specielle - et stort udvalg af lokal vin og spiritus, bornholmerdage i sommerhalvåret og en strikkecafé.

Hvad er din tilknytning til Brugsen?

– Min mand og jeg er frivillige. Det er der også en del andre, der er. Han står i vin og spiritus-afdelingen, andre pakker varer og kører ud med dem til plejehjem og nogle få ældre mennesker. Andre kommer og hjælper med at sætte på hylderne, når der kommer varer.

– Der er fire fuldtidsansatte her og så nogle ungarbejdere, men den ville ikke kunne overleve uden frivillige, der bakker op. Derfor er det rigtig godt at lave en strikkecafé. Du kan se, at så trækker vi folk til fra hele øen. Så lægger de da lidt handel her hos os. Alt hvad vi kan lave af tiltag, der kan give lidt omsætning tæller.

– Jeg er også kommet med i bestyrelsen i forbindelse med strikkecaféen. Vi vil gerne involvere os, for Brugsen er vigtig. Ellers skal folk, der bor her til Snogebæk, Nexø eller Aakirkeby, og når det fortrinsvist er ældre mennesker, der bor her, og det ikke er alle, der har bil, så skal vi da have vores brugs her.

– Tænk, at der bor 230 mennesker, og så har vi denne her brugs med et kæmpe udvalg. Det er også vigtigt, fordi det er et samlingspunkt for byen. Du kan se, at vi hygger os, og der er mange, der bakker op.

Hvor mange plejer I at være i strikkecaféen?

– Det kan svinge lidt, men i dag er der pænt mødt op. Jeg er her mellem 11 og 17, og så kan man bare dumpe bare ind, når det passer. Det er kun om onsdagen, at strikkecaféen er bemandet, men ellers kan man også sætte sig en anden dag, men man kan ikke være sikker på, at der er nogen til at hjælpe og vejlede. Det er mest mig, der gør det, fordi jeg synes det er hyggeligt og sjovt.

Lisa Mikkelsen

72 år, bor i Nexø og har sommerhus i Østre Sømarken, som er blevet flittigt brugt de sidste 45 år.

Sammen med sin mand flyttede hun til Bornholm for 12 år siden.

De har to børn plus børnebørn og oldebørn, som alle bor ovre.