Kreativ stadsdyrlæge er gået bort

Kreativ stadsdyrlæge er gået bort
Sonja Hashøj var glad for dyr og især pindsvinene havde en stor plads i hendes hjerte. Privatfoto
MINDEORD | ABONNENT | 17. SEP 2023 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
MINDEORD | ABONNENT
17. SEP 2023 • 15:30

Sonja Hashøj stod i mange år i spidsen for kontrollen af fødevarer på Bornholm.

Sonja Hashøj, Frødingsvej i Rønne, er død. Hun blev 80 år.

Sonja Hashøj, der oprindelig var fra København, var uddannet dyrlæge. Hun blev som kun 32-årig udnævnt til stadsdyrlæge i Lyngby-Tårbæk og Søllerød kommuner.

Sonja Hashøj arbejdede i Norge i fem år, inden hun kom til Bornholm i 1991 som stadsdyrlæge. Det var betegnelsen for en kommunalt ansat dyrlæge, som varetog den offentlige kontrol med fødevarer.

Hun var chef for Bornholms Levnedsmiddelkontrol, der blev drevet af kommunerne i fællesskab med lokaler på Thorkildsvej i Rønne.

Staten overtog området i 2000, hvorefter stadsdyrlægen fik ny titel som distriktschef. Sonja Hashøj gik i 2005 på efterløn fra sit arbejde hos Fødevareregion København og Nordsjællands Lokalkontor Bornholm under Fødevarestyrelsen. Det skete i protest mod, at stillingen som distriktschef på Bornholm blev nedlagt.

Lokal viden ville gå tabt, og der var ingen faglige argumenter for at samle området i større regioner, mente hun.

Kreativitet og oplevelseslyst

Sonja Hashøj var aktiv i mange foreninger, og interesserne gik i flere retninger. Hun betegnes af datteren, Lykke Hashøj, som meget kreativ og med stor lyst til at opleve.

– Der skulle ske noget, siger Lykke Hashøj.

Sonja Hashøj var en ivrig amatørgeolog og meget aktiv i Bornholms Stenklub, og hun dansede squaredance.

Interesserne for geologi og rejser blev gerne kombineret, og hun har rejst for at se naturfænomener – som solformørkelse i Sibirien og Bulgarien, hvor hun var sted sammen med Lykke.

Sonja Hashøj holdt af at opleve og har prøvet mange former for kreativt arbejde, der blev dyrket som en slags tema i forskellige perioder.

Det var forskelligt håndarbejde, og hun tegnede, malede og lavede glaskunst. I en årrække var hun en af de faste udstillere i Galleri Vang, hvor hun især blev kendt for sine malerier med dyr og fugle.

Kvinden bag vejfesten

Sonja Hashøj var i det hele taget glad for dyr, og især pindsvinene havde en stor plads i hendes hjerte.

– Vi havde altid masser af dyr, da jeg var barn. På et tidspunkt havde vi i hvert fald 10 forskellige slags, husker Lykke Hashøj.

Sonja Hashøj boede i mange år på Frødingsvej, og her vil naboer og genboer huske hende for at være initiativtager til den årlige vejfest, som for længst er blevet en tradition.

– Jeg kan høre, at folk har følt, at hun deltog i deres liv og huskede mærkedage, fortæller Lykke Hashøj.

Sonja Hashøj efterlader sig sin mand, Bent Brandt, som hun blev gift med i 1995, datteren Lykke samt den øvrige familie og gode venner.