Klatring gør Laust stærk på flere planer

Klatring gør Laust stærk på flere planer
Foto: Jakob Jepsen
| ABONNENT | 30. APR 2021 • 07:09
| ABONNENT
30. APR 2021 • 07:09

DAGNS NAVN: Laust Højmark driver Klatring Bornholm, hvor han lever af at give skoleklasser, turister og bornholmere klatreoplevelser ved Opalsøen.

Hvordan kom du i gang med klatring?

– Som helt ung besluttede min mor sig for, at jeg skulle starte til sport. I første omgang var det fodbold, men det var desværre ikke sagen for mig. I 2007 annoncerede Bornholms Tidende, at den nystiftede Bornholms Klatreklub havde sin første åbningsdag i DGI-hallen i Rønne, og efter min første prøvetur derinde, var jeg bidt. Derefter gik jeg til klatretræning ugentligt på deres juniorhold. Det var ikke før to år efter, at jeg blev introduceret til klatring udenfor på klipperne af Kim Sørensen, som dengang var næstformand i klatreklubben. Han var en af de få fastboende bornholmere med den fornødne viden om klippeklatring, så det var en stor ære og oplevelse som helt ung at blive taget under vingerne.

Hvad er din(e) bedste klatreoplevelser?

– Netop den første klatretur på klipperne, er den oplevelse, der står klarest. Solen skinnede, da jeg nåede toppen af ruten Chip i Hammerbruddet og vendte mig rundt for at se udsigten over Opalsøen. Det var fantastisk! I de 14 år, jeg har klatret, har klatring givet mig mange store oplevelser på Bornholm og udenlands. Senest sidste år, hvor jeg på en solotur rejste og boede i min bil pakket med klatreudstyr. Jeg tog først med færgen til Sassnitz og ned gennem Europa, hvor jeg endte med at være en måned i klatreparadiset Arco syd for Dolomitterne. De mennesker, jeg møder i klatremiljøet, er altid åbne, hjælpsomme og ender ofte med at blive gode venner. Sporten har givet et enormt netværk, som jeg sætter stor pris på.

Hvilke egenskaber får man igennem klatring?

– Først og fremmest bliver man stærk. Stærk på flere planer. Kampen mod tyngdekraften gør, at klatring er fysisk hårdt for hver en muskel og sene til yderste led i kroppen. Oppe i hovedet er et roligt sind mindst lige så vigtigt, når man står højt på klippevæggen og arbejder med at styre frygt, bedømme fare og være fokuseret. Det går hånd i hånd med kroppens bevægelse. Personligt er jeg sikker på, det har givet mig en enorm styrke, når jeg møder udfordringer andre steder i livet.

Hvorfor startede du Klatring Bornholm?

– Arbejdet som outdoorguide ved Albatros Travels i Grønland, linjefagslærer i friluftsliv ved Åvangsskolen og instruktør ved Havkajak Bornholm har været inspiration og afsæt til, at jeg startede Klatring Bornholm i 2020. At kunne give lokale og turister den samme fantastiske oplevelse ved at prøve klippeklatring første gang i Hammerbruddet, som jeg gjorde dengang som ung, er helt særligt for mig og en grundsten i virksomheden. I dag er jeg ved at træne flere lokale op som instruktører i sæsonen 2021 med målet om, at de tager folk med under armen ud på klipperne, ligesom Kim gjorde med mig for år tilbage.

Hvor finder man de bedste klatresteder på Bornholm?

– I dag har Bornholm op mod tusinde klatreruter på klipperne fordelt over hele øen. Begyndere og erfarne starter gerne i Moseløkken eller Vang Stenbrud, hvor der med tilladelse er etableret boltede ruter, som gør klatring sikkert og tilgængeligt. Enhver vil også være enige om, at de smukkeste steder er langs kysterne. For eksempel ved Randkløve eller langs ydersiden af Hammerknuden. Flere gode steder kan findes på onlineguiden Rockclimbing.dk.

Hvad laver du, når du ikke selv klatrer?

– Udover at udvikle min forretning, underviser jeg et introhold i Bornholms Klatreklub og tager ud på mountainbike med venner. Flere gange er jeg flyttet fra øen, senest for at tage et grundforløb som snedker i København, men den unikke bornholmske natur har igen draget mig tilbage til øen. For nyligt er jeg flyttet ind på en husbåd i Tejn sammen med Fiona, der arbejder ved Folkemødet. Vi tager af og til båden hen til steder på øen, og sidste weekend sejlede vi til Christiansø under sejl. For fremtiden håber jeg at starte flere spændende projekter i naturen op på Bornholm.


Laust Højmark

Alder: 26

Bor i: Tejn

Kæreste med Fiona Ross

Uddannet: Friluftsvejleder