Karin maler i perioder - andre gange sidder hun bare i en stol

Karin maler i perioder - andre gange sidder hun bare i en stol
Man kan male sammen med Karin Christensen i Aakirkeby lørdag i Kulturugen. Foto: Sukey Brown
DAGENS NAVN | ABONNENT | 16. SEP 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
16. SEP 2022 • 05:30

For 35 år siden forelskede Karin og hendes mand sig i Bornholm på en ferie. Nu er det blevet et sted, hvor Karin finder ro til sin kunst og fred, når psyken driller.

Hvad har du lavet, inden du blev kunstner?

– Jeg er oprindelig kontoruddannet og har arbejdet som kommuneassistent med budget og regnskab. Senere har jeg været selvstændig som alternativ behandler i 10 år. I forbindelse med det har jeg også har holdt foredrag og kurser på aftenskoler og hjemme ved mig selv. Men i 2006 blev jeg syg. Jeg fik en dyb depression. Dem har jeg haft tre af, og det endte med, at jeg i 2012 fik førtidspension.

– I de første mange år var det utrolig svært at acceptere, at jeg ikke havde noget energi. Så lå jeg bare i min seng hele dagen, mens jeg var alene hjemme, og så prøvede jeg at gemme min energi, så jeg kunne være oppe, når min mand og vores børn var hjemme. Nu har jeg nok lidt mere affundet mig med, at det bare er sådan det er, og det kommer ikke til at ændre sig.

Hvordan blev du kunstner?

– Jeg er bare amatør. Jeg kalder mig fritidskunstner, og det startede faktisk på et kursus, jeg var på i personlig udvikling, hvor jeg havde en rigtig stor åndelig oplevelse. Kursuslederen var så god til at samle mig op, og om aftenen ville jeg skrive et brev til hende og sige tak, men jeg kunne ikke komme i tanke om, hvad jeg skulle skrive.

– Så skrev jeg et digt på tre vers, og det havde jeg aldrig gjort før, men det blev starten på, at jeg begyndte at skrive. Jeg udkom med en digtsamling, som handler om mennesket, og de indre følelser, vi har: Håb, forventninger, trængsler, længsler, mod og tristhed.

– På samme tidspunkt malede jeg sammen med en veninde, som var så god til at male abstrakt. Jeg har aldrig kunnet tegne, men så fandt jeg ud af, at når det var abstrakt, så var det nemmere, og jeg kunne mærke, at jeg fik nogle følelser ud, når jeg malede.

Hvorfor er du flyttet til Bornholm?

– I 1987 var min mand og jeg på ferie herovre i 14 dage. Vi boede lidt udenfor Listed, og inden ferien var gået, havde vi besluttet, at når vi blev pensionister, så skulle vi bo på Bornholm. Vi har været her mange gange siden, for vi tog altid til Bornholm i stedet for at rejse sydpå. Det var det, vi sparede op til.

– Det fanger os, at der er vand til alle sider. Naturen er overalt omkring os med klipperne i den ene ende af øen, havet overalt, en stor skov; man skal bare gå ud af døren - så er man i naturen.

– Jeg har altid gået mange ture i naturen. Jeg kommer ikke ud af en religiøs familie. Vi var kulturkristne, så det der med at snakke om Gud, det kom slet ikke på tale. Men jeg tror altid, jeg har haft en forbindelse til Gud igennem naturen.

– På Bornholm er der desuden korte afstande, og man bor tæt på det hele. Vi kommer fra Vestjylland, hvor hvis man skulle til et arrangement, så kunne du kun nå den ene ting, fordi du skulle køre måske 60-80 kilometer væk. Her har du alt indenfor 30 kilometers afstand.

Hvordan blev du aktør til Kulturugen?

– Jeg har udstillet mine motiver flere steder på Bornholm. Så sidder jeg og maler artmoneyer. De er dejlige at sidde og male, for de er bare 18x12, og de skal koste 200 kroner - ellers er det ikke artmoney. Jeg har mange kristne motiver på mine ting, så der faldt jeg i snak med Palle Kure fra Indre Mission. Han er også selv kunstner, og han kunne så huske mig, da han skulle sammensætte denne her vandrende udstilling til Kulturugen. Her er vi 10-12 kunstnere, der udstiller i nogle forskellige kirker og missionshuse med oplæg og workshops rundt på øen.

– Det var rigtig fedt, at han spurgte, for de kristne motiver betyder meget for mig. Det handler om trængsler, længsler og håb. Jeg har fået en kontakt til Gud igennem det alternative, og den bærer jeg med mig. Det giver mig ro og fred.

Hvad er det for noget med det her artmoney?

– Vi er nok en 6-7 kunstnere her på Bornholm, der laver artmoney, men folk kender det ikke så godt. Det er en godkendt valuta af Nationalbanken. Jeg har brugt nogle af mine artmoney til at delbetale mine regninger med. Min mekaniker gav et nedslag i pris, og så fik han to artmoney, men det er noget, man skal spørge om.

– Der er både advokater, tandlæger, barer, frisører og hoteller, der tager imod artmoney, som regel for omkring 10-50 procent af regningen, men nogle tager imod helt op til 100 procent. Så bruger man dem i stedet for kontanter, og et af de små malerier på 18x12 er så 200 kroner. Butikker kan dog godt vælge at selektere, hvis de synes mine artmoney ikke passer ind i samlingen. Så sælger de dem ofte videre til andre kunder.

Hvad betyder din kunst for din hverdag?

– Jeg har stadig følgevirkninger af depressionen, og man kan sige, at der er en grund til, at jeg har førtidspension. Nogle dage sidder jeg bare i en stol eller går en tur rundt i haven. Nu her, hvor jeg har et projekt, så overforbruger jeg energi, og så ved jeg også, at der kommer en regning bagefter. Så kan der godt gå 14 dage eller tre uger, hvor jeg sover rigtig meget.

– Så jeg maler kun i perioder, og så kan der andre gange gå flere måneder, hvor jeg ikke rører en pensel. Så laver jeg måske noget andet. Går en lang tur eller tager til Jylland og besøger familie og venner, men så tager det altid lige en uge til 14 dage at komme ovenpå igen.

Karin Christensen

Hun er 62 år og født og opvokset i Ribe.

i 2015 flyttede hun til Svaneke med sin mand.

Sammen har de to sønner, der bor i Midtjylland.