Jonas kom tilbage til Bornholm og fik job hos sin fars gamle kollega

Jonas kom tilbage til Bornholm og fik job hos sin fars gamle kollega
Jonas Olsen har fået sin egen bil, og er nu klar til at lave haver for bornholmerne i sit nye job som anlægsgartner. Foto: Stefan Lang
DAGENS NAVN | ABONNENT | 13. AUG 2022 • 05:30

Jonas Olsen er manden der kommer og ordner din have, når du ikke selv kan overkomme det. Han er uddannet på en kirkegård i København, men han vil meget hellere passer bornholmernes haver.

 

Hvor har du trådt dine barnesko?

– Jeg er født og opvokset i Østermarie.

Og så tog du fra øen for at få en uddannelse?

– Ja, jeg tog til Roskilde i 2017 og startede i lære som anlægsgartner.

Hvad gjorde, at det lige var anlægsgartner, du valgte?

– Min far er anlægsgartner, og jeg har egentlig altid hjulpet ham i min opvækst. Og jeg kan godt lide at bruge hænderne og gå og rode i haven.

Hvilke dele er du mest glad for?

– Jeg tog uddannelsen indenfor vedligeholdelse og den grønne del, så det er der, min interesse ligger. Jeg kom i lære på Holmens Kirkegård inde på Østerbro. Jeg forsøgte at søge en læreplads her på øen, men det var ikke lige muligt på det tidspunkt. Og så synes jeg, at jeg ville prøve noget nyt, så jeg søgte bare for sjov. Men så fik jeg lærepladsen.

Det er et specielt sted at blive udlært?

– Ja, det er det. Det er jo et job som kirkegårdsgartner, og jeg synes også, det blev lidt ensformigt til sidst. Man laver meget det samme hele tiden, synes jeg.

Så valgte du at komme tilbage til Bornholm?

– Jeg flyttede tilbage i 2020, hvor jeg først arbejdede med noget forskelligt entreprisearbejde. Men så søgte jeg hos anlægsgartner Brian Lang, hvor jeg har fået job nu og har været i en måned.

Og hvordan går det?

– Det går rigtig godt. Han stod egentlig og manglede mig, for han har den seneste tid lukket næsten helt ned på pleje af grønne områder, og koncentreret sig mere om kloakarbejde, men nu, når jeg er ansat, så kan han tilbyde kunderne den del igen. Og jeg var glad for at få job her, for jeg har faktisk forsøgt at søge hos ham før, hvor der ikke var plads.

Så du kendte Brian Lang i forvejen?

– Ja, min far har arbejdet meget sammen med Brian, da de begge to var gartnere hos Anders Munch for mange år siden. Så min nye mester er min fars gamle kollega.

Er der mange kunder, der vil have lavet havearbejde på Bornholm?

– Ja, det er der. Det er mest private mennesker, der gerne vil have lavet noget vedligeholdelse af deres haver. Og de er alle sammen så flinke, synes jeg.

Er du bekymret over, at jobbet kan være hårdt fysisk, og der er risiko for tidlig nedslidning?

– Ja, jeg tror ikke, man kan holde i 40 år i denne branche. Men der kommer faktisk hvert år nye regler for, hvordan man skal arbejde med de bestemte ting, og så skal vi på en masse kurser om bære- og løfteteknik. Når man klipper hæk, for eksempel, så må man kun gøre det i 20 minutter, og så skal man lægge hækkesaksen og holde en pause. Den slags regler er der en del af. Og så er der i dag en masse maskiner, man får hjælp af, så jeg tror, det nok skal gå.

Hvad går din fritid med?

– Jeg bruger tid på sport. Jeg spiller både fodbold og badminton. I det hele taget bare noget med bevægelse.

 

 

Jonas Olsen

23 år

Single.