Jeg træner til at blive ældre

Jeg træner til at blive ældre
Asger Andersen har netop vundet sit fjerde bornholmsmesterskab i mountainbike og har mod på mere. Foto: Holger Larsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 12. SEP 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
12. SEP 2023 • 05:30

40-årige Asger Andersen har vundet bornholmsmesterskabet i mountainbike for fjerde gang.

Hvordan kom du i gang med at cykle, og hvorfor blev det mountainbike?

– Jeg begyndte i Bornholms Cycle Club (BCC) i 1994, da jeg var 11 år. Dengang var det, som det nok også er i dag, primært en klub med landevejscykling. Men om vinteren blev der kørt mountainbike, og jeg fandt hurtigt ud af, at det var det, jeg syntes bedst om. Jeg begyndte også at køre konkurrencer som drenge- og ungdomsrytter, og det var også på mountainbike, at jeg klarede mig bedst.

– Jeg cykler også på landevej i dag. Det er meget af sociale hensyn, fordi det er det, klubben kører om sommeren, og så er det også god træning at komme ud at cykle i to-tre timer.

 

Du er nu blevet bornholmsmester for fjerde gang – det bliver du aldrig træt af?

– Nej, og de seneste to år har der været rigtig god konkurrence. Da jeg vandt BM tilbage i 2015-2016, var der ikke nær den konkurrence, som der er nu. Det er super godt, at der er kommet nogle unge, som kører stærkt. Det er sjovt, når man ikke bare kører fra de andre og kører alene hele tiden.

– Jeg kan ikke bare hvile på laurbærrene, hvis jeg vil vinde.

 

Hvor meget træner du?

– Det er meget forskelligt. Jeg har mange træningspas i løbet af en uge, ofte fire-seks. Men tidsmæssigt bruger jeg nødvendigvis ikke så lang tid. Nogle gange er det så lidt som 30-40 minutter. Men så er det med høj intensitet. Det er måske også det, der gør, at jeg er bedre til mountainbike end til landevejscykling, hvor man cykler i flere timer.

– Jeg træner lidt forskelligt. Jeg tager ud på mountainbike, crosscykel eller landevejscykel en gang eller to om ugen. Men da det passer fint med familie og arbejde foregår meget af min træning derhjemme, hvor jeg har en spinningcykel og en romaskine i mit værksted. Jeg løber også på rulleski for at holde kroppen i gang.

Sætter du dig nogle mål for din sport?

– Jeg er jo rundet de 40, har familie og arbejde, så det er begrænset, hvor seriøse mål, jeg kan sætte mig.

– Men sidste år kørte jeg nogle cykelcrossløb på Sjælland. Det var første gang i 20 år, at jeg kørte konkurrence på Sjælland, så jeg anede ikke, hvor jeg lå i forhold til konkurrenterne. Jeg blev nummer tre i et løb i Kalundborg og til DM blev jeg nummer fem i en åben klasse for ryttere uden licens. A-rytterne, altså de bedste, kørte på samme rute efterfølgende, og jeg kunne se på tiderne, at jeg kunne være blevet nummer 12 i A-feltet. Så det var en positiv oplevelse, og jeg kunne konstatere, at niveauet på Bornholm er relativt højt.

– Så det er lidt et mål for mig at køre nogle cykelcrossløb i vinter. Jeg har udset mig fire løb, som jeg tager over og deltager i.

Det lyder lidt som om, at du har nogle ambitioner, som du ikke har haft tidligere?

– Jeg var en dygtig ungdomsrytter, frem til jeg var 18 år. Men jeg slog ikke igennem på det tidspunkt, hvor man ellers skal gøre det, fordi der kom andre interesser. Der var mange år, hvor jeg ikke trænede så meget for at kunne konkurrere, men mere fordi jeg syntes, at det var sjovt.

– Jeg havde måske talentet fysisk, men det er kun halvdelen, for man skal også have viljen til at ville det og være villig til at lide nogle afsavn som at tage ud at træne i regnvejr i stedet for at tage til fest med vennerne.

– Jeg fik genvækket lysten til at gøre mere ud af træningen, da jeg flyttede hjem til Bornholm og begyndte at træne sammen med Emil Toudal, som i dag er professionel. Han så ikke på vejrudsigten, men på træningsplanen. Han fik skubbet mig i gang med at træne lidt mere seriøst.

– Jeg er i lige så god form, som da jeg var 17-18 år. Det er dejligt, og jeg vil gerne have det godt i de næste mange år, uanset om jeg konkurrencecykler eller cykler for sjov. Det er også en motivationsfaktor.

– Nogle gange spørger folk: Hvad træner du til? Jeg træner til at blive ældre. Selv om jeg ikke kørte konkurrence, ville jeg stadig træne, for det er blevet lidt en sport i sig selv for mig at være i god form.

Asger Andersen

40 år.

Født i Rønne, hvor han også bor i dag.

Uddannet gymnasielærer med speciale i historie og medievidenskab fra Københavns Universitet.

Underviser på Åvangsskolen og på Campus Bornholm (er i gang med at tage en merit til folkeskolen, fordi der er mere arbejde at få, siger han).

Har kæreste og to sønner, på 11 og 7 år.

Hobbyer: Den store have, drengene og aktiv ferie (for eksempel vandreture).