'Jeg kommer i takt med mig selv, historien og landskabet ved at gå'

'Jeg kommer i takt med mig selv, historien og landskabet ved at gå'
Marie og Torben Lau Florin. Eget foto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 11. APR 2024 • 05:30
Af:
Joan Øhrstrøm
DAGENS NAVN | ABONNENT
11. APR 2024 • 05:30

Marie Lau Florin og hendes mand Torben kalder sig vandretosser, for de elsker at vandre sammen, ikke mindst på Bornholm. Nu har de udgivet bogen ”Til fods på Bornholm” med alle de tips, de selv savnede, da de startede med at vandre på Bornholm.

Tillykke med den kommende bogudgivelse ”Til fods på Bornholm”. Hvordan opstod ideen til bogen?

– Det begyndte faktisk med ideen til en anden bog: Vi var på vej til Japan for at vandre to måneder på verdens ældste pilgrimsrute, og ledte efter et forlag, fordi vi gerne ville skrive en bog derfra. Vi blev inviteret til møde på Muusmann Forlag, som gerne ville udgive den. Men forlæggeren foreslog, at vi skrev en vandrebog fra Danmark, inden vi skrev fra Japan.

– ”Hvad med Bornholm?” udbrød min mand Torben, for det undrede os, at der ikke fandtes en bornholmsk vandrebog. Bornholm er Danmarks vandreparadis nummer ét, hvis du spørger os. Og der findes kun en ældre svensk en, og så er der forskellige naturvejledere, der har skrevet om naturperler på Bornholm. Men vi har et helt andet udgangspunkt, for vi er begge to vokset op som førstegenerationsvandrere i familier, der ikke vandrer. Jeg i asfaltjunglen midt inde i København og Torben i parcelhusland, så vi har lært alt fra bunden.

– I dag har vi en vandrehjemmeside, hvor vi deler vandreguides målrettet alle dem, der er ligeså grønne som vi var. Der er supermeget, man ikke ved som ny vandrer, og vi vil gerne gøre det nemt og trygt at komme af sted på vandretur, så man ikke føler sig dum ude på stierne, fordi man glemmer madpakken eller farer vild.

Hvor mange år har I vandret?

– Vores første date i 2013 var faktisk en vandretur, og året efter var vi på vores første vandreferie. Vi har tre børn hver fra tidligere forhold, men nu havde vi en del fritid, når vi ikke havde børnene, og den begyndte vi at bruge på at vandre sammen.

– De første år vandrede vi meget i udlandet, men under corona fik vi øje på hjemlandet. Vi havde længe ønsket os at gå Bornholm rundt, og siden vi satte fødderne på Bornholm, er vi næsten gået i ring på den dejlige ø. Vi har vandret på Bornholm året rundt og er blevet fascinerede af, hvad ydersæsonerne på Bornholm kan.

Og så er I blevet bidt af det?

– Fuldstændig. Vi holder ikke det, almindelige mennesker kalder ferie. Alle vores ferier er målt i 25 kilometers bidder, for det er det, vi plejer at gå om dagen. Hvis det er fem feriedage, så er det Bornholm rundt, 10 feriedage så kan vi nå længere, og 20 feriedage, så kan det være vi skal gå Hærvejen. Vi er blevet vandretosser. Store dele af vores familieliv går også med vandring, for vores børn er også glade for det.

Hvad giver det jer at vandre?

– Vandring giver mig tilknytning til mit land og til livet. Det er som om jeg går mig i takt med min sjæl og mærker, hvordan jeg har det. Vandring er en gave i vores ægteskab. Når vi vandrer sammen, deler vi livet på en dybere måde, end jeg synes, man gør, når man ser landskaber fra en bil for eksempel.

– Der er også meget af Bornholms historie, som er gået op for os af at vandre på øen. Ting, som vi aldrig havde fået øje på, hvis ikke vi havde været nede i et tempo. Det er blevet tydeligt for os, hvordan hele Bornholms historie på mange måder er hugget ud i klipperne undervejs på stierne. Bornholm har en fuldstændig særlig historie, og det har rørt os meget, at den er så synlig i dag.

Hvad deler I i bogen?

– Der er to typer historier i bogen: Glimt fra en tur og turguides. Glimt fra en tur er nærværende, sanselige fortællinger, hvor læseren får en fornemmelse af at sidde i brystlommen og opleve Bornholm til fods. I turguiderne deler vi alle de råd og informationer, vi selv savnede, da vi startede ud som vandrere. Det giver for eksempel ikke sig selv, hvor lang en rute er, hvor krævende er den, hvor den starter og stopper, og om man skal have vand og mad med. Vores fokus er at gøre det trygt og overskueligt for alle at komme afsted ud at vandre.

Hvor mange ruter beskriver I i bogen?

– Der er to langdistanceruter med – Kyststien og Højlyngsstien - og 14 kortere rundture på 3-14 kilometer. Tre af ruterne har vi selv lavet i samarbejde med lokale. På den måde præger lokalkendskab og kærlighed til Bornholms stier bogen.

Hvem henvender bogen sig til?

– Alle de vandrere, der ikke har opdaget Bornholm endnu, og alle de mennesker, som elsker Bornholm, hvad end det er som bornholmere eller sommergæster.

Marie Lau Florin

46 år
Uddannet journalist og cand.it i digital formidling.
Arbejder som kommunikationsmedarbejder på Skovskolen, Københavns Universitet.

 

Torben Lau Florin

49 år
Uddannet folkeskolelærer og vejleder.
Arbejder som uddannelsesvejleder i Frederikssund Kommune.
Bor i Snekkersten. Gift og har tre børn hver og et barnebarn.
Sammen driver parret vandrehjemmesiden www.friefodspor.dk
Bogen ”Til fods på Bornholm” udkommer fra Muusmann Forlag 19. april.

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT