'Jeg er folkepensionist, så jeg laver det, jeg har lyst til i løbet af dagen'

'Jeg er folkepensionist, så jeg laver det, jeg har lyst til i løbet af dagen'
Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 2. MAJ 2021 • 07:59
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
2. MAJ 2021 • 07:59

DAGENS NAVN: Helle Gottschalck har boet på Bornholm i 18 år, hvor hun, inden hun gik på pension, arbejdede som pædagog. Nu går dagene blandt andet med frivilligt arbejde, lange gåture og med at læse bøger, der kan gøre hende klogere på verden, og hvorfor den ser ud, som den gør.

Er det dine hunde?

– De to voksne er mine. Den mindre er en hvalp, der er min datters venindes hund. Den er for lille til at være alene i løbet af dagen, så den går jeg med, når ejeren er på arbejde. Hun hedder Bella og er 17 uger gammel. Den hvide hedder Flora og er tre år, den lille hedder Mille, og hun er seks år.

Hvad laver du til daglig?

– Jeg er folkepensionist, så jeg laver det, jeg har lyst til i løbet af dagen. Jeg går mange ture med hundene, jeg er frivillig i Red Barnet-genbrugsbutikken i Rønne, jeg strikker meget og læser mange bøger. Jeg bruger også meget af min tid med min familie. Jeg har en datter og tre børnebørn, der også bor på Bornholm.

Hvilke bøger læser du?

– Det er meget forskelligt. Det kan være historiebøger, krimier, skønlitteratur. Jeg har altid læst meget, fordi jeg får så meget ny viden og nye perspektiver ud af det. Historiebøger er spændende, fordi man får et bredere billede af verden, og hvad der har ledt til, at den i dag ser ud, som den gør.

Hvad lavede du inden, du gik på pension?

– Jeg var pædagog i SFO'en på Østre Skole. Jeg gik på pension for nogle år siden, og inden det var jeg på efterløn i halvandet år.

Har du altid boet på Bornholm?

– Jeg har boet på Bornholm i 18 år, men har som barn altid kommet her, fordi min far dengang var lærer på en skole i Svaneke. Senere hen købte mine forældre et hus på Østbornholm, så jeg har stort set brugt alle ferier herovre. Det er også strækningen fra Svaneke til Gudhjem, der er mit yndlingssted på øen. Jeg elsker at befinde mig i den strækning, fordi der er så mange klipper.

Hvor boede du inden, du flyttede hertil?

– I København. Min datter og mine børnebørn flyttede til Bornholm, inden jeg gjorde, så det trak selvfølgelig i mig, da jeg skulle tage beslutningen om at flytte efter. Jeg boede på femte sal i en toværelses lejlighed i København, og her på Bornholm kunne jeg få et hus med plads til hund, så det betød også noget, da jeg besluttede mig for at flytte. Jeg har aldrig fortrudt, at jeg flyttede, da jeg elsker at bo her.

Er der en butik eller restaurant, der genåbner, som du glæder dig til at besøge igen?

– Ja! Jeg glæder mig til at tage op til røgeriet i Allinge og få en god fiskemenu. Jeg har været der mange gange, og det er simpelthen fantastisk lækker mad, de serverer. I det hele taget glæder jeg mig bare til at komme mere ud at spise igen. Røgerierne på Bornholm er helt specielle, så det er noget, jeg har savnet under nedlukningen.

 

 

Helle Gottschalck

66 år

Folkepensionist

Bor i Rønne

Opvokset i København

Har en datter, tre børnebørn og to hunde