Hun var glad for at kunne bidrage til lokalsamfundet

Hun var glad for at kunne bidrage til lokalsamfundet
Kirsten Sonne holdt meget af sin have i hjemmet på Dyrendalsvej i Nylars. Arkivfoto: Holger Larsen
MINDEORD | ABONNENT | 13. JUL 2024 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
MINDEORD | ABONNENT
13. JUL 2024 • 15:30

Kirsten Sonne var blandt andet aktiv i politik og formand for borgerforeningen.

Kirsten Sonne, Nylars, er død, 90 år.

Kirsten Sonne voksede op på gården Agernæs på det sydlige Fyn. Hun var den ældste af fire søskende. Det var mødet med bornholmeren Jørgen Sonne, der førte hende til Bornholm. De blev gift i 1957 og flyttede til Bornholm, da de overtog Almegård i Nylars i 1963.

Der var nok at gøre på gården med søer og smågrise, husholdning og have samt tre børn. Kirsten Sonne fik senere arbejde på Aaker Skole, hvor hun underviste i hjemkundskab, og på Vestermarie Skole, hvor hun var pædagogmedhjælper i fritidsordningen.

Kirsten Sonne ville ikke bare være "Jørgens kone". For hende var det vigtigt også at bidrage til fællesskabet i lokalsamfundet.

– Hun var hjemmefra opdraget til at interessere sig for andre end sig selv. Hendes far var involveret i landbrugspolitik, og hendes lillesøster, Else Møller, har været borgmester i Kerteminde, fortæller Kirsten Sonnes ældste datter, Birgit Sonne.

14 år i kommunalbestyrelsen

Kirsten Sonne blev leder af et børnegymnastikhold, hvorefter det for alvor tog fart. Hun var medlem af kommunalbestyrelsen i Aakirkeby i 14 år i 1970’erne og 80’erne. Hun var i en periode viceborgmester, mens Birthe Juel-Jensen var en markant borgmester, og hun var formand for socialudvalget.

Kirsten Sonne var aktiv i Nyvest, i Bornholms Golf Klub, og hun var i nogle år frivillig i Kirkens Korshærs butik i Aakirkeby.

Hendes sidste frivillige hverv var som formand for Nylars Borgerforening, hvor hun fratrådte i 2022. Hun var med i mange initiativer til at gøre Nylars til et godt sted at bo, blandt andet med storke i Puggadammen til at markere barnefødsler i Nylars.

Kirsten og Jørgen Sonne solgte Almegård i 1999 og flyttede til Dyrendalsvej i Nylars. Jørgen Sonne døde i 2012, hvorefter Kirsten Sonne boede alene og klarede sig selv til det sidste.

– Jeg kan godt savne Jørgen, men jeg har et godt liv, og jeg er taknemmelig for al den hjælp, jeg får af familie og venner. Det kan man ikke påskønne nok, sagde Kirsten Sonne til Tidende, da hun sidste år fyldte 90.

Et bæredygtigt liv

– Mor var en "landbokone". Intet skulle gå til spilde, hun udnyttede ressourcerne og var bæredygtig, længe før det ord blev moderne, siger Birgit Sonne.

– Hun tog den livsførelse, rytme, med fra landet og til byen. Hun syltede, lavede sildesalat og rullepølse. Hun havde nye kartofler fra egen have klar til grundlovsdag, der blev plukket bær, der var bønner og tomater, og hun havde altid noget hjemmebag til eftermiddagskaffen. Hun købte ikke noget færdigt, men lavede mad fra bunden. Hun var meget bevidst om at få en sund og alsidig kost, fortæller Birgit Sonne.

Kirsten Sonne holdt sig aktiv med stolegymnastik, varmtvandsgymnastik og kroket. Hun fulgte med i nyhederne, tog til møder hos de konservative og arrangementer i borgerforeningen.

– Da mor havde sit sidste hospitalsophold irriterede det hende, at hun ikke kunne følge med i det engelske valg, fortæller Birgit Sonne.

– Mor havde til det sidste mange gode samtaler med børnebørnene, og de lyttede efter, når hun kom med sine livsanskuelser og råd. Hendes største ønske var at blive oldemor. Det nåede hun ikke, men hun glædede sig over at vide, at der er tre oldebørn på vej.

Kirsten Sonne efterlader sig tre børn – Birgit, Vibeke og Henrik – og fire børnebørn.

Bisættelsen finder sted onsdag den 17. juli klokken 11 i Nylars Kirke.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT