Humlebien Jan lokkede musikstjerner til Café Cara

Humlebien Jan lokkede musikstjerner til Café Cara
Jan Pentz-Møller blev 79 år. Privatfoto
MINDEORD | GUDHJEM | ABONNENT | 22. JUL 2022 • 05:32
Af:
Peter Tiemroth
MINDEORD | GUDHJEM | ABONNENT
22. JUL 2022 • 05:32

Tidligere restauratør Jan Pentz-Møller, Plejecenter Klippebo i Gudhjem, er død efter adskillige års sygdom, 79 år.

Frem til Musikhuzet Bornholm i Rønne blev åbnet i 1986, havde spillestedet Café Cara ved Ankeret i Gudhjem igennem halv snes år fungeret som den rytmiske musiks og dermed ungdomsoprørets musikalske centrum på Bornholm.

Endnu i begyndelsen af 1970’erne var Gudhjem en adstadig by, hvor turisterne primært nød naturen og hyggede sig privat med hinanden uden de voldsomme forlystelser. Ville man skeje ud om natten, måtte man tage til Sandvig eller Rønne.

Omkring den tid var ganske mange "68’ere" kommet til øen for at udleve drømmen om alternative livsformer og selvforsyning i øens også dengang mange billige boliger i forhold til hovedstadsområdet. Og i Gudhjem begyndte der at komme flere og flere "langhårede" tilflyttere.

Højt til loftet

Blandt disse var Jan Pentz-Møller og Lasse Svendsen – henholdsvis regnskabsuddannet med en fortid i Den rejsende Højskole og Tvind og en tømrersvend – der i fælles begejstring for tidens nye musik skabte Cafe Cara, opkaldt efter en tidligere privat pigeskole.

De kendte hinanden fra datidens mindre spillesteder i det indre København, hvor Svendsen en kort tid var restauratør i Pilestræde. Han døde i 2014, 65 år i Svaneke, hvor han var kendt og skattet under navnet "Trappelasse".

Den rå stil fra Pilestræde blev som noget helt nyt på øen videreført i Gudhjem.

En lang zinkbar og et stort billard med næsten døgnåbent og fra sidst på eftermiddagen høj musik af den nyeste og ofte syrede slags.

Også folkmusik og jazz hørte til repertoiret, og i det hele taget var der musikalsk højt til loftet, når der hele to gange om ugen året rundt var levende musik med store internationale navne i de ydmyge lokaliteter, der trak godtfolk i alle aldre til fra hele øen.

Store navne

Det var ubetinget Jan Pentz-Møllers musikalske ildhu, hans kontaktskabende evner og smittende talegaver, der var fundamentet for det frodige miljø, der var helt ude af proportioner med de ydmyge lokaliteter og stedets naturgivne økonomiske potentiale.

Ikke desto mindre formåede han – som humlebien der ikke ved, at den fysisk ikke burde kunne flyve – året rundt at lokke danske og internationale jazz-og bluesfolk til intimkoncerter.

Navne som Etta Cameron, Jesper Thilo, Cornelis Vreeswijk, Peter Thorup, Poul Dissing & Benny Andersen, Anne Linnet, Thor Backhausen, Lone Kellermann, Egon Aagaard og Steen Vig.

Men det slider i længden at trodse sine begrænsninger. Og i 1985 var værter og gæster kørt ned til lukning. Indtil de sidste år boede Jan Pentz-Møller med sin kæreste i Jylland. Han efterlader sig to sønner og to bonussønner. Hans urne nedsættes tirsdag formiddag på Gudhjem gamle Kirkegaard.