Mellemfornøjet museumsdirektør: Vi kompenseres ikke for arkæologien

Mellemfornøjet museumsdirektør: Vi kompenseres ikke for arkæologien
Jacob Bjerring-Hansen er glad for aftalen om en ny museumslov, som nu er kommet et stort stykke tættere på at blive virkelig
NYHED | ABONNENT | 16. MAJ 2024 • 18:08
NYHED | ABONNENT
16. MAJ 2024 • 18:08
Af:
Ritzau

Tilskuddet til museerne i Danmark løftes med ny aftale med 75 millioner kroner om året. Over fire millioner går til Bornholm. Men der er plads til forbedring, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Tilskuddet til museerne i Danmark løftes med 75 millioner kroner om året med ny politisk aftale, så der fra 2025 gives 565,7 millioner kroner i tilskud til de 95 statsanerkendte museer i Danmark.

Det oplyste kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) på et pressemøde torsdag.

– Det betyder, at der er enighed om det her område. Gennemsigtighed og tryghed. Og mulighed for, at flere medborgere i Danmark kan nyde kunsten, vores fortid og måske det, vores fremtid har at byde på, sagde ministeren.

Nyheden glæder også direktøren for Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum, Jacob Bjerring-Hansen.

– Det er en meget glædelig nyhed. På de overordnede linjer lever den nye aftale op til mine ønsker om transparens. Men den skaber ikke lige vilkår, påpeger Jacob Bjerring-Hansen.

Men den nye aftale vil der stadig være store forskelle på museernes økonomi afhængigt af hvor i landet de ligger. Antallet af fund og opgaven med at magasinere afspejles ikke i den nye aftale forhold til den opgave, museerne har på Bornholm, siger Jacob Bjerring-Hansen.

– Bornholms Museum får 1,3 millioner i tilskud, jeg havde håbet 2,5. Man har ikke givet et særligt tilskud til arkæologiske museer, og det er ekstremt dyrt for os at håndtere det arkæologiske område, dels fordi vi finder ekstremt mange Danefæ, men også fordi vi har mange arkæologiske udgravninger i forbindelse med byggerier, som er så små, at vi ikke kan fakturere bygherren. Det kan være, hvis man laver små udvidelser af staldbygninger eller vil skove et stort areal. Vi har mange små, men meget få store områder, som kan kompensere for de små, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Mister tilskud på Bornholms Museum

Bornholm har to statsanerkendte museer, Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum, som lige nu står til at få 2,3 millioner kroner hver fra 2025.

Kravene for at blive et statsanerkendt museum er blandt andet en indtjening på mindst fire millioner årligt. Det krav får Bornholms Museer ingen problemer med at indfri.

– Vi har et omsætningstal på Bornholms Museum i omegnen af 23 millioner kroner om året, mens vi på kunstmuseet ligger lige under 10 millioner. Det er gode tal, blandt andet fordi vi har Hjorths Fabrik og meget arkæologi, men det er altså også inklusive fondsmidler, og dem får vi forholdsvis mange af, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Kunstmuseet kommer til at gå frem fra 1,1 til 2,3 millioner i statstilskud. Det samme gør Bornholms Museum, men her mister man samtidig en halv million, siger Jacob Bjerring-Hansen.

– På Bornholms Museum har vi samme minimumstilskud på 1,1 millioner som kunstmuseet, og der går vi også frem til 2,3 mio. Men på Bornholms Museum har vi en årrække haft et midlertidigt tilskud på 500.000 kroner om året, som vi mister nu. Så der kommer det ikke til at føles så meget højere, som det gør på kunstmuseet, hvor det jo er signifikant højere, siger han.

Derfor var det med blandede følelser, da museumsdirektørem torsdag læste om den nye aftale.

– Jeg er virkelig positiv på kunstmuseets vegne. Jeg har det mere blandet i forhold til Bornholms Museum, også fordi kulturministerens arbejdsgruppe sidste år lavede nogle beregninger, som fik mig til at håbe på tre millioner eller mere.