Helene laver perlesmykker, når børnene er puttet: Jeg bruger mere tid på det, end jeg selv er klar over

Helene laver perlesmykker, når børnene er puttet: Jeg bruger mere tid på det, end jeg selv er klar over
Helene Langhoff Straarup. Foto: Sarah Thun Kristensen
DAGENS NAVN | SNOGEBÆK | ABONNENT | 8. AUG 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | SNOGEBÆK | ABONNENT
8. AUG 2022 • 05:30

Midt i vinterens mørke fik Helene Langhoff Straarup øjnene op for perlevævning. Smykkerne har givet hende et kreativt rum, og hun sælger dem flere steder på Bornholm under navnet Finkelstâs.

 

Hvorfor flyttede du til Bornholm?

– Jeg har tidligere boet i Norge, og der er naturen vild, og den føles tættere på, så jeg ledte efter et område, der kunne noget af det samme. Jeg søgte et job på Bornholm og blev kaldt til samtale. Det føltes alligevel som en stor beslutning at flytte hertil, fordi jeg aldrig havde været her før. Så jeg pakkede cykeltaskerne og tjekkede dem ind i lufthavnen, og så cyklede jeg rundt på øen for at se, om den var beboelig. Min allerførste nat på Bornholm sov jeg i shelteret ved Hammershus, så couchsurfede jeg i Svaneke for at se mig omkring. Da jeg var på vej hjem, ringede de og tilbød jobbet, og der var jeg egentlig klar til at prøve det af. Så har jeg boet forskellige steder på øen indtil for to og et halvt år siden, da jeg købte hus her i Snogebæk.

Hvordan opstod ideen til din virksomhed?

– Det var egentlig bare en mørk vinteraften for et halvt år siden, hvor jeg stødte på det på nettet. Jeg vidste slet ikke, at perlevævning var noget, man kunne gøre, men jeg sprang nærmest på det med det samme og bestilte materialer, og så har jeg bare virkelig nørdet igennem med forskellige metoder. Og så har jeg fundet ud af, at jeg kan noget helt særligt med farver, som jeg får rigtig mange kommentarer på. Jeg er momsregistreret og har været i gang i et halvt års tid, og det er ligesom bare vokset fra mange personlige salg fra Instagram til at mine produkter nu kan købes i tre fysiske butikker på øen.

Hvor kommer din kreativitet fra?

– Jeg har altid været meget kreativ og været glad for det kunstneriske, men jeg har nok savnet en åre og et sted, hvor jeg kunne udtrykke mig og skabe noget. Tidligere har jeg skrevet en del, men det her er et meget konkret håndværk, man sidder med i hænderne. Jeg er inspireret af naturen og laver som regel kollektioner. Jeg har eksempelvis en kollektion, der hedder imbolc som er inspireret af den keltiske højtid fra midvinter til forår, hvor frøet ligger i jorden og samler næring så det kan spire, når der er lys nok. Det behøver ikke kun handle om et fysisk frø – det kan også være et symbol på en psykologisk proces, hvor den kolde og mørke vinter snart er ovre. Så på den måde har det givet mening at lave et overlap mellem mit arbejde som psykolog og blive inspireret.

Hvordan har folk taget imod dine smykker?

– Folk synes, det er så fint og flot. Der er faktisk mange, der siger, de aldrig har set noget lignende. Det er fedt, at folk kan se, der er lagt sjæl i. Jeg føler, jeg bruger meget energi på farvesammensætninger, og det belønner sig når folk kan se, at det kan noget.

– Så er der nogle butikker, der har kontaktet mig for at høre, om jeg vil sælge via deres butikker. Og det betyder rigtig meget at have eksempelvis Matter som et udstillingsvindue. Det er dejligt at blive spurgt, for jeg har ikke lyst til at komme med hatten i hånden og gøre mig umage og lefle for at komme ind nogle særlige steder. Det skal være nemt.

– Der er Bornholm nok også et meget taknemmeligt sted at lave håndværk. Der er et stort netværk, og der er gjort et enormt stort stykke brandingarbejde af Bornholm som en ø, hvor håndværket blomstrer.

Hvor mange timer bruger du på det?

– Det er meget overskueligt at lave de små øreringe, som også er dem, der er mest salg i. Men de helt store statement-øreringe kan jeg sidde med fra morgen til aften. Jeg tror, at jeg har brugt mange mange flere timer, end jeg overhovedet selv er klar over i løbet af det eneste halve år. Jeg kunne da godt tænke mig, at regnskabet snart gik i nul, men ellers har jeg det rigtig fint med det. Nogle gange går der nærmest produktion i det, når der er stor efterspørgsel på nogle særlige ting, og så stresser det mig, fordi jeg ikke kan bruge min tid på det, jeg allerbedst kan lide – nemlig at tænke nyt og lave nye designs. Jeg sidder med det om aftenen, når børnene er puttet, og jeg har ikke holdt sommerferie, fordi jeg ved, at det er nu, der er allerflest købere på øen. Men det går godt, og jeg skal ikke have meget mere travlt for, at det bliver for meget.

Hvad drømmer du om at opnå?

– Jeg kan ikke forestille mig at stoppe med at arbejde som psykolog. Det er så meningsfuldt. Jeg oplever, at mit smykkeprojekt spiller rigtig godt sammen med mit job, så jeg kan slet ikke se for mig, at jeg skulle stoppe med det ene for at give plads til det andet. Det ville overhovedet heller ikke hænge sammen økonomisk. Men jeg vil gerne sælge mere privat, fordi der bare er noget helt særligt over at møde de mennesker, der bruger de smykker, jeg har lavet.

 

 

Helene Langhoff Straarup

Uddannet psykolog

Indehaver af smykkemærket Finkelstâs.

Født og opvokset i Aarhus, flyttede til Bornholm i 2014.

Bosat i Snogebæk med to børn på fire og seks år.