Havearbejde er kedeligt – giv mig nogle tal...

Havearbejde er kedeligt – giv mig nogle tal...
Poul Kofod, der fylder 80 år tirsdag den 14. november, har været en aktiv klemenskerbo i 30 år. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 10. NOV 2023 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. NOV 2023 • 15:30

Regnskaber og budgetter har fyldt meget hos Poul Kofod, der fylder 80 år den 14. november.

Poul Kofod har en gul huskeseddel foran sig ved køkkenbordet i hjemmet i Klemens Storegade i Klemensker. Det viser sig, at de mange notater er en liste over de foreninger, organisationer med videre, som han har været aktiv igennem mange år.

Poul Kofod streger dem ud efterhånden, som de bliver nævnt. Men gad vide, om han alligevel ikke har glemt nogle enkelte, for Poul Kofod har været involveret i rigtig mange foreninger.

Men nu er det stort set slut. Han har trukket sig fra sine mange tillidsposter. Det er på grund af alder, siger han.

Poul Kofod fylder 80 år tirsdag den 14. november.

En meget stor del af engagementet har handlet om Klemensker, og de fleste opfatter nok i dag Poul Kofod som en inkarneret klemenskermand. Men faktisk har han været en del rundt, før han endte i byen.

Et arbejdsliv med tal

Poul Kofod er født i Allinge, hvor han voksede op med en søster, der netop er død. Han tog en kommunal elevuddannelse i Allinge-Sandvig Kommune i begyndelsen af 1960’erne.

– Da jeg havde været soldat, var der ikke noget arbejde at få på Bornholm, og jeg flyttede til København.

Poul Kofod var først revisor i Kommunernes Revisionsafdeling og derefter fuldmægtig i Fredensborg-Humlebæk Kommune. Han vendte efter 12 år ovre hjem til Bornholm og blev kommunebogholder i Nexø Kommune. Han blev fuldmægtig i Hasle Kommune, inden han sluttede arbejdslivet i Bornholms Regionskommune og gik på pension som 65-årig.

– Jeg har i alle årene arbejdet med kommunale regnskaber og budgetter. Jeg har altid kunne lide at arbejde med tal, siger Poul Kofod.

Kørte igennem byen

Klemensker kom ind i billedet for godt 30 år siden, da Poul Kofod var blevet skilt fra sin første kone.

– Jeg har kørt meget igennem Klemensker og bare troet, at det var en by, man kørte igennem. Men så mødte jeg Irene, der boede i Klemensker, og som også var blevet skilt. Hun havde købt det her hus, hvor vi flyttede sammen og stadig bor. Irene var allerede dengang et meget aktivt foreningsmenneske, så man kan nok sige, at hun fik trukket mig med til en masse ting, og vi har mange fælles interesser.

Irene er Irene Dunker, og de to danner et meget aktivt par i lokalsamfundet og i det frivillige arbejde.

Poul Kofod fandt ud af, at der sker en hel del i Klemensker. Han blev hurtigt en aktiv del af det og lærte mange mennesker at kende. Meget ofte blev det noget med tal som kasserer, revisor eller andet.

– Havearbejde er kedeligt. Giv mig nogle tal, siger jeg til Irene...

Hjertebarnet

Poul Kofod erklærer, at hjertebarnet i det hele har været arbejdet i menighedsrådet og kirken:

– Det har noget med min kristne grundholdning at gøre. Jeg var i menighedsrådet i 22 år, heraf de 12 år som formand, og så har jeg været i Bornholms Provstiudvalg i 16 år, hvor jeg var formand i 11 år. Her har arbejdet også handlet meget om tal, regnskaber og budgetter. Præsten klarer forkyndelsen, og så skal vi andre skabe rammerne, siger Poul Kofod, der også har været regnskabsfører i to nabokirker – Olsker/Tejn.

I forlængelse af dette er han også med i Frimurerlogen, som er en kristen loge, hvor han stadig er aktiv.

Han har været folkedanser og har i mange år sunget i kor, senest i Nylarskoret, og han har været kirkesanger.

– Det løfter sindet, og man kan kun blive glad, når man beskæftiger sig med folkedans, sang og musik, siger Poul Kofod.

Den lokale brugs

– Jeg har været formand for Klemensker Brugsforening i 11 år. Det var spændende, og jeg lærte meget om butiksdrift. Det går i dag knap så godt for brugsen som tidligere, men den skal nok klare sig, mener han.

Poul Kofod nævner også de 24 år som kasserer i DGI-Hallen som en spændende periode.

– Det var sjovt at se, hvordan den tidligere tennishal, som var gået konkurs, kunne gro og blive til et stort aktiv.

Andre frivillige hverv har været i Klemensker Idrætsforening og Klynge-Avisen.

– Jeg har været fitnessinstruktør, og jeg kommer stadig i fitnesscentret fire-fem gange om ugen for at holde mig i form. Jeg kan cykle derhen på et minut.

Biografier og historie

Når Poul Kofod har trukket sig ud af mange foreninger, har det givet mere tid til at læse bøger, hvor især biografier og historie er i høj kurs.

– Vi har rejst meget, knap så meget i de senere år, gerne til oplevelser på fjernere mål – senest Georgien og Armenien, og så er det blevet en tradition, at vi om foråret skal sydpå til sol og varme.

Irene Dunker og Poul Kofod har to døtre hver, og de har tilsammen otte børnebørn. De bor alle i København/på Sjælland.

Fødselsdagen fejres lørdag med familie og venner, og på tirsdag er Poul Kofod klar med kaffe på kanden til at tage imod gratulanter.