Han spurgte sig selv, om han var en del af udfordringen eller løsningen

Han spurgte sig selv, om han var en del af udfordringen eller løsningen
Anders Bøgeløv Jensen. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | VESTERMARIE | ABONNENT | 18. NOV 2021 • 07:30
DAGENS NAVN | VESTERMARIE | ABONNENT
18. NOV 2021 • 07:30

Da Anders Bøgeløv Jensen blev far, blev han nødt til at spørge sig selv, om han var en del af den globale udfordring eller en del af løsningen. Det blev startskuddet til et helt nyt, spændende og meningsfyldt liv.


Du er blevet formand for foreningen Økobornholm. Hvorfor, og hvad er det for en forening?

– Det danske landbrug udgør cirka 61 procent af hele Danmarks areal, og hvis vi ønsker rent drikkevand, insekter og dyreliv i fremtiden, så kan vi simpelthen ikke blive ved med at sprøjte tonsvis af gift i alle retninger.

– Økobornholm er unik, for her snakker man ikke blot om økologi. Vi har stiftet firmaet Bornholms Økojord A/S, hvor hele Danmark, via aktiekøb i selskabet, kan være med til at frikøbe jord, som omdannes til økologi og forpagtes ud til dejlige mennesker med visioner om det gode og bæredygtige liv på landet.

Hvad er dit forhold til Bornholm? Er du født og opvokset eller tilflytter?

– Jeg flyttede til Bornholm for to år siden fra København. Her på Bornholm kan man udleve sine drømme med jord, hus, frisk luft og flot natur.

Har dit arbejde noget med økologi at gøre?

– Til daglig driver jeg sammen med to venner teleselskabet GreenSpeak – Danmarks velgørende teleselskab. I min fritid udlever jeg min interesse for permakultur på mine 1,8 hektar jord, hvor jeg er ved at etablere en madskov.

Du brugte sidste weekend på at plante læhegn på Hammersly. Hvad er visionen med gården?

– Hammersly i Rutsker er den første gård, Økobornholm har købt, via Bornholms Økojord A/S. Gården er resultatet af flere års hårdt arbejde af de mange ildsjæle i foreningen.

– Vores vision, udover at gøre hele Bornholm økologisk, er at bringe mange ildsjæle til Bornholm ved at skabe muligheder for nye former for mindre og gældfrie økologiske landbrug, hvor der dyrkes mange forskellige afgrøder og ikke kæmpe ørkener med korn eller majs.

– Læhegnet er en vigtig ramme, når man skal bringe liv tilbage på et stykke udpint landsbrugsjord, som er blevet pløjet og sprøjtet til døde i mange år.

Har du altid været økolog eller kom det lige pludselig?

– Da jeg blev far for 12 år siden, og verden var opslugt af både den økonomiske krise og klimakrisen, blev jeg nødt til at spørge mig selv, om jeg var en del af den globale udfordring eller en del af løsningen. Det blev startskuddet på et helt nyt, spændende og meningsfyldt liv.

Hvad er den største udfordring for økologer på Bornholm?

– Vi ved alle, at konventionelt landbrug hverken er godt for jorden, insekterne, klimaet eller grundvandet. Alligevel tillader vi, at nogle få magtfulde mennesker siger, at vi ikke kan brødføde os selv, hvis Danmark var 100 procent økologisk. Ok, vi vil nok ikke kunne eksportere 1.437.385 tons svinekød til udlandet, som vi gjorde i 2020, men det er i mine øjne ikke et godt argument for at blive ved med at ødelægge vores natur.

– Den største udfordring for økologien er, at vi stadig tillader at sprøjte markerne til med gift.

Hvor meget fylder økologien på Bornholm om 50 år?

– Jeg ser en fremtid, hvor økologi er mindstekravet, men at vi også er kloge nok til at finde endnu bedre dyrkningsmetoder. Madspild er i dag en dårlig ting, men det er jo kun, fordi den metode, vi dyrker maden på, er destruktiv.

Hvad er din yndlingsplet på Bornholm?

– Bornholm er bare det mest fantastiske sted og kan tilbyde den perfekte plet, uanset årstiden, til en hvilken som helst af mine mange interesser.

– Skulle jeg vælge et sted, så ville det være i min have midt på Bornholm.

 


Anders Bøgeløv Jensen

Alder: 44

Uddannelse: Informatikassistent/handelskole

Bopæl: Vestermarie

Civilstatus: Skilt

Fritidsinteresser: Økologi, permakultur, holistic management grazing, høns, lystfiskeri og ressourcebaseret økonomi.