Grethe går ture året rundt – uanset vejret

Grethe går ture året rundt – uanset vejret
Grethe Elleby har været med i foreningen siden 1999, men i dag går hun kun med på de kortere ture. Arkivfoto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 17. JAN 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
17. JAN 2023 • 05:30

Som formand for den bornholmske afdeling af Dansk Vandrelaug går 75-årige Grethe Elleby ture på Bornholm året rundt. Hun håber, flere frivillige vil melde sig og tage en tørn i bestyrelsen og som turledere.

 

Hvad laver du til daglig?

– Jeg er kolonialuddannet og har arbejdet i supermarked. Jeg begyndte i lære som 15-årig og stoppede, da jeg gik på efterløn som 60-årig.

– Derefter har jeg været frivillig i Red Barnets genbrugsbutik, og det er jeg stadig. Men ellers nyder jeg tilværelsen herhjemme som pensionist.

Hvorfor er du med i Dansk Vandrelaug?

– Jeg er med i Dansk Vandrelaug, fordi det er dejligt at komme ud at gå sammen med andre, hvor vi nyder det sociale fællesskab.

Hvor længe har du været med?

– Jeg har været medlem af Dansk Vandrelaug siden 1999. Dengang havde vi ikke ret mange medlemmer, og efter nogle år kom jeg med i bestyrelsen.

– Vores store ønske er at få flere frivillige som turledere og at få flere medlemmer, der kunne tænke sig at komme med i bestyrelsen, da vi efterhånden er nogle, der gerne vil afløses. Men vi synes, det ville være kedeligt, hvis der ikke er nogen til at tage over.

Hvorfor begyndte du at gå de her fællesture?

– Jeg begyndte at gå med for at komme ud i naturen og for at være med på en guidet tur, hvor man ikke skal tænke på, om man kan finde rundt, men bare nyde turen, naturen og fællesskabet.

– Det betyder meget at komme ud i naturen, og jeg nyder at se deltagerne gå og snakke med hinanden undervejs. Desværre er jeg ikke så mobil længere, men jeg prøver at være lidt med på korte ture.

Går I ture hele året rundt?

– Vi går ture hele året og uanset vejret. Man skal bare have fornuftigt tøj og sko eller vandrestøvler på, så er det dejligt at komme ud.

– Vi går ikke så hurtigt, så alle kan være med. Vi har også en bagstopper på, så vi sørger for at have alle med tilbage. I år er temaet Historiske Vandringer, og vores turledere fortæller noget undervejs, og vi har jo mange steder her med meget historie.

Har du gået andre steder i Danmark også – og måske i verden?

– Jeg har gået en enkelt tur på Sjælland fra Køge til Borup, dengang vi havde ture som hed "Fod på Danmark", som gik fra Svaneke til Aalborg. Vi har også lavet en tur til Lyngby, hvor vi fik en turleder derfra, som viste rundt.

– Vi har også lavet ture i Sverige flere gange, hvor der har været god tilslutning, men ellers har jeg ikke gået i udlandet.

Hvad er særligt når man går på Bornholm?

– Vi er meget glade for at komme rundt her på vores dejlige ø. Det er bare så fint, når man stadig kan finde nye stier og høre vores deltagere og os selv sige, at her har vi aldrig været før.

– Der er så meget variation med sandstrande, klippekyster, skovområder og byer. Vi har også gået et stykke af Højlyngsstien, som er den nye sti på 67 kilometer, men man kan tage et stykke og så gå en anden vej retur.

 

 

Grethe Elleby

75 år, formand for Dansk Vandrelaug, Bornholm

Bor sammen med Henning Madsen i Rønne

Har arbejdet i supermarked i mange år, men er nu pensioneret.