Freya vandt legat: Jeg kunne ikke drømme om en bedre debut

Freya vandt legat: Jeg kunne ikke drømme om en bedre debut
Freya Sinius Kofod ved sit værk på Svanekegaarden. Foto: Jesper Kofod
DAGENS NAVN | ABONNENT | 22. MAR 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
22. MAR 2024 • 05:30

23-årige Freya Sinius Kofod udstiller på Bornholms Censurerede Forårsudstilling på Svanekegården.

Hvor kommer din kunstinteresse fra?

– Jeg kommer fra et meget kreativt favnende hjem, hvor der skete mange ting, og mine forældre satte gang i meget. Jeg har altid tegnet, og Maya Hiort Petersen, som har Art Box i Svaneke, har vist mig forskellige teknikker.

– Jeg har gået til teater hos Scene 2 i Nexø og havde gode oplevelser med det.

Hvorfor valgte du at tage på efterskole og efterfølgende gymnasiet på Sjælland?

– Jeg fulgte i min storesøsters fodspor. Hun tog også på efterskole og på kostskole. Da jeg skulle vælge gymnasie, var jeg rundt at kigge forskellige steder. Jeg havde lyst til at være tæt på København, fordi jeg er ret vild med teater, kunst og anden kultur og havde lyst til at dyrke det noget mere.

– Gymnasiet i Bagsværd var bare lige mig. Det er en privatskole med en megafed international profil. Jeg havde en studieretning, som hed supersproglig. Jeg havde latin, tysk og engelsk.

Hvad har du lavet efter gymnasiet?

– Jeg blev student i 2020. Det var under coronaen. Jeg tog til Tyskland, hvor jeg har familie, fordi jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne være lukket inde dernede og så lære noget mere tysk samtidig. Jeg boede i Frankfurt i et halvt år frem til studiestart i 2021.

Hvorfor valgte du at læse kunsthistorie?

– Man må have syv prioriteter, og det havde jeg. Antropologi var nummer et og derefter kom film- og medievidenskab, selv om jeg godt vidste, at mit gennemsnit sikkert ikke var godt nok til nogen af delene. Så kom kunsthistorie som nummer tre.

– Nu er jeg ved at være færdig og skal aflevere min bachelor den 3. juni.

Har det så været lige dig med kunsthistorie?

– Både ja og nej. Jeg havde ingen forventninger til det, da jeg startede. Jeg synes, at ordet historie lyder kedeligt.

– Det viste sig at være helt vildt fantastisk og privilegeret at kunne gå i dybden i et fag. Det gav god mening for mig, og jeg blev positivt overrasket over, at kunsthistorie er meget anderledes end andre fag på humaniora, fordi teorien er så bred. Vi trækker fra både filosofi, litteratur, lingvistik, teater og meget andet. Det er forhistorisk, og det er nutidigt. Der er så mange muligheder for at specialisere sig i noget, som man synes er megaspændende.

– Det giver et fantastisk blik på tingene. Men jeg skal ikke arbejde som kunsthistoriker.

Hvor fører det dig hen, tror du?

– Jeg har siden 9. klasse tænkt, at jeg skulle være scenograf, og jeg var i skolepraktik på Odin Teatret i Holstebro. Men der er kun få, der kommer ind på studiet. Derfor startede jeg på kunsthistorie, og så har jeg søgt om optagelse som scenograf ved siden af, men er ikke kommet ind.

– Nu overvejer jeg at søge ind på kunstakademiet.

Lige nu udstiller du videoinstallationen Erosio på Bornholms Censurerede Forårsudstilling på Svankegården, hvor du ved ferniseringen vandt et kunstlegat på 5.000 kroner – hvad betyder det for dig?

– Det var var bare en helt vidunderlig oplevelse. Filmen skulle udstilles på Bornholm. Det er det eneste miljø, hvor det giver mening. Der er så mange bornholmere med, og det er bornholmske omgivelser. Jeg kommer fra den vilde natur, og det er udgangspunktet for filmen.

– Det er fantastisk at udstille på Svanekegaarden i min hjemstavnsby, som betyder vildt meget for mig. Jeg har set mange udstille der igennem hele mit liv og ønsket, at det var mig. Jeg kunne ikke drømme om en bedre debut.

Hvad skal pengene bruges til?

– Når jeg har dækket mine udgifter til værket, bliver der et lille overskud, som jeg overvejer at bruge på en middag for dem, der har hjulpet mig med projektet. Luna Kromann Lundqvist, som har lavet mit Erosio-smykke og har lavet dekorationer, og er en gammel klassekammerat fra Svaneke, skal have en særlig tak.

Er Erosio et projekt, som er kendetegnende for den kunst, du laver?

– Ja. Jeg beskæftiger mig med film, installation og performance. Det er kernen i det, jeg laver.

– Jeg har fået sygt meget blod på tanden med det legat, og jeg er så småt gået i gang med at arbejde på en ny film. Jeg tænker på at søge ind på en udstilling i København. Så jeg har travlt de næste uger.

Får du tid til andre fritidsinteresser?

– Jeg går til klassisk tegning sammen med min mormor. Det er rigtig hyggeligt. Men ellers bruger jeg masser af tid på teater og kunst og på at skabe.


Freya Sinius Kofod

23 år.

Kommer fra Svaneke, hvor hun også gik i skole.

Gik i 9. klasse på Efterskolen Smededal i Mørkøv og derefter i gymnasiet i Bagsværd.

Studerer kunsthistorie på Københavns Universitet.

Hendes far, Jesper Kofod, laver film og er selvstændig med produktionsselskabet Asaheim.

Papmor, Fenella Overgaard, er naturvejleder på Natur Bornholm.

Har en storesøster, Sara.

 

Studie- og rejselegatet

Censorerne ved udstillingen på Svanekegaarden udtalte ved overrækkelsen af studie- og rejselegatet: "I værket Erosio, som er videoen der kan opleves i foyeren, ses først og fremmest et teknisk veludført værk. Derudover er det et sansebillede på forgængelighed, en slitage af jordens ressourcer heraf titlen fra ordet erosion. Vi ser referencer til bl.a. nordisk mytologi og vores tanker vandrer i forskellige retninger f.eks. med overforbrug i samfundet, forgængelighed, cykliske forløb, fortalt i panoramiske og intimt indre og ydre landskabsbilleder. Vi i censorpanelet finder værket ambitiøst og poetisk fortællende i sit billedsprog". 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT