Finn ringede til Dorthe, da han ville lave sit værtshus om til en café

Finn ringede til Dorthe, da han ville lave sit værtshus om til en café
Dorthe Dahl begyndte som ansat, men ejer nu en tredjedel af Café Gustav, som om sommeren har 55 ansatte. Foto: Torben Østergaard Møller
DAGENS NAVN | RØNNE | Onsdag 15. februar 2023 • 05:30

I slutningen af 1998 fik Café Plus, som på førstesalen lagde lokaler til diskotek Annabell, nyt navn og blev til musikcafeen Café Gustav på Store Torv i Rønne. Nogle år senere bidrog Dorthe Dahl til stedets nuværende profil som egentlig café.

 

Hvor er du født og opvokset?

– I Rønne, hvor jeg voksede op med far, mor og en storesøster, men i dag er min mor død. Jeg gik på Søndermarksskolen, og efterfølgende kom jeg på erhvervsskolen, hvor jeg ville uddanne mig til kok, men allerede som 20-årig blev jeg mor, så jeg færdiggjorde aldrig uddannelsen. Man kan sige, at jeg er selvlært, men jeg har da været i branchen i cirka 27 år.

Hvor arbejdede du?

– Jeg begyndte på Café Klint i Gudhjem som kok og tjener. Så døde Erik Noe i 2000 efter et fald på et løbehjul, han ejede både Café Klint og Melsted Badehotel. Orla Arvidsen overtog cafeen, og jeg hjalp ham i gang med det, men så kontaktede Finn Mahler mig. Han havde Café Gustav i Rønne og ville gerne have mig til at lave et koncept for cafeen. Dengang var det mere et værtshus, og der var jo også diskotek ovenpå. Jeg tror, det var i 2004, jeg startede hos ham, og da ville han altså fokusere på cafédrift.

Og det var du interesseret i at bidrage til?

– Faktisk var jeg ikke umiddelbart helt hooked på det. Vi havde mange samtaler frem og tilbage om, at diskoteket skulle lukke, og hvordan det hele skulle gribes an. Men til sidst blev vi altså enige og begyndte at stable det på benene – og det har taget mange år at blive en café, som folk også forbandt med netop at være en café.

Det var en langvarig omstillingsproces?

– Ja, bornholmerne gik jo dengang ikke på café på samme måde, som de gør i dag. Man kan sige, at Finn Mahler tog alle de sure år med at vænne folk til det, og uden ham tror jeg ikke, vi havde været, hvor vi er i dag. Men heldigvis havde han blandt andet et malerfirma ved siden af, som kunne bidrage til at bære det hele.

Hvordan fik han ideen til, at det skulle være en decideret café?

– Jeg tror ikke, det gik for godt i forvejen, og så havde han haft nogen til at prøve at lave det til en mexicansk restaurant, men det gik jo ikke. Jeg tror så, han hørte fra sin bror Per Mahler, som kendte mig fra Café Klint, at jeg måske var den rette til at skabe en café. Dernæst holdt vi nogle møder, og jeg var så privilegeret, at jeg fik fuldstændig frie hænder til at gøre det, jeg troede på, og han bakkede mig altid op.

Men der var nogle bump på vejen?

– Ja, men det har også været sindssygt spændende.

Og nu går det rigtig godt, det ser ud, som om I altid har mange kunder?

– Ja, det har vi også. Finn døde jo for cirka ni år siden, og i første omgang overtog hans datter, Anne Mahler, stedet, og hans kæreste, Tina Brandt, købte sig ind i det. For syv år siden spurgte de så, om jeg også ville købe mig ind, fordi de nok syntes, de havde brug for mine kompetencer. Nu ejer vi en tredjedel hver, og det går vældig godt – og jeg er rigtig stolt af det.

Hvad skyldes det? Hvordan laver man en succesfuld café?

– Jeg satte mig ned sammen med Finn, og vi talte om det med at skabe den røde tråd, som man aldrig må vige fra. Sådan et sted skal altid have en genkendelig profil, en Gustav-burger skal være en Gustav-burger, og den kan man ikke bare lave om, det er den, folk gider køre efter. Den må gerne skille sig lidt ud, men den skal sidde i skabet hver gang, så folk siger "ej, den var fanme god, den der!". Og vi laver også stadig alting selv – vi laver pestoen, steger baconen og så videre. Nu er vi oppe i tons på årsbasis, men selv om man har travlt, må man ikke gå på kompromis. Det er nok der, man kan skille sig ud.

Det er en pointe i sig selv?

– Ja, og det princip lavede jeg allerede for 20 år siden. Altså, at dét skal være det bærende i forretningen, og det har jeg holdt fast i, men også bygget på og udviklet og været foran med nogle ting. Og om sommeren er vi jo oppe på 55 ansatte, så det har også vokset sig stort.

Hvad med uden for sæsonen?

– Inklusive rengøring er vi nok omkring 20.

Hvad er den mest populære servering, I har?

– Jeg tror, at det er vores salater og vores burger. Gustav-burgeren er helt klart den, der sælger allerbedst. Jeg tror også, det er vigtigt, at vi laver nogle retter, hvor vi udvikler os, men det er altid med friske råvarer, mange bornholmske produkter, og vi laver mange af tingene selv. Det er også derfor, vi har så mange hænder ind over.

Hvad er jeres arbejdsfordeling?

– Tina tager sig af bogholderiet, og det er jeg glad for. Jeg fungerer som daglig leder.

 

 

Dorthe Dahl

Født i 1976.

Hun har to børn på henholdsvis 20 år 26 år.

Bor i Rønne.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT