Et kendt ansigt i Svaneke er gået bort

Et kendt ansigt i Svaneke er gået bort
Helga Frederiksen fotograferet, da hun fyldte 95 år. Privatfoto
MINDEORD | ABONNENT | 4. SEP 2023 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
MINDEORD | ABONNENT
4. SEP 2023 • 19:00

Helga Frederiksen, der både har været købmand og sygehjælper, blev 95 år.

Helga Frederiksen, Nørremøllecentret i Nexø, er død. Hun blev 95 år.

Helga Frederiksen boede i omkring 70 år i Svaneke, hvor hun var både kendt og afholdt, hvilket tydeligt fremgår af de mange kondolencer, familien har fået. Hun huskes som meget smilende og omsorgsfuld og som trofast og god til at bevare gamle venskaber.

Helga Frederiksen blev født på et husmandssted i Kannikegærdet i Bodilsker, hvor hun voksede op sammen med en ældre søster. Hun gik i skole hver anden dag på Søndre Skole på Stensebyvejen, indtil hun kom i 8. klasse i Nexø. Her lærte hun sin mand, Poul, at kende.

Hun kom i lære på kontoret på fjerkræslagteriet, som lå i Stormgade i Nexø. Her oplevede hun bombardementet af Nexø, og hun var glad for at have Poul til at følge sig hjem, da de første russiske soldater var kommet til Bornholm.

Da Helga Frederiksen var blevet færdiguddannet, fik hun arbejde i Stenseby Brugs. Senere fik både hun og Poul Frederiksen, der var handelsuddannet, arbejde i Pedersker Brugs.

Købmænd i Svaneke

Det unge par flyttede også til Pedersker, men det var for langt fra vandet for Poul Frederiksen, der også havde lyst til at blive selvstændig.

Helga og Poul Frederiksen købte købmandsforretningen i Storegade 2 i Svaneke (hvor Svaneke Brød ligger i dag) og drev forretningen i cirka 20 år frem til 1971.

Helga Frederiksen begyndte i slutningen af 1960’erne at arbejde på det dengang nye Svaneke Plejehjem. Hun tog uddannelsen som sygehjælper og arbejdede på plejehjemmet, til hun gik på efterløn omkring 1990.

Helga Frederiksen var herefter i mange år som frivillig engageret i at skabe gode forhold for ældre. Hun var med i ældrerådet i Nexø, besøgsven på Nørremøllecentret, og hun var i 20 år frivillig i telefonstjernen.

Hun var glad for håndarbejde, strikkede sokker til hele familien og mødtes en gang om ugen med andre kvinder for at sy patchwork. Hjernen blev i mange år holdt frisk med kryds og tværs.

En stor familie

Familien boede i mange år på Tempelvej ved Vige Havn. Helga Frederiksen boede senere i lejlighed og gik selv ud og handlede i høj alder. Hun klarede sig med hjemmehjælp i et par år og god hjælp fra familien, indtil hun flyttede på Nørremøllecentret i marts i år.

– Vi er i familien meget glade for den hjælp, vores mor fik fra hjemmepleje og plejecenter, siger datteren Tine Frederiksen.

Helga og Poul Frederiksen blev gift i 1949. Poul Frederiksen døde i 1982, kun 54 år.

Helga Frederiksen efterlader sig fire børn, Carsten, Erik, Helle og Tine, fem børnebørn og otte oldebørn.