Dødsfald: I sulkyen kunne han ikke mærke sine fysiske problemer
Niels-Peter Lykke Nielsen er sovet stille ind i en alder af 64 år efter flere år med helbredsproblemer. Han tilbragte mange år på travbanen både som staldejer og kusk, og derudover har han trænet mange unge fodboldspillere i RIK.
Niels-Peter Lykke Nielsen blev født i Rønne den 11. december 1957 som den yngste i en søskendeflok på tre. Så snart han blev færdig med folkeskolen gik han i lære som murer, og det fag arbejdede han med, indtil han fik tildelt seniorpension som 62-årig, da kroppen sagde fra.
– Han var stolt af at være murer, og han var aldrig i tvivl om, at det var den branche, han skulle arbejde inden for. Men det var også med til at nedbryde ham rent fysisk, fortæller sønnen Mikki og oplyser, at faren led af leddegigt og flere livsstilssygdomme.
Helbredsproblemerne førte til, at Niels-Peter for tre år siden døde i en ambulance på vej til hospitalet. Heldigvis lykkedes det at få ham genoplivet, hvorefter han blev lagt i respirator.
Trav var hans passion
Da han vågnede igen, var familien meget spændt på, hvad han ville være i stand til, for Niels-Peter havde altid været et meget aktivt menneske.
Som ung spillede han volleyball i Knudsker, og det var også der, han mødte sin kommende hustru, Hanne, som han bevarede et nært forhold til, selvom de blev skilt, da Mikki var lille.
Travsporten var dog hans helt store passion. Igennem mange år var han medejer af Stald Lucky, som er opkaldt efter hans mellemnavn. Han var også selv travkusk, og da han var færdig med sin genoptræning efter hændelsen i ambulancen, var et af hans store mål igen at køre et travløb.
– Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at han ville komme til at køre travløb igen, men han kom faktisk til at køre fem-seks løb, fortæller Mikki.
Det var ikke nemt for ham at komme ind i sulkyen og ud af den igen, men når han sad der, var det, som om han var i en anden verden.
– Så kunne han faktisk ikke mærke noget til alle hans fysiske problemer. Det var noget, som havde en stor betydning for os, men også for ham, fortæller Mikki.
Fodbold forbandt ham med sønnen
Efter Niels-Peter blev skilt for 30 år siden, boede han alene i sit hus i Østergade i Rønne, og han fik aldrig nogen ny kone eller flere børn. Til gengæld fik han et meget nært forhold til sønnen Mikki, som han var fodboldtræner for i RIK i fem-seks år, indtil Mikki blev 14 år.
– Vi har altid haft fodbolden sammen, og det har helt sikkert forbundet os og givet os virkelig mange gode oplevelser sammen, fortæller Mikki.
Det var en fælles drøm for dem, at det skulle lykkes for Mikki at blive professionel fodboldspiller, og den drøm gik i opfyldelse, da sønnen fik en kontrakt ovre som 16-årig. Han blev dog nødt til at stoppe karrieren på grund af skader.
– På et tidspunkt stoppede jeg med at spille professionelt fodbold, og der er det klart, at der skulle man lige finde relationen igen, fortæller Mikki, som nød at være i sin fars selskab, da han var en person med humor og havde en lethed til livet.
Vigtigt at sige tak for kampen
Niels-Peter har ikke kun gjort et stort indtryk på sin søn, men også på de andre børn, som han trænede i RIK. Niels-Peter var nemlig ikke kun god til at lære dem at spille fodbold, men også til at opføre sig ordentligt og have respekt for modstanderen.
– Han har virkelig været med til at forme mig som person og indprente nogle værdier i én, fortæller Marcus Persson og peger på, at Niels-Peter for eksempel havde et kæmpe fokus på, at man skulle sige tak for kampen.
– Måske en ligegyldig ting for mange inklusiv mig selv i den alder, men jeg synes bare det viser, hvordan han forsøgte at lære os at vise respekt over for ens modstandere. Fordi man lærer det i så ung en alder, bliver det noget, man tager med sig, og man får derved respekt for mennesker generelt. En uvurderlig egenskab blandt mange andre, som han har givet mig med videre, fortæller han.
Niels-Peter kunne også skælde ud på spillerne, hvis de ikke opførte sig ordentligt.
– Han var hård som fodboldtræner, og det lærte vi rigtig meget af at få det hårdt ind, fortæller Mathias Jensen, som i dag er cheftræner for Hasle IF's hold i Københavnsserien.
– Og når man stopper med at have ham som 14-årig, så har man stadig respekt for ham, når man møder ham 20 år senere, selvom man nu er blevet voksen. Han var meget vellidt i RIK og en rigtig god fyr, siger han.
Niels-Peter sov stille ind på sin bopæl i Rønne den 3. november, og bisættelsen fandt sted fredag den 11. november klokken 13.30 fra Rønne Kapel. Udover sønnen Mikki efterlader Niels-Peter Lykke Nielsen sig sin storebror Børge og storesøster Merethe, som i dag bor i henholdsvis Rønne og på Ærø. Det er endnu ikke besluttet, om Stald Lucky skal fortsætte.
45 børn skal genhuses
Lad læretid tælle som fuldtidsarbejde
NYT JOB
MEST LÆSTE
Krydstogtskibe og forurening

En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration