Dødsfald: En lokalhistorie er slut

Dødsfald: En lokalhistorie er slut
Jørn Uffe Hansen fotograferet i 2014 hjemme i arkivet på Krakdal i Rutsker. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
DØDSFALD | HASLE | ABONNENT | 29. SEP 2021 • 17:30
Holger Larsen
Journalist
DØDSFALD | HASLE | ABONNENT
29. SEP 2021 • 17:30

– Da vi sidste år havde en julekomsammen i arkivet, havde vi en quiz om lokalhistorie. Jørn Uffe var en af de to, der havde flest rigtige.

Det fortæller Richardt Vang-Olsen, formand for Hasle-Egnens Lokalhistorie & Filmværksted om netop afdøde Jørn Uffe Hansen, der var æresmedlem i foreningen og skarp til det sidste, når det handlede om lokalhistorie.

– Vi har nydt godt af Jørn Uffes store viden. Han var perfekt som foredragsholder, og han har leveret gamle aviser til arkivet helt tilbage fra midt i 1960’erne. Det er vi ham meget taknemmelig for. Han samlede også til det lokalhistoriske arkiv i Allinge, og selv samlede han på historie om stenhuggerne og om skolerne i Rutsker, siger Richardt Vang-Olsen.

Pedel i 30 år

Når skolerne i Rutsker havde en speciel interesse hos Jørn Uffe Hansen, skyldtes det, at han i 30 år (1960-90) var pedel på Rutsker Centralskole. Ja, det var faktisk ham, der både åbnede og lukkede skolen, som han en gang beskrev det i Bornholms Tidende:

– Jeg var den første, der blev ansat, og jeg var den, der afleverede nøglerne i 1990, siger han om lukningen af skolen, der på sit højeste havde op imod et par hundrede elever.

Jørn Uffe Hansen var en "ægte rutskerbo", men faktisk blev han født i Lobbæk i 1931 og manglede kun et par måneder i at blive 90 år. Det var som helt lille, at han med familien flyttede til Krakken i Rutsker til en ejendom ved siden af bedsteforældrenes Krakdal. Da Jørn Uffe var fem år, overtog forældrene Krakdal, og for 50 år siden var det Tove og Jørn Uffe Hansen, der blev næste generation på ejendommen.

Udlært bager

– Jeg skulle ikke være stenhugger, som både min far og bedstefar, og heller ikke være landmand. Jeg kom i stedet i bagerlære i Østermarie, fortalte han her i avisen.

Det var som ung bager i København, at han mødte Tove fra Amager, der arbejdede som cigarkasseklistrer. De blev gift og flyttede til Rutsker, hvor Tove blev bestyrer af Rutsker Forsamlingshus (og senere sygehjælper på Sandvig Plejehjem i mange år), og Jørn Uffe ansat på den nye skole.

Tove døde i december 2019, kort før parret skulle have holdt krondiamantbryllup.

Mange interesser

Lokalhistorien fyldte meget i Jørn Uffe Hansens liv, og hjemme på Krakdal fik han opbygget et større arkiv i en tidligere staldbygning, og han øste ud af sin historiske viden i artikler i blandt andet Bornholmske Samlinger. Han var medlem af bestyrelserne i Foreningen Bornholm og Bornholms Historiske Samfund i mere end 30 år, og han modtog Bornholmerprisen i 1999.

Men han havde mange andre interesser og var med i blandt andet lokale foreninger og i menighedsrådet. Både hans far og farfar havde været medlemmer af sognerådet, og Jørn Uffe Hansen var selv i en periode i Hasle kommunalbestyrelse, valgt ind for Socialdemokratiet.

Han havde 50 års medalje for medlemskab af hjemmeværnet, og han var engageret i Rønne Theater.