Dødsfald: En lærer med mange interesser

Dødsfald: En lærer med mange interesser
Niels Peter Nielsen med nogle af sine elskede bøger i baggrunden. Privatfoto
NEKROLOG | ABONNENT | 25. JAN 2023 • 07:45
Holger Larsen
Journalist
NEKROLOG | ABONNENT
25. JAN 2023 • 07:45

Niels Peter Nielsen, der var lærer på Østermarie Skole i 24 år, er død.

 

Niels Peter Nielsen, Rønne, er død. Han blev 87 år.

Han voksede op sammen med to søskende i et arbejderhjem på Frederiksberg, hvor faren var bryggeriarbejder, og moren gjorde rent for folk.

Niels Peter Nielsen blev mønsterbryder, da han tog en læreruddannelse. Han arbejdede på en skole i Albertslund, inden han i 1971 flyttede til Bornholm, hvor han arbejdede på Østermarie Skole i 24 år, hvorefter han gik på pension som 60-årig. I Østermarie var han kendt som en dygtig og vellidt lærer.

Niels Peter Nielsen var gift tre gange, og med en sammenbragt børneflok blev det til en stor familie, fortæller hans hustru siden 1981, Jette Juul Nielsen.

Han var kreativ

– Vi boede i Østermarie frem til 1999, da vi flyttede til Klemensker for at komme tættere på mit arbejde på Hasle Skole, siger Jette Juul Nielsen, der også har været lærer.

– Niels Peter var et stort havemenneske, så hans hverdag gik meget med haven og drivhuset. Han var meget kreativ og havde et værksted i kælderen. Han malede og lavede skulpturer i ler og træ, og han skrev digte. Børnebørnene elskede at komme i kælderen hos ham, og så spillede de spil.

– Vi var meget glade for at bo i Klemensker, men det blev for meget for os at skulle holde hus og have. Vi flyttede i andelsbolig i Rønne i 2018, og her har vi været glade for at komme tæt på det hele, siger Jette Juul Nielsen.

– Niels Peter læste rigtig meget, og hans viden om historie var stor. Var der endelig noget, han ikke vidste, så slog han det op i leksikon. Han havde en god humor og var en stor fan af Storm P., som han gerne citerede.

Niels Peter Nielsen var militærnægter og havde været medlem af DKP – Danmarks Kommunistiske Parti.

– Han var politisk engageret og fulgte meget med, men har aldrig været politisk aktiv. Men han var rød, fastslår Jette Juul Nielsen.

Et aktivt liv

– Han var musikinteresseret og lyttede meget til musik, mest klassisk, men også viser og jazz, og vi tog ud til koncerter. Vi rejste meget til Europas hovedstæder for at opleve kultur, men han var alligevel mest begejstret for vores ture til Sverige, hvor vi lejede hytter og tog ud i naturen.

– Niels Peter var et stort familiemenneske, og han levede et aktivt liv, indtil han for to år siden fik demens, siger Jette Juul Nielsen.

Niels Peter Nielsen efterlader sig sin hustru Jette, syv sammenbragte børn med familier, og han efterlader sig en søster.