De har været gift i 70 år: 'Det er søndag altid'

De har været gift i 70 år: 'Det er søndag altid'
Rigmor og Kaj Pedersen boede i mange år i Rø med udsigt til skov på flere sider. Nu bor de i Kystparken i Rønne med udsigt til Østersøen og Nørrekås. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 8. NOV 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. NOV 2023 • 05:30

Rigmor og Kaj Pedersen fra Rønne har netop fejret jernbryllup.

– Der er de gode, de onde og dem fra Pedersker.

Det forklarer Kaj Pedersen, og han er fra Pedersker. Det er hans hustru, Rigmor Pedersen, også. Det vil sige, at hun er fra Aaker, men flyttede til Pedersker, så de to kom til at gå i samme klasse i slutningen af deres skoletid.

– Men der så vi ikke meget til hinanden. Det kom dog lidt senere, og Kaj var hjemme hos mig for første gang, da jeg fyldte 16 år, fortæller Rigmor Pedersen.

Lige siden har de to holdt sammen, og tirsdag den 7. november blev der fejret 70 års bryllupsdag, jernbryllup, med familie og venner på Hotel Griffen i Rønne.

Rigmor og Kaj Pedersen er nu blevet henholdsvis 89 og 90 år, og for halvandet år siden flyttede de ind i en lejlighed i Kystparken i Rønne. Her klarer de sig i dag med lidt hjælp fra hjemmeplejen til Kaj, der har dårligt bentøj.

De har det godt, bortset fra de skavanker, man får som ældre. De glæder sig over at være i stand til at invitere familie og venner på hotel for at kunne fejre den store dag. Tidligere i deres liv var det en nødvendighed, at sådanne festdage blev holdt under mere ydmyge vilkår.

En stor familie

Da Rigmor og Kaj Pedersen som unge var blevet forlovede, drog de af sted for at se noget andet end Bornholm, og de tjente på gårde på først Sjælland og siden i Sønderjylland.

Kaj Pedersen kom derfor også til at aftjene sin værnepligt i Haderslev.

Turen gik hjem til Bornholm, da de skulle giftes i 1953, og i 1955 købte de ejendommen Skovsminde på Mortingevej, op til Rø Plantage. Da var parrets ældste barn, Niels, helt lille. Siden blev søskendeflokken på fem fuldendt af Jens, Jonna, Hans og Bente.

Tre af børnene bor i dag på Bornholm, to på Sjælland. Familien er siden blevet udvidet med otte børnebørn og 12 oldebørn. Langt de fleste var med til at fejre den store dag.

En rotterede

– De første år var barske, og Skovsminde var noget af en rotterede, siger Rigmor Pedersen og fortæller om, hvordan man efterhånden fik bugt med alle rotterne ved hjælp af masser af rottegift.

– En gang, hvor der stak en rottesnude frem i bræddegulvet, snuppede jeg kedlen og hældte kogende vand over rotten, husker hun.

Det var en lille ejendom med en lille besætning af dyr, så den kunne ikke brødføde familien. Kaj Pedersen gik derfor på arbejde ved siden af i mange år. Han var daglønner på en nabogård, siden blev han murerarbejdsmand, gartner og skovarbejder.

Pengene gik til at lave forbedringer på ejendommen og til at udvide besætningen og købe mere jord til, så der efterhånden blev en bedre økonomi i driften af Skovsminde.

Et nyt kapitel

Rigmor og Kaj Pedersen boede på Skovsminde i 38 år, indtil Kaj Pedersen gik på efterløn. Den ældste søn, Niels, overtog ejendommen, og Rigmor og Kaj Pedersen flyttede til Rømersgade i Rønne.

Her startede et nyt kapitel i parrets liv. Kaj Pedersen fik mere tid til at dyrke sin interesse for at spille bridge, og Rigmor Pedersen har strikket til den store guldmedalje. Det gør hun stadig, mens Kaj Pedersen er gået over til at spille whist sammen med nogle kortvenner i Kystparken.

Rigmor Pedersen strikkede i mange år til forretninger, og så har hun strikket tusindvis af trøjer, bluser og huer. I de første år var det til Mother Teresa, siden har andre organisationer nydt godt af hendes flittige hænder.

– Nu strikker jeg kun om aftenen. Når fjernsynet kører, så strikker jeg, siger hun.

På mange rejser

– Og så har vi rejst i massevis, siden vi kom til Rønne, siger Kaj Pedersen.

Rigmor og Kaj Pedersen opremser nogle af de mange steder, de har været i Europa – Nordkap, de baltiske lande, Polen, Tyskland, Normandiet, Skotland, Italien, Østrig, Schweiz...

– Vi fik set noget, mens vi kunne – det er det handler om, mener Rigmor Pedersen.

Kaj Pedersen er allerede oppe ved 7-tiden hver dag for at spise sig en sildemad og drikke en kop kaffe. Men alligevel synes de to, at dagene går hurtigt.

– Det er søndag altid, siger Rigmor Pedersen.

Sådan hedder bryllupsdagene

Der er i dag kommet titler på de fleste bryllupsdage. Her er navnene på de helt store af dem:

12 1/2 år: Kobberbryllup

25 år: Sølvbryllup

50 år: Guldbryllup

60 år: Diamantbryllup

65 år: Krondiamantbryllup

70 år: Jernbryllup

75 år: Kronjuvelbryllup (eller atombryllup)

80 år: Egebryllup

90 år: Granitbryllup