Chefen fejrer fødselsdag med historisk lagkage

Chefen fejrer fødselsdag med historisk lagkage
Jacob Bjerring-Hansen, museumschef på Bornholm, fylder 50 år i dag, mandag den 17. juni. Arkivfoto: Jacob Jepsen
Mandag 17. juni 2024 • 19:00
Mandag 17. juni 2024 • 19:00

Jacob Bjerring-Hansen blev chef for det hele, da Lars Kærulff stoppede som direktør på Bornholms Kunstmuseum i 2020. Mandag den 17. juni fyldte Bornholms energiske og visionære museumschef 50 år.

Direktøren for Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum, Jacob Bjerring-Hansen, rundede mandag de 50 år. Det sker i en periode, hvor museumschefen på Bornholm kan se tilbage på store sejre og en enkelt kuldsejlet katastrofe.

Katastrofe var Jacob Bjerring-Hansens eget ordvalg, da han skulle beskrive beslutningen om at droppe udvidelsen af Bornholms Kunstmuseum i Rø. Det skete efter 16 års forberedelser, men også en del ventetid på grund af tidskrævende klagesager.

Planerne om et Lysmuseum i tilknytning til kunstmuseet på Helligdommmen blev i sin tid undfanget af Bjerring-Hansens forgænger, Lars Kærulff, men tog under Jacob Bjerring-Hansens ledelse endelig form, og var for et halvt år siden klar til at blive sendt i udbud.

Da bestyrelsen for Museumsfonden så prisen, der var næsten dobbelt så høj som budgettet, blev projektet lagt i graven.

Stadigvæk dødærgerlige

Det var et chok for mange, og Jacob Bjerring-Hansen indrømmer da også, at han endnu ikke er kommet sig helt over skuffelsen.

– Det er dejligt at have fødselsdag, men jeg ville hellere have haft, at dagen handlede om at gravemaskinerne var gået i gang oppe i Rø, lyder det fra mandagens fødselar.

Nu handler det for ham og museets medarbejdere i stedet om at få genåbnet kunstmuseet i ordentlig stil. Kunstmuseet, der har været nedlukket siden oktober 2023, åbner efter planen trinvis i løbet af juli måned.

Når den del er på plads, vil Jacob Bjerring-Hansen bruge resten af sommeren på at tænke sig godt om.

– Hvad er do's and don'ts, set i lyset af det, der er sket. Hvad kan vi lære. Hvordan kan vi sikre Bornholms Museum, hvilke rammer er der for en ny strategi, siger Jacob Bjerring-Hansen.

Det kuldsejlede projekt på Helligdommen har som sideeffekt, at Bornholms Museum pludselig er blevet hjemløst, groft sagt. I udvidelsesplanerne var der nemlig både afsat plads og midler til et kulturhistorsk museum og moderne publikumsfaciliteter i Rø. Øverst på museumschefens liste står derfor nu det kulturhistoriske museum i Rønne. En ældre bygning med dårlig tilgængelighed for handicappede og utidssvarende formidling i små rum.

– Og det er med blandede følelser, fordi udvidelsen på Helligdommen var det rigtige projekt, hvis økonomien havde været til det. Det havde tilført både kunstmuseet og Bornholms Museum (det kulturhistoriske museum, red.) nødvendige forbedringer, samtidig med at det samlet set havde været stor attraktion for publikum. Så vi er stadigvæk dødærgerlige. Det er tungt, energimæssigt, når noget går i stå, som man har arbejdet på så længe. Men jeg er nødt til at gå forrest og finde nye løsninger, siger Jacob Bjerring-Hansen.


 

 

Tredobling af besøgstallet

Det skrottede Lysmuseum vil ifølge Jacob Bjerring-Hansen trække dybe spor. Museumschefen frygter blandt andet at det kuldsejlede projekt vil påvirke både fondsbestyrelsernes velvilje og andre museumsprojekter på øen. Museumsledelsen havde i alt indsamlet mellem 160 og 180 millioner til projektet, som nu skal returneres.

– Ti år med indædte klager, samt stigende byggepriser, gør eksempelvis at Sonja Ferlov Mancoba Estate nok skal tænke sig ekstra grundigt om, siger Jacob Bjerring-Hansen om den planlagte kunstpavillion i Allinge.

Mere positivt står de mindre afdelinger under den bornholmske museumspapraply.

– I forhold til Gaarden i Melsted, Hjorths Fabrik og Erichsens Gaard besluttede jeg mig heldigvis allerede i 2011 for at lave en fleksibel strategi, så vi kunne bruge kræfter på de små afdelinger, hvis det store projekt i Rø gik i stå. Så vi har brugt pauserne på at renovere Hjorths Fabrik og Fabrikantboligen, hvilket har udmøntet sig i en tredobling af besøgstallet.

Det samme gælder Melstedgaard, som under Jacob Bjerring-Hansen har fået tilført Madkulturhuset og nye aktiviteter i form af blandt andet fødevareprojektet Imarksætteri.

Sideløbende har store arkæologiske projekter på fortrinsvis Sorte Muld og Vasagård tiltrukket mange udenlandske studerende og forskere, og efter at politikerne på Christiansborg i maj indgik en ny aftale, står Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum til at få 4,1 millioner kroner i støtte fra 2025, mod tidligere 2,7 millioner.

Lynstøtte fra fire fonde

Og fondene har ikke glemt Bornholm. Efter nyheden om det kuldsejlede projekt i Rø kom frem, tilvejebragte tre lokale fonde med lynets hast en million kroner til genåbningsprojektet, som hurtigt blev suppleret af yderligere en million fra Otto Bruuns Fond.

Der er med andre ord flere ting at fejre for Jacob Bjerrring-Hansen, der på selve dagen  inviteretdeet hav af gode venner til portvin og sønderjysk rugbrødslagkage – en populær egnsdelikatesse, der med lidt god vilje godt kan betegnes som historisk.

– Men jeg ser allermest frem til den helt store fejring i næste uge, hvor vores ældste, Sara, bliver student, siger Jacob Bjerring-Hansen.

BLÅ BOG

Jacob Bjerring-Hansen er født og opvokset i Viborg. Hans far var i mange år formand for Skovgaard Museet i Viborg, så fødselaren voksede op med mange besøg på især Skovgaard Museet og kunstmuseet i Aarhus. Selv er han uddannet i historie fra Aarhus Universitet og etnologi på Københavns Universitet, med en fortid på Nationalmuseet og Arbejdermuseet i København. Han blev direktør for Bornholms Museum i 2010 og flyttede til Bornholm med familien. I 2020 blev Bornholms Kunstmuseum i Rø lagt ind under Bjerrring-Hansens ledelse.

Jacob Bjerring-Hansen er gift med Louise Groth-Michelsen og bor i Rønne. Parrets søn, Mads, går på efterskole, mens datteren Sara har blikket stift rettet mod en en studenterhue på Campus.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT