Bornholmer bliver ny chefforhandler for 450.000 ansatte

Bornholmer bliver ny chefforhandler for 450.000 ansatte
Dorthe Julie Kofoed er ny chefforhandler i Akademikerne. Pressefoto
NYHED | ABONNENT | 25. MAJ 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. MAJ 2023 • 05:30

Dorthe Julie Kofoed fortsætter med at pendle fra sin bopæl i Gudhjem.

Dorthe Julie Kofoed starter efter sommerferien som chefforhandler i Akademikerne.

Hun kommer fra en stilling som chefforhandler hos Ergoterapeutforeningen, hvor hun har været i syv år.

Den 51-årige bornholmer, som er født i Klemensker og bor i Gudhjem, bliver chefforhandler i en hovedorganisation med 450.000 medlemmer fordelt på 28 medlemsfagforeninger.

– Akademikernes medlemmer er universitetsuddannede, men også ergoterapeuter, fysioterapeuter, læger, jordemødre med videre. Det er både offentligt og privat ansatte. Mit område bliver forhandlingerne for de offentligt ansatte på det regionale og det kommunale område, forklarer Dorthe Kofoed.

Det betyder, at hun kommer til at forhandle for ansatte i blandt andre Bornholms Regionskommune og Region Hovedstaden, når der skal forhandles overenskomst i 2024.

Processen kører hele tiden

Overenskomstforhandlinger er ikke kun det korte hektiske forløb med forhandlinger dag og nat, som vi hører og ser om i medierne, men en proces, som kører hele tiden, forklarer Dorthe Kofoed:

– Det handler selvfølgelig om de konkrete forhandlinger, hvor man sidder i timevis med halvdårlig kaffe, men det er også i høj grad den løbende dialog. Forberedelserne til en overenskomstforhandling begynder allerede et år før med at få indsamlet krav, og når man er færdige med at forhandle, er der nærmest et års opfølgning med at redigere aftalerne. Det man aftaler ved overenskomstforhandlingerne er de centrale bestemmelser, men det der sker mellem forhandlingerne er alt det lokale, hvor man udfylder aftalerne, og hvor man har alle de drøftelser, som skal til, for at man får attraktive arbejdsvilkår på arbejdspladserne. Man skal hele tiden følge op på, hvad der rører sig. Det helt oplagte eksempel er corona, som rejste en masse behov for supplerende aftaler. Det kan også være ny lovgivning, som skal indarbejdes i aftalerne, siger Dorthe Kofoed.

Sproglig student blev økonom

Dorthe Kofoed er sproglig student fra gymnasiet i Rønne. Hun læste økonomi på Københavns Universitet, inden hun blev ansat i Dansk Sygeplejeråd.

Lige siden har hun faktisk beskæftiget sig med forhandlingsområdet, hvor hun tidligere har været chefkonsulent og forhandlingsøkonom i Sundhedskartellet (forhandlings- og samarbejdsfællesskab for otte faglige organisationer inden for sundhedsområdet).

– Man bliver fanget i spillet, opgaven og relationerne, siger Dorthe Kofoed.

Dorthe Kofoed flyttede tilbage til Bornholm for 16 år siden og har lige siden været pendler. Det agter hun at fortsætte med.

– Jeg har hele tiden haft stillinger, hvor jeg kunne få den fleksibilitet, jeg har brug for både i forhold til min familie og i forhold til den karriere, jeg gerne vil have, siger Dorthe Kofoed og tilføjer, at det er blevet nemmere både at være pendler og have hjemmearbejde.

Dorthe Kofoed afløser i Akademikerne tidligere forhandlingschef Jesper Meisner, der i marts skiftede til Yngre Læger.