Børnene er om noget Guds gave til os

Børnene er om noget Guds gave til os
Helene Dahlskov Andersen. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 28. SEP 2022 • 05:30
Mette Holm
Journalist
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
28. SEP 2022 • 05:30

En gang om ugen er Helene Dahlskov Andersen frivillig i Luthersk Missions legestue for børn fra 0 til 6 år. Hun synes, man skal forsøge at give de gode ting, man selv har oplevet, videre i en aktiv handling. I legestuen på Dr. Kabellsvej i Rønne er alle uanset baggrund velkomne.

 

Hvad er en legestue i Luthersk Mission regi?

– En legestue er for børn, som ikke er startet i skole endnu. De kan komme sammen med en voksen, en bedstemor, en forældre eller dagplejemor, som vi også har haft. Det er jo en kristen legestue, og derfor har vi en samling, hvor vi fortæller en bibelhistorie og synger kristne sange, men også andre helt almindelige sange.

Er der et formål med legestuen?

– Vi vil gerne fortælle noget om, hvad det her sted, hvor legestuen hører til, står for, men det skal også være en god social aktivitet for børnene, hvor de lærer, at vi er flere sammen nu. Vi laver noget sammen, og det skaber et fællesskab. Man kan også sige social forståelse, og hvor er barnet så henne i det spil.

Hvor længe har der været legestue i Luthersk Mission her i Rønne?

– Den her legestue har eksisteret i 35 år. Jeg har ikke været med hele tiden, men det var naturligt for mig at gå med, da vi kom tilbage til Bornholm. Jeg har altid været, helt fra jeg blev konfirmeret faktisk, engageret i frivilligt børne- og ungdomsarbejde. Det har været alt lige fra lejr-arbejde, radio-arbejde og sådan noget som det her. Jeg er også leder i en børneklub her hver tirsdag. Har det noget med børn at gøre, så gør jeg det gerne.

Du arbejder til dagligt i administrationen på Petersskolen. Hvad er din baggrund i forhold til det her med børn?

– Jeg har ingen uddannelse i pædagogik, der er jeg autodidakt. Jeg lærer lidt af de kolleger, jeg har, fordi jeg arbejder på en skole, og så har jeg selvfølgelig læst nogle ting og været på nogle kurser i løbet af mit liv.

Hvad betydet det, at det er i Luthersk Missions regi?

– Det kristne betyder meget for mig. Jeg forstår det sådan, at jeg er skabt i Guds billede og har et ansvar for de mennesker, jeg er sammen med, så vores samfund bliver et godt sted at være, og man lever sådan, at andre mennesker har gavn af, at man er til stede. Vi er jo ikke bedre mennesker, fordi vi er kristne, men vi har en Gud, der vil tilgive dig det, du gør forkert, så du kan være i en positiv relation.

I er fire frivillige i legestuen, hvad betyder den for dig?

– For min egen del betyder det, at jeg kan give noget tilbage, som jeg har fået i mit liv. Hvis jeg for eksempel er med til at arrangere en lejr, så tænker jeg ofte på, at det var der også nogle, der gjorde for mig, dengang jeg var barn og ung. De gode ting, man har oplevet i sit liv, synes jeg, man skal forsøge at give videre i en aktiv handling.

LM-kirken Vestbornholm er jo meget mere end legestuen. Hvem kan komme her?

– Der kommer mange, der ikke har en kirkelig relation, og alle er lige velkomne. Vi synes, vi har noget, der er godt, og det vil vi gerne give mulighed for, at man kan være en del af.

Er du selv vokset op i et kristens hjem?

– Det er jeg, og jeg har også selv set eksemplet på frivillighed i mit hjem.

Hvad betyder børnene for dig? Du følger dem jo i flere år.

– Det er jo fantastisk. Børn er jo om noget Guds gave til os. Selv FN har en børnekonvention, og vi har jo en forpligtelse til at give børnene et godt liv. De små forstår måske ikke så meget af det, der bliver formidlet, men hvis vi kan skabe et rum, hvor det er rart at være, så husker de det også, tror jeg. Nogen af børnene bærer det her med hjem, og modsat er der også nogen, der kommer med noget hjemmefra, som de bidrager med. Det er fantastisk at møde børns umiddelbare forundring over, at vand er koldt, at citroner er sure, som vi blandt andet har snakket om i dag. Børn skal lære af os, men vi skal også lære af børnene.

Du nøjes ikke bare med legestuen, du er også aktiv i LM's børneklub fra 4-8 årige?

– Ja, det er også sjovt. De hjælper og lærer af hinanden, viser hinanden, hvor farverne står. Man kan jo godt sige, at de er en lille menighed i sig selv. Det er en gave at få lov til at se og opleve, hvad børnene kan sammen

 

 

Helene Dahlskov Andersen

57 år

Arbejder i administrationen på Petersskolen

Bor i Rønne

Gift Niels Christen Andersen

Har to voksne døtre