Begyndte på Team Bornholm: Olympisk mester stopper karrieren

Begyndte på Team Bornholm: Olympisk mester stopper karrieren
I dag kører Michael Mørkøv for Astana Qazaqstan, men seniorkarrieren tog sin begyndelse på Team Bornholm. Foto: Astana Qazaqstan
NYHED | 9. JUL 2024 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
9. JUL 2024 • 11:00

Michael Mørkøv har vundet både OL- og VM-guld, og så har han kørt for Team Bornholm.

Et kig på karrierens største resultater viser, at det er en af dansk cykelsports store navne, der stopper, når Michael Mørkøv klikker skoene ud af pedalerne for sidste gang. Det sker, når den igangværende sæson slutter.

Olympisk guld i parløb og sølv i 4000 meter holdforfølgelsesløb, tredobbelt verdensmester i parløb og en enkelt VM-titel i holdforfølgelsesløb, tre danmarksmesterskaber i linjeløb og en etapesejr i Vuelta a España er nogle af meritterne hos rytteren, som altså har gjort sig bemærket på både landevej og velodrom.

Men snart er det slut. Denne sæson bliver den sidste, har 39-årige Michael Mørkøv besluttet efter 16 år som professionel cykelrytter.

Det fortæller TV 2.

– Jeg har nydt hvert et sekund af det og gør det stadigvæk. Det har været et drømmejob for mig at få lov til at leve af min hobby, siger Michael Mørkøv i et interview til TV 2 Sport, hvor han også gør det klart, at det ikke har været nogen nem beslutning.

Ind på Team Bornholm

I dag kører Michael Mørkøv for det kazakhstanske hold Astana Qazaqstan, men seniorkarrieren tog sin begyndelse på Team Bornholm. Det var tilbage i 2004, og på træningsmakkeren Lars H. Thomsens foranledning kom han ind på holdet.

– Team Bornholm var et fantastisk sted for mig at køre min første seniorsæson. Det er ikke et så ambitiøst hold som Team PH, der er med i større løb i udlandet, men for mig passer det ret godt, da jeg også bruger en masse tid på cykelbanen. Team Bornholm viser sig at være det helt rigtige rugested for mig, fortæller Michael Mørkøv i selvbiografien "Min Vej".

Det blev til et enkelt år på det bornholmske hold, hvor Michael Mørkøv havde fuldtidsarbejde som tømrer ved siden af.

– Efter et år hos Team Bornholm har jeg i A-klassen fået vist, at jeg er solid og kan være med helt fremme. Jeg har selvfølgelig også leveret resultater på banen, og tilsammen har det givet nok til, at Team PH, som i mellemtiden er kommet til at hedde Team GLS, vil have mig på holdet, fortæller han i bogen.

På professionelle betingelser

Team Bornholm var et amatørhold, der kørte på professionelle betingelser. Navnet var bornholmsk, men rytterne kom primært fra den anden side af vandet. Alligevel var forbindelsen til Bornholm ægte.

I en kort overgang boede bankmanden Toben Ridder på Bornholm, hvor han var privatkundechef i Unibank i Rønne. Mens han var bosiddende på Bornholm, var han i 1994 med til at danne Team Bornholm, og via ham havde rytterne på holdet licens i Bornholms Cycle Club. Den lokale cykelklub havde også en plads i bestyrelsen

Siden smeltede holdet sammen med det professionelle Team Acceptcard, inden det genopstod i 1999, og Michael Mørkøv blev altså en del af holdet i 2004.