56-årige Lene er klar til sin fjerde ironman: 'Jeg skal huske at hygge mig'

56-årige Lene er klar til sin fjerde ironman: 'Jeg skal huske at hygge mig'
Lene Møller kan ikke undvære at bevæge sig. Den 21. august står hun klar til at gennemføre en ironman i København. Foto: Mette Holm Hansen
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 15. AUG 2022 • 05:30
Mette Holm
Journalist
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
15. AUG 2022 • 05:30

– Jeg lærte mig selv at svømme crawl og fik hjælp af de søde livreddere, der jo gik og kiggede og gad rette mig, fortæller Lene Møller, der træner til at gennemføre en ironmand 11 år efter den seneste. 

 

Du ved at træne op til din fjerde ironman. I 2011 var du den første herboende bornholmske kvinde, der fuldførte 3,8 km svømning, 180 km cykling og 42,2 km løb?

– Ja, det var jeg. Det er 11 år siden, og det startede faktisk med, at jeg for mange år siden var livredder i svømmehallen og så de første bornholmske mænd ligge og træne svømning til en ironman. Jeg kan huske, at jeg tænkte, det vil jeg også gøre engang. Så havde jeg en kollega, der var gået i gang med at træne, og så trænede vi sammen og havde et godt fællesskab omkring det. At det først blev i 2011 skyldes, at vores børn dyrkede en masse sport, og så var det jo dem, det handlede om, inden der blev plads til, at jeg kunne træne. For man bruger en del timer på det, det gør man.

Du har dyrket sport lige så længe, du kan huske tilbage. Hvorfor?

– Ja – der er næsten ikke den sport, jeg ikke har prøvet. Jeg har faktisk også spillet fodbold i Svaneke. Vi var et produkt af, at Svanekes kvinder var rigtig gode, og vi var rigtig mange piger, der kunne spille fodbold, da holdet var i københavn- og danmarksserien. Det var nok ikke den sport, jeg var bedst til, men det var det, man gjorde dengang, man gik til al den sport, man kunne. Det var sådan, man var sammen med sine venner, det var på fodboldbanen eller i hallen.

Ironman er en stor mundfuld, hvordan kom du i gang?

– Jeg løb og havde også gennemført en maraton, men jeg havde ikke cykeltrænet nogensinde, og jeg havde kun svømmet brystsvømning. Jeg lærte mig selv at svømme crawl og fik hjælp af de søde livreddere, der jo gik og kiggede og gad rette mig. Men lige pludselig fik jeg fornemmelsen af, at jeg kunne svømme langt.

Nu har du bestemt dig for at fuldføre endnu en ironman i København den 21. august?

– Jeg lavede den sidste i 2016 sammen med Kim (Windahl, Lenes mand, red.), og siden Katrine og Emil (datter og svigersøn, red.) fuldført én, så det har været noget, vi har gjort sammen. Og faktisk er det næsten lige så hårdt at være omkring, som det er selv at gennemføre en. Men nu er det min tur, fordi jeg gerne vil gennemføre én til, mens kroppen stadig kan.

Lige nu er din træning målrettet, men du er vel sådan én, der altid træner eller...?

– Jeg træner altid et eller andet. Jeg kan ikke undvære det. Jeg træner nok lidt efter vind og vejr. Hvis det ikke blæser, så tager jeg cyklen, andre dage går eller løber jeg en tur, svømning kræver lidt mere planlægning, men jeg er i gang hele tiden, også fordi mit hovede har brug for det. Jeg bruger det til at få tankerne på plads efter arbejde.

Hvordan planlægger du selve konkurrencen? Og er der en tid, du vil opnå?

– Når først jeg har svømmet og er oppe på cyklen, så ved jeg, at jeg kommer igennem. Og så ser jeg frem til at få den opbakning, der er til løbet. Folk står jo lige så længe, jeg er i gang. Det skal være sjovt, og det bliver det så snart, jeg har svømningen overstået. Jeg kan godt lige at svømme, men den er min udfordring.

Hvis du skal være en inspiration for andre, hvordan kan du, der arbejder i sundhedsvæsenet, være det, uden at du bare er "for god"?

– Det her med at sige, at du laver en ironman, det er fuldstændig uforståeligt for andre, ligesom det er det, hvis jeg har cyklet Bornholm Rundt. Hvis jeg skulle kunne inspirere, så er det faktisk at putte motionen ind, der hvor den giver mening. Man kan jo spørge sig selv, om man kan tage cyklen i stedet for bilen eller gå i stedet for. Man får energi af at brænde energi af, man bliver et gladere mennesker, men jeg skal ikke begynde at tale om ironman til folk, der ikke dyrker motion. Men ved at bevæge sig, så forlænger man måske år til livet. Jeg tror, det er vigtigt at sætte sig nogle mål og gå efter dem.

Forsker Bente Klarlund snakker om en halv times motion om dagen?

– Al bevægelse tæller og er bedre end at sidde i sin sofa. Du kan rive i din have, pille ukrudt eller slæbe sten i din kolonihave. At bevæge sig, gør noget godt, ja selv rengøring tæller i det regskab.

Du har fuldført en hel ironman på 11.58 minutter, nu er du 11 år ældre, har du et mål?

– Jeg har faktisk regnet og tænkt. Hvis jeg kan svømme på en time og 30 til 45 minutter, og cykle på seks timer og 15 til 30 minutter og løbe en maraton under fem timer, så bliver det omkring 13 timer, og det er en time langsommere end i 2011. Men i virkeligheden, og det skal jeg huske at sige til mig selv, så skal jeg hygge mig, fordi det måske er den sidste ironman, jeg laver. Men jeg er konkurrencemenneske, og det ligger dybt i mig. Nej, jeg skal igennem og havde godt, og skal jeg ned og gå under min maraton, så gør jeg det.

 

 

Lene Møller

56 år og sygeplejerske.

Bor i Rønne og er gift med Kim Windahl Kofod.

Har til tre voksne børn: Katrine 30 år, Signe 26 år og Mads 23 år.

Mormor til Carl.