Vej bliver spærret: Døde træer udgør risiko

Vej bliver spærret: Døde træer udgør risiko
Nyker Strandvej bliver i næste uge spærret i nogle timer tirsdag og onsdag. Foto: William Sonne Kaalø
MILJØ | Onsdag 23. oktober 2024 • 15:30
MILJØ | Onsdag 23. oktober 2024 • 15:30

I næste uge spærres et stykke af Nyker Strandvej, fordi en række døde asketræer skal fældes eller beskæres.

I den nordlige del af Blykobbe Plantage, langs åen i dalen ved Nyker Strandvej, står nogle asketræer, der er gået ud. Derfor tager Naturstyrelsen affære i næste uge.

– Det, der sker med asketræer, er, at roden rådner først, og så risikerer man, at de vælter - og at de vælter den forkerte vej ud over vejen. For at forhindre det prøver vi at skære dem ned, inden ulykken sker, siger skovfoged Rasmus Munch Marcher.

Tirsdag og onsdag i næste uge bliver vejen derfor spærret for gennemkørsel mellem nummer 95 og 42 i tidsrummet mellem klokken 07.00 og 15.30.

– Nyker Strandvej er ikke særlig bred lige der, og så sagde vejmyndigheden, at jeg skulle søge om at få den spærret af, så vi kunne få arbejdsro, siger Rasmus Munch Marcher, der tilføjer, at der er tale om fældning af 20-25 træer.

– Hvis det havde været et enkelt træ, havde vi måske prøvet at gøre det mellem bilerne kørte forbi. Nu er det flere træer, og hvis vi skulle gøre det på den måde, skulle vi have to eller tre medarbejdere til at holde øje med trafikken og standse medarbejderen med saven. Så det er meget mindre stressende for medarbejderne, at vi kan spærre vejen i den periode. Så går der forhåbentlig mange år, inden vi skal gøre det igen, tilføjer skovfogeden.



På billedet ses et dødt asketræ i anden række fra vejen. Foto: William Sonne Kaalø

 

Er det noget, I gør ofte?

– Vi holder øje med det. Vi har en idé om, hvor der er størst risiko. Der er den her asketoptørre (sygdom, red.), der angriber asken. Dem har vi ikke så mange steder, så det er i de områder, vi holder ekstra øje.

Naturstyrelsen vil egentlig gerne have nogle store, gamle, døende træer stående, da det er gode levesteder for mange arter.

– Derfor prøver vi at holde dem stående så længe som muligt. Men når vi vurderer, at risikoen er for stor, må vi få en del af dem ned, siger Rasmus Munch Marcher.

Nogle af træerne får formentlig også lov til at stå med stubbene tilbage.

– Det kan godt være, vi lader nogle stammer stå i en vis højde, fordi vi gerne vil have nogle store, døde træer på vores arealer, da det er gode levesteder for insekter. Hvis der er nogle træer, hvor vi kan nøjes med at tage kronen, og stammen ikke vil kunne ramme trafikken, så gør vi nok det. Så det er ikke alle, der bliver fældet.

På grund af vejspærringen kører BATs busser en anden vej i de pågældende tidsrum. Trafikselskabet skriver på sin hjemmeside, at det henviser passagererne til at stille sig på Højegårdsvej for at komme med bussen.

Asketoptørre

Invasiv svamp slår asken ihjel. Mange steder står asketræerne med tørre skudspidser, vanris og sår i barken. De er angrebet af svampesygdommen asketoptørre, som i disse år rammer asketræerne hårdt.

Sygdommen forårsages af en lille flødefarvet svamp, som kaldes for Hymenoscyphus fraxineus. Men trods sin ringe størrelse er svampen altså i stand til at forvolde stor skade.

Svampen som forårsager asketoptørre betragtes som invasiv. Den stammer oprindeligt fra Japan, men det er usikkert, hvordan den er kommet hertil. Måske er den blevet naturlig spredt hertil, idet svampens små sporer kan spredes over store afstande med vinden? Eller måske er den kommet hertil med importerede planter?

Kilde: Naturstyrelsen



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT