Under tidspres: Lokal havvindgruppe kæmper for at kunne opstille møller foran energiøen

Under tidspres: Lokal havvindgruppe kæmper for at kunne opstille møller foran energiøen
Havvindmøller – her ved Kriegers Flak. Arkivfoto: Berit Hvassum
MILJØ | Mandag 16. maj 2022 • 05:30

Bornholms Havvind foretrækker efter en afstemning på et borgermøde at sætte havvindmøller op 13 kilometer fra Rønne, hvor de lokalt ejede møller på sigt vil komme til at stå tæt på energiøens store park. Lige nu forhindrer en arealreservation til netop energiøen denne placering, og det kan få initiativgruppen til at sætte en forundersøgelse i gang ud for Slotslyngen eller Balka.

Dan Jørgensen, Simon Kollerup og Rasmus Helveg Petersen kunne se deres navne tagget i en opfordring fra Bornholms Havvind på de sociale medier tidligere på ugen. De to ministre med ansvaret for henholdsvis energi og erhvervsliv samt den radikale formand for Folketingets klima-, energi-, forsyningsudvalg er nogle af de nøglepersoner, som initiativgruppen bag det lokalt funderede havvindmølleprojekt prøver at påvirke.

"Vi håber på, at politikerne ophæver de statslige energireservationer til det kystnære farvand ud til 15 km fra Danmarks kyster i forbindelse med den igangværende revision af Havplan," skrev Bornholms Havvind på Facebook.

Gruppen fremhæver udspillet "Danmark kan mere II", hvor regeringen lægger op til at skrue op for investeringerne i vedvarende energi og øge hastigheden for at blive uafhængig af russisk gas og olie.

"Nu, hvor ’Danmark (forhåbentlig) kan mere II’, mon så ikke også politikere, myndigheder og branchefolk, kan blive enige om, at staten ikke skal fastholde arealreservationer, der spærrer for udbygning af kystnær havvind de steder, hvor udbygningen kan lade sig gøre i respekt for havmiljø og fugleliv, og hvor der er lokal opbakning til det?”, skrev Bornholms Havvind i opslaget.

Reservationen, som Bornholms Havvind vil have staten til at opgive, dækker havet vest for Rønne. To separate områder står til at få status som "udviklingsområder for vedvarende energi og energiøer", men da vindmøllerne til fremtidens energiø skal placeres mindst 15 eller 20 kilometer fra land, mener Bornholms Havvind, at områderne tættere på kysten kan bruges til det lokale initiativ om en havvindmøllepark på 100 megawatt. Disse reservationer blokerer to ud af de fire placeringer, som Bornholms Havvind har identificeret i en screening og præsenterede på et borgermøde i april.

En afstemning blandt de fremmødte ved borgermødet på Green Solution House viste, at flertallet foretrak at finde plads til møllerne sydvest for Rønne, omkring 13 kilometer fra land.

De øvrige kandidater ligger ud for Balka/Snogebæk, Nordskoven/Sorthat-Muleby og Slotslyngen/Hammershus – alle tre steder arbejdes med en afstand på 5-6 kilometer fra møller til kysten.

Ikke ikke-i-min-baghave

At Rønne-området blev foretrukket af flest, selvom størstedelen af de fremmødte bor i Rønne, fik initiativgruppen til at konkludere, at "det ser ud til, at 'ikke-i-min-baghave' eller 'det-må-nogen-andre-klare'-syndromet ikke gælder på Bornholm" – eller i hvert fald ikke blandt de særligt energiinteresserede deltagere på borgermødet.

Netop området sydvest for Rønne kan ligesom placeringen ud for Nordskoven blive blokeret af de statslige energiudviklingszoner.

– Det er en politisk beslutning, og den prøver vi at fortælle om rundt omkring, hvor det nu er relevant, siger Helle Munk Ravnborg fra initiativgruppen Bornholms Havvind til Tidende.

En fordel ved Rønne-området er, at Bornholms Havvinds møller, set fra land, vil komme til at stå foran den vestligste del af energiøens havvindmølleparker. At havvindmøllerne koncentreres i det samme område, opfattede mange på borgermødet som en positiv ting, fortæller Helle Munk Ravnborg.

– Energistyrelsen kommer ikke til at kunne bruge det areal, og der kommer møller i forvejen, så påvirkningen af horisonten bliver mindst mulig, siger hun.

Hvis arealet kan blive frigivet til Bornholms Havvind, er det sandsynligt, at initiativgruppen vil rette opmærksomheden mod dette område.

– Det næste skridt, vi står over for, er at sende en ansøgning om at sætte gang i forundersøgelser på den udvalgte lokalitet. Vi kan kun søge om én lokalitet, for vi har hverken teknisk eller økonomisk formåen til at sætte gang i mere end én forundersøgelse, fortæller Helle Munk Ravnborg.

Utålmodige

Skulle det i løbet af foråret vise sig, at døren bliver lukket i de reserverede zoner, vil Bornholms Havvind formentlig rette blikket mod alternativerne ud for Balka eller Slotslyngen.

– Vi er utålmodige ligesom regeringen og vil derfor gerne have møllerne op i 2026, siger Helle Munk Ravnborg.

Hun ved ikke, hvad statens planer er med udviklingszonerne inden for 15 kilometers afstand til kysten. Hvad meningen er med området mellem Rønne og Hasle har hun længe funderet over.

– Jeg tror, man er gået med livrem og seler – måske hvis man til energiøen skulle lave en transformerstation til havs. I starten troede man, at kablet skulle føres i land ved Hasle, men det er jo ikke aktuelt længere. Flere ting falder på plads nu, så man kunne også forestille sig, at der ikke længere var brug for det, siger Helle Munk Ravnborg, der også sidder i kommunalbestyrelsen for Enhedslisten.

Hendes lokalpolitiske kolleger støtter Bornholms Havvinds visioner. I et høringssvar, som borgmester Jacob Trøst (K) i sidste uge sendte på vegne af kommunalbestyrelsen, opfordres Energistyrelsen til at ophæve de to reservationer vest for Bornholm, "da dette areal ikke indgår i høringsmaterialet for Energiø Bornholm", som borgmesteren skriver.

Fugle kom i vejen

Bornholms Havvind har i flere år kæmpet med at få politikere, Energistyrelsen og ministerier over på deres side, og der er sket store fremskridt, hvad angår opbakningen på det seneste.

En sidste hindring i lovgivningen ventes at blive skubbet til side af Folketinget inden sommerferien, når en revideret åben dør-lovgivning skal behandles. Derfor arbejdes der nu på højtryk at få afklaret, hvad der kan lade sig gøre. At der fortsat er fire placeringer i spil, skyldes et tilbageslag, der ramte gruppen sidste år. Hensynet til fuglelivet spolerede Bornholms Havvinds planer om at sætte folkeejede havvindmøller op syd for Sose.

I de seneste beregninger antager initiativgruppen, at der skal opstilles syv 15 MW-møller på stribe langs kysten. Hver af disse møller vil have en højde på 150 meter op til navet. Når vingespidsen peger lodret opad, vil den være 268 meter over havoverfladen. Projektet anslås at kræve en investering på cirka 1,3 milliarder kroner. Senere på året stræber initiativgruppen efter at danne et egentligt havvindmøllelav, og i de kommende par år vil det blive muligt at tegne andele.

De lokalt ejede møller skal efter planen begynde at producere strøm i 2026 – fire år før energiøens havvindmølleparker skal tages i brug.

 

Afstemning om fire placeringer

Ved borgermødet i april stemte de 75 tilstedeværende om, hvilke(t) af de fire potentielle steder de foretrak.

Placeringen i Rønne fik størst opbakning med 45 tilkendegivelser, fulgt af Nexø/Balka med 33 tilkendegivelser, Nordskoven med 24 tilkendegivelser og Slotslyngen med 15 tilkendegivelser. Hver af de fremmødte kunne pege på op til to placeringer.

Initiativgruppen spurgte, hvor de fremmødte boede, og kunne på den måde konkludere, at Rønne-området ser ud ”til at være den foretrukne placering, ikke bare blandt deltagere fra steder som Svaneke, Aakirkeby, Nexø og Gudhjem uden udsigt til Rønne, men også fra deltagere fra Rønne og Hasle med udsigt til placeringen ud for Rønne.”

Kilde: Bornholms Havvinds nyhedsbrev

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT