Siden 2021 har den svenske ø Gotland været centrum for et storstilet projekt, der har til formål at hjælpe torsken forbi det sårbare ægstadie og dermed på sigt øge antallet af torsk i Østersøen.
Det er fonden Baltic Waters, som i samarbejde med Uppsala Universitet har udsat millioner af torskelarver forskellige steder i Østersøen, og som afslutning på projektet blev forældrefiskene for nylig sat ud i havet igen efter at have boet i store tanke på universitetets forskningsstation på det nordlige Gotland. I alt har omkring 1.000 torsk levet på stationen, og de har tilsammen ynglet tæt på 2.500.000 torskelarver, der er sat ud i Østersøen.
I dag er Bornholmsdybet sydøst for Bornholm det eneste sted i Østersøen, hvor der er både salt og ilt nok til, at torsken kan lykkes med sin reproduktion. Projektet Re Cod har udsat fire-seks dage gamle torskelarver på en række udvalgte steder i Østersøen for at se, om de overlever og etablerer sig. Hvis de overlever og vokser til små yngel, kan projektet fungere som en slags skabelon for assisteret udsætning af den truede østersøtorsk.
– I første fase af projektet har vi valgt at udsætte larver, der er i en tidlig fase af deres liv. I naturen er dødeligheden for disse larver meget høj, tæt på 98 procent. Men en stor huntorsk kan lægge millioner af æg på en sæson, så hvis vi kan hjælpe larven forbi de første følsomme stadier, håber vi, at de klarer sig godt i naturen, siger administrerende direktør Konrad Stralka på Baltic Waters' på sin hjemmeside.