Planer om nyt atomkraftværk nær Bornholm

Planer om nyt atomkraftværk nær Bornholm
Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 24. SEP 2022 • 12:24
NYHED | ABONNENT
24. SEP 2022 • 12:24

Polen vil bygge atomkraftværk under 200 kilometer fra Bornholm.

Polen sender atomkraftværk i international høring.

Det skriver polennu.dk, som videre fortæller, at Miljøstyrelsen i Danmark oplyste om høringen fredag.

Det nye atomkraftværk skal efter planen ligge i Choczewo/Gniewino/Krokowa-området i Region Pommern ud til Østersøen, og det får en el-kapacitet på op til 3.750 MW.

Til sammenligning har den danske havmøllepark på Kriegers Flak i Østersøen en kapacitet på 600 MW.

Byggeriet af atomkraftværket skal ifølge planen begynde i 2026 og det skal stå færdigt i 2033. Atomkraft indgår i Polens energiplan 2040.

Meddelelsen om værket kommer blot få dage før, den danske statsminister Mette Frederiksen (S) og klima- og energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal til Polen for at åbne gasledningen Baltic Pipe. Gasforbindelsen skal gøre Polen uafhængig af russisk gas.

Af miljøstyrelsens hjemmeside fremgår det, at styrelsen som myndighed for Espoo-konventionen (se herunder) har modtaget høring om et atomkraftværk i Polen.

Danmark modtager informationen, da projektet kan medføre grænseoverskridende miljøpåvirkninger, og derfor gennemføres en høring af den danske offentlighed, danske myndigheder og danske interesseorganisationer.

Miljøstyrelsen oplyser videre, at myndigheder, interesseorganisationer og offentligheden har mulighed for at komme med bemærkninger til miljørapporten/miljøkonsekvensrapporten samt planlagte foranstaltninger for at reducere eller fjerne potentielle grænseoverskridende virkninger på miljøet.

Ja til A-kraft

Dagbladet Politiken oplyste for nylig, at nogle få måneder med energikrise og stigende elpriser ser ud til at have formået, hvad årtier med advarsler om dramatiske forandringer af klodens klima ikke kunne: at få flere danskere til at gå ind for atomkraft end imod.

I hvert fald har 46 procent i en rundspørge svaret, at de ville stemme ja til atomkraft, hvis der var folkeafstemning om spørgsmålet, mens noget færre, nemlig 39 procent ville stemme nej.

Meningsmålingen er gennemført 25.-30. august ved henvendelse per e-mail til Megafons panel og besvaret af 1.005 personer. Den er betalt af selskabet Seaborg Technologies, som selv arbejder på at udvikle små a-kraftværker især til opførelse i Sydøstasien, men spørgsmålene er ordret de samme som i tidligere Megafon-undersøgelser, oplyste avisen.

 

 

Espoo-konventionen

Espoo-konventionen står for bekendtgørelse af konventionen af 25. februar 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne samt bekendtgørelse af protokol af 21. maj 2003 om strategisk miljøvurdering til konventionen af 25. februar 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne.

Kilde: Miljøstyrelsen