Mulig forurening: Nabogrunde bliver tjekket for asbest

Mulig forurening: Nabogrunde bliver tjekket for asbest
The Falcon Hotel har højtryksrenset asbestholdigt eternittag, hvilket er forbudt. Nu undersøges det, om asbeststøv er blæst ind til naboerne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 18. MAJ 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. MAJ 2023 • 05:30

Kommunen holdt informationsmøde for naboer til The Falcon Hotel, som foretog ulovlig tagrensning.

Ingeniørfirmaet Niras har onsdag taget jord- og overfladeprøver på de nærmeste nabogrunde til The Falcon Hotel på Strandvejen i Sandvig.

Prøverne foretages på vegne af hotellet, efter at hotellet for godt et par måneder siden har højtryksrenset et gammelt eternittag. Det skete selv om taget indeholder asbest.

Asbest er nu forbudt i Danmark, da asbeststøvet kan være årsag til visse kræftsygdomme, og derfor et det også forbudt at højtryksspule asbestholdige materialer.

Hotellet har erkendt miseren, og Niras har ifølge hoteldirektør Teva Tiensuu tidligere konstateret asbestforurening på hotellets egen grund, men at der ikke var tale om en farlig mængde af asbest.

Michael Brandt-Bernbom, afdelingsleder i kommunens Center for Natur, Miljø og Fritid, oplyser, at der går halvanden uge, inden resultaterne af undersøgelserne foreligger.

– Prøverne skal vise, om asbeststøvet har spredt sig og hvor meget. Når vi har fået resultaterne i myndigheden, ved vi hvad vi skal gøre derfra. Det vigtigste i første omgang er at få overblik over forureningens omfang, og sideløbende laver vi vores myndighedsbehandling – hvem er ansvarlig, og hvad skal der komme ud af det. Her har det noget at sige, hvor alvorlig sagen viser sig at være, siger Michael Brandt-Bernbom.

Informationsmøde

Bornholms Regionskommune holdt tirsdag et informationsmøde for naboer til hotellet. Der var ni fremmødte.

– Vi kunne fornemme, at der var en utryghed om, hvad det her egentlig er for noget, og hvad er det der sker. Så vi tænkte, at der var behov for at informere rimeligt hurtigt om, hvad vi ved og om, hvad det er for en proces, siger afdelingslederen.

Hvad lagde I vægt på at fortælle de fremmødte?

– Det var dels at forklare, hvad der hidtil er sket og fortælle om den videre proces, altså om myndighedsbehandlingen og en eventuel oprensning. Og så havde folk lejlighed til at stille spørgsmål, hvis der var noget, de var utrygge ved eller undrede sig over. Jeg synes, det var et godt møde. Vi fik mange gode spørgsmål og gode snakke. The Falcon Hotel var også til stede, så man kunne spørge hele vejen rundt, siger Michael Brandt-Bernbom.

Lise Petersen, der er en af naboerne, har tidligere sagt, at hun syntes, at der gik for lang tid fra hun kontaktede kommunen og til, at der skete noget i sagen. Men nu erklærer hun sig godt tilfreds med kommunens ageren i sagen:

– Kommunen træder i karakter. Nu bliver der taget hånd om sagen, og så kan man bagefter placere et ansvar, siger hun.