- Først bagefter kom jeg i tanke om, at det da er tage med asbest

- Først bagefter kom jeg i tanke om, at det da er tage med asbest
The Falcon Hotels arbejde med at rense eternittage har medført en forurening med asbeststøv, som kommunen undersøger omfanget af. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 12. MAJ 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. MAJ 2023 • 05:30

Kommunen mener ikke, at der er noget akut problem – på Falcon er hoteldirektøren ked af situationen.

– Det startede den 22. februar. Jeg står på min terrasse og tænker: Tak, skal du have. Hvad foregår der? Oppe på to af The Falcon Hotels tage står der nogle mænd uden faldsikring, stillads, værnemidler, uden noget som helst, og højtryksrenser tagene.

– Jeg var i første omgang bange for arbejdernes sikkerhed. Så jeg ringede faktisk til Arbejdstilsynet, og de lavede en sag på det. Men hver gang de kom derud, var der ikke gang i noget arbejde. Det var først bagefter, at jeg kom i tanker om, at det da er tage med asbest. Så ringede jeg til kommunen.

Det fortæller Lise Petersen, nabo til The Falcon Hotel i Sandvig, om starten på sagen, hvor asbeststøv har forurenet noget af hotellets grund og muligvis et par nabogrunde, hvilket nu skal undersøges.

Lise Petersen erklærer, at hun efter over to måneder, hvor hun følte, at der ikke var blevet gjort noget ved sagen, blev noget frustreret. Derfor henvendte hun sig til pressen.

– Men nu sker noget, så det er godt, siger hun.

Det blæste

Lise Petersen fortæller, at hun også henvendte sig direkte til de arbejdere, der rensede tagene, men blot fik at vide, at hun skulle forsvinde.

– De vidste nok, at de gjorde noget forkert. Jeg kunne måske være ligeglad, men jeg synes, at vi skal passe på hinanden.

Lise Petersen har taget billeder af arbejdet fra sin terrasse og også en lille video, som viser, hvordan der højtryksrenses. Lovgivningen siger, at højtryksspuling, herunder våd sandblæsning af asbestholdige materialer, er forbudt.

Lise Petersen oplyser, at hun onsdag fik besøg af kommunen og af hoteldirektør Teva Tiensuu fra Falcon:

– Man kan rette en henvendelse til dem, hvis man ønsker at få taget prøver på sin matrikel.

Vil du selv have foretaget prøver hos dig?

– Ja, for nu kører sagen, så nu vil jeg gerne vide, om støvet er blæst herover. Det tror jeg ikke, det er, for det blæste mest i den anden retning. Jeg håber ikke, at andre naboer er blevet ramt, men jeg tror, det er sket, siger Lise Petersen.

Omfanget undersøges

Afdelingsleder Michael Brandt-Bernbom i kommunens Center for Natur, Miljø og Fritid siger, at man stadig er i gang med undersøgelserne.

– Vi har rimeligt styr på sagen. Falcon har erkendt, at de har gjort noget, de ikke skulle. Nu prøver vi at samle op på, hvad der skal ske i forhold til dem og i forhold til dem, det kan være gået ud over, siger han og understreger, at vurderingen er, at der ikke er et akut problem.

– Vi skal finde ud af omfanget. Hvad er der sket, hvad er der af forurening, er der noget, som skal ryddes op, og hvordan skal det ske, siger Michael Brandt-Bernbom.

– Når vi har de oplysninger, kan vi sige, om der kommer et retligt efterspil.

Hvordan vil man kunne fjerne en eventuel forurening?

– Det kan jeg ikke sige præcist. Men hvis der skal laves noget, graves jord af for eksempel, er der som udgangspunkt et princip, som siger, at forurener betaler. Vi skal vælge den tilstrækkelige metode, hverken mere eller mindre, siger afdelingslederen.

Reagerede prompte

Lise Petersen siger, at højtryksrensningen startede allerede den 22. februar, hvor hun henvendte sig til kommunen om sagen?

– Ja. Jeg må så sige, at det var ikke der, at miljømyndigheden fik sagen. Det er først på et senere tidspunkt, at vi er blevet gjort opmærksomme på, at der altså er et problem. Og det har vi reageret på rimelig prompte, understreger Michael Brandt-Bernbom.

– Jeg kan godt forstå, hvis man i lokalområdet kan være bekymrede. Derfor opfordrer jeg til, at man skriver til os om sine bekymringer, og så ringer vi tilbage og snakker om, hvordan vi håndterer det, tilføjer han.

– Vores rolle i kommunen handler om det asbeststøv, som er spredt ud. Alt det med, hvordan man gør arbejdet korrekt, hører under Arbejdstllsynet, som har en sag der og ser på, om der har været korrekt afdækning, og om folkene har været beskyttet.

– Vi er flere myndigheder inde over sagen, siger Michael Brandt-Bernbom.

Stopper arbejdet

Hoteldirektør Teva Tiensuu er ked af situationen:

– Vi forsøger ikke at skjule noget, og det, der er sket, er ikke i orden. Nu må vi ordne det på bedst mulig måde. Jeg har været i kontakt med naboerne og har sagt, at man endelig må kontakte os, hvis der er noget.

Var I ikke på forhånd opmærksomme på, at der var asbest i tagene?

– Nej, det var vi ikke. Vi havde hyret et entreprenørfirma til at male taget. Før de kunne det, var de nødt til at rense taget, og den opgave angriber de forkert. Jeg ved ikke, hvorfor de går i gang med en højtryksspuler. Men så snart vi ser det, stopper vi det, siger Teva Tiensuu.

Hvornår stopper I arbejdet?

– Det sker samme dag, i februar. Men så sker der åbenbart en misforståelse, og en af entreprenørfirmaets medarbejdere begynder at højtryksrense igen. Det går ikke, og det er vi kede af, og så stopper vi det igen, da vi finder ud af det.

Hoteldirektøren forklarer, at man var usikre på, hvor gamle eternitpladerne er, og om de indeholder asbest.

– Vi fik derfor lavet nogle prøver på pladerne og fik at vide, at der er asbest i. Vi har en dialog med kommunen, og vi tager på eget initiativ kontakt til ingeniørfirmaet Niras, som laver nogle prøver på hotellets grund. Det hele tager tid, og de svar fik vi for tre dage siden. Nogle af prøverne var positive, men der var ikke tale om en farlig mængde af asbest.

– Nu vil vi sikre os, at vi ikke har forurenet nabogrunde, da det blæste lidt den dag, der blev højtryksspulet. Det er derfor, at kommunen nu gerne vil teste og sikre, at der ikke er noget farligt hos naboerne, siger Teva Tiensuu.

Forstår frustration

Hvad siger du til, at der også er en arbejdstilsynssag, fordi man ikke har fulgt sikkerhedsreglerne for den slags arbejde?

– Det er en sag mellem Arbejdstilsynet og entreprenørfirmaet. Vi har hyret et lovligt firma til at foretage arbejdet.

– Men vi er meget kede af situationen. Det har selvfølgelig aldrig været meningen at forurene lokalområdet. Vi vil bare lave et flot hotel og skabe så meget liv som muligt til området.

– Vi kan også forstå frustrationen i forhold til kommunikationen med nogle af naboerne, men for os var det vigtigt at vente, til vi havde noget dokumentation og kunne komme med rigtig information, siger Teva Tiensuu.

Naboen Lise Petersen glæder sig over, at der nu sker noget.

– Jeg har ikke nogen ønsker om at ødelægge noget for Falcon. Jeg er kun glad for, at hotellet er her, og jeg håber, at der kommer masser af gæster, der lægger deres penge rundt omkring på Bornholm.

– Nu håber jeg på, at den næste, der skal have ordnet tag, gør det på en ordentlig måde, siger Lise Petersen.

Bornholms Tidende har været i kontakt med Arbejdstilsynet, som endnu ikke kan sige noget om sagen.

 

Asbest

Asbest er et naturligt forekommende mineral, som tidligere var meget anvendt i især byggematerialer og til isolering. Det er nu forbudt i Danmark og i de fleste andre lande, da asbeststøvet kan være årsag til visse kræftsygdomme, som først viser sig mange år efter, man har været udsat for det.

Asbestrelateret kræft viser sig først 30-60 år efter, man har været udsat for det, og rammer primært dem, der har arbejdet med det.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

Eternittage og asbest

Eternittage etableret før 1984 indeholder altid asbest, eternittage etableret i perioden 1984-1988 kan indeholde asbest. Er eternittaget bygget efter 1988, så skal de efter lovkrav være asbestfri.

Et 5-10 cifret nummer på eternitpladen viser, hvornår pladen er fra.

Kilde: bolius.dk