Momsen er væk – men affaldsprisen er tæt på uændret

Momsen er væk – men affaldsprisen er tæt på uændret
Det er korrekt, at vi får flere penge ind, men der er også flere penge ud, forklarer økonomichef i Bofa, Henrik Larsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
MILJØ | Lørdag 8. juli 2023 • 05:30
MILJØ | Lørdag 8. juli 2023 • 05:30

Det kan være svært at forstå, hvorfor affaldstaksten ligger på stort set samme niveau som før, når der nu ikke længere opkræves moms. Forklaringen er, at Bofa ikke kan afløfte momsen på deres udgifter, når man ikke opkræver moms hos borgerne, forklarer Bofas økonomichef.

Der var nok flere, som undrede sig, da der i slutningen af juni dumpede en ny revideret ejendomsskattebillet for 2023 ind i e-boksen.

Kommunen har, på baggrund af at der ikke længere skal opkræves moms af affaldsafhentningen, længe varslet en revideret udgave, men det kan umiddelbart være svært at forstå, hvorfor udgifterne på ejendomsskattebilletten ser ud, som de gør.

Hvis man tager udgangspunkt i en standard husstand med ugetømning fremgår det, at den årlige affaldsafgift i alt udgjorde 4.949 kroner før, mens den nu udgør 4.824 kroner, når man ikke længere opkræver moms. Det stemmer overens med Bofas udmelding om, at affaldstaksten ville blive 125 kroner billigere efter genberegningen, men når momsen før udgjorde 989,80 kroner ud af de 4.949, så kan det se ud som, at affaldstaksten samlet set er blevet 864,80 kroner dyrere i 2023. Det er på trods af, at den nye affaldsordning endnu ikke er gået i gang, og kommunen har indgået en aftale med Fugato om at hente affaldet efter den gamle ordning, indtil den nye falder på plads.

– Det meget korte svar er, at kontrakten med Fugato er lidt billigere, end den gamle kontrakt vi havde med HCS. Men til gengæld, når vi nu ikke kan opkræve moms hos borgerne, så kan vi heller ikke afløfte momsen, og derfor bliver udgiften større. Det er simpelthen, fordi vi ikke har fradrag for den moms, vi havde fradrag for før, siger økonomichef hos Bofa, Henrik Larsen til Tidende og fortsætter:

– Derudover ligger der i perioden fra, jeg lavede budget i foråret 2022 til, at vi har lavet en ny beregning i december, nogle gevaldige prisstigninger hos en masse underleverandører.

Flere penge ind - men også ud

Økonomichefen fortæller, at han også har modtaget en del opringninger fra borgere, som undrer sig over, hvordan det hænger sammen, når fortællingen har været, at der ville komme en besparelse på affaldstaksten.

– Jeg synes hele tiden, vi har fortalt, at der kun ville være en mindre besparelse. Men mange kigger jo på ejendomsskattebilletten og ser, at der er knap 1.000 kroner i moms. Men man kender jo ikke hele historien. Når vi ikke kan opkræve moms, så kan vi heller ikke trække moms fra.

Så hvis I for eksempel indkøber en skraldesæk, kan I ikke afløfte momsen?

– Lige præcis. Og det er det, der får det til at se dyrere ud, end det måske var forventet, siger Henrik Larsen.

På papiret har Bofa ellers en større indtægt via affaldstaksten, end man havde før, da man selvsagt ikke længere skal betale de knap 1.000 momskroner per husstand til staten.

– Det er korrekt, at vi får flere penge ind, men der er også flere penge ud. Det afhænger af, hvor stor vores momspligtige omsætning er i forhold til den samlede omsætning. Og på dagrenovationsområdet er der ikke nogen anden omsætning, så der ryger momsen direkte ind på Fugatos regning, og den må vi ikke trække fra, forklarer Henrik Larsen, der som eksempel på et sted, hvor man stadig kan afløfte momsen, nævner erhvervsaffaldet.

– På vores genbrugsplader betaler erhvervet jo for at komme med deres affald, og der opkræver vi stadig moms, for det skal vi. Det vil sige, at vi forholdsmæssigt kan afløfte en smule af momsen, lyder det fra økonomichefen og anerkender samtidig, at det kan være svært at forstå detaljerne på området.

– Man kan jo ikke forvente, at alle kender momsreglerne ned i detaljen, så jeg ved godt, at jeg har en pædagogisk opgave i at forklare det så godt som muligt, siger Henrik Larsen og understreger, at Bofa er underlagt ”hvile i sig selv”-princippet, hvilket betyder, at virksomhedernes indtægter og omkostninger skal balancere, og at lovgivningen gør, at Bofa ikke må have overskud over tid.

Tilbagebetaling af moms trækker ud

Landsskatteretten fastslog i 2020, at kommuner ikke skal lægge moms på regninger til private og grundejerforeninger for afhentning af dagrenovation.

Kendelsen betød samtidig, at kommunerne har mulighed for at søge om tilbagebetaling af den opkrævede moms helt tilbage til 2012. Det er svært at skønne over, hvor meget kommunerne vil kunne få tilbage, men revisionsvirksomheden BDO har tidligere vurderet, at et beløb på omkring en mia. kroner per år næppe kan udelukkes. De bornholmske kommunalpolitikere har besluttet, at man vil afvente et styresignal fra Skat, før man kunne begynde at se på tilbagebetaling, og det styresignal ligger fortsat ikke klar, fortæller Henrik Larsen.

– De har fået alt materialet og er klar til at trykke på knappen, så snart der ligger et styresignal. Vi kan ikke rigtig gøre noget, før det ligger klar.

Når kommunen får pengene, er det dog ikke ensbetydende med, at der vil blive sendt kolde kontanter ud til hver enkelt borger. Kommunen er nemlig ikke forpligtet til at videresende pengene direkte til de borgere, der har betalt momsen, ligesom borgerne ikke selv vil kunne rejse krav om en tilbagebetaling. Men da området med dagrenovation økonomisk skal hvile i sig selv, vil en tilbagebetaling af moms til kommunerne kunne medføre en nedsættelse af taksterne for dagrenovation for fremtiden eller i det mindste en fastfrysning af taksterne i en længere årrække.

– Det er den model, jeg har hørt om i andre kommuner. Alene af den grund, at det rent administrativt bliver meget besværligt, hvis man skal til at finde ud af, hvor folk har boet og ikke boet. Men når vi får pengene, bliver det en politisk beslutning, så det får politikerne lov til at beslutte til den tid, forklarer økonomichefen.

Hvornår styresignalet fra Skat ligger klar, vides endnu ikke.

Følg debatten på facebook!


En sijllavitta



‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT