Koordinator: Bypark virker som vi havde håbet

Koordinator: Bypark virker som vi havde håbet
Mange bruger i løbet af dagen den nye bypark i Nexø. Det gælder både lokale og turister. Her er det cykelturister, der torsdag formiddag holder et hvil. Foto: Anders Liljeroth
BAGGRUND | NEXØ | ABONNENT | 29. JUL 2022 • 05:30

Folk bruger den, de hygger sig, og de hænger ud. Og det er skønt at se alle de glade mennesker, siger koordinator for Erhvervsforeningen Østbornholm om den nye bypark i Nexø.

Den grønne løber blev for snart tre uger siden rullet ud i Nexø, hvor Nexø Bypark blev en realitet. Området med parkeringspladsen foran Pakhusgården og en del af Toldbodgade blev beklædt med rullegræs, og pallemøbler og blomsterkummer skaber ro og hygge.

Og det er gået, som erhvervsforeningen i byen havde håbet. Det fortæller Vivi Gornitzka, der er koordinator i Erhvervsforeningen Østbornholm.

– Byparken har i første omgang betydet, at folk stopper op og hænger ud. Og vi hører positive bemærkninger, når folk går forbi.

De lokale melder tilbage, at det er rigtig godt, og mange er faktisk overraskede over, at det faktisk er lykkedes at få byparken lavet, for det havde de ikke regnet med.

Vivi Gornitzka hører også rigtig mange positive toner fra turisterne, der synes området er hyggeligt, men som nogle gange er lidt i tvivl, om det er et sted, man bare kan slå sig ned.

Kunne det være skiltet bedre?

– Ja, vi skal arbejde med skiltningen, sådan at det er lettere at gennemskue, at byparken er et frit område, og at man gerne må sidde der, selv om man ikke køber noget på de omliggende restauranter.

Unge der larmer

Ligesom mange andre i byen, kan Vivi Gornitzka også mærke, at der er mange turister i byen denne sommer.

– Jeg hører, at der helt klart er flere i byen i år end sidste år. Det er måske også sandskulpturparken, der trækker, men det virker som om rigtig mange mennesker bliver i byen, i stedet for bare at køre igennem.

Hvilke udfordringer har den nye bypark givet?

– Græsset kræver en del energi. Det er jo ikke så underligt, at græsset går ud, der hvor pallemøblerne står, men vi forsøger at flytte dem lidt rundt, så der ikke bliver så mange mærker. Og så kræver det noget energi at passe det – græsset skal jo have noget vand.

Hvem passer det?

– Det har været frivillige fra blandt andet bestyrelsen, der vander græsset, men det blev for meget arbejde, så nu er det blevet delt ud på de forskellige erhvervsdrivende i byen.

Har der været andre udfordringer?

– Ja, vi har lidt problemer med, at der er en del unge mennesker, der hænger ud i området om aftenen. De har ikke rigtig andre steder at gå hen, og hvor de tidligere opholdt sig meget henne foran Lidl, så er området her jo oplagt til, at de nu er rykket herhen. Så de der bor i lejlighederne i Pakhusgården lige ved siden, af er naturligvis lidt trætte af larmen.

– Men ellers har jeg indtrykket af, at det er stille og fredeligt i løbet af dagen. Her er det familier, der kommer og slår sig ned, spiser lidt frokost og hygger sig, og det er både lokale og turister, der bruger det, fortæller Vivi Gornitzka.

Området kan bruges i et helt år

Hele planen omkring fredeliggørelsen af Toldbodgade, og dermed også byparken, der er placeret på Pakhusgårdens parkeringsplads, er en prøveordning, og dermed noget der løbende skal rettes til, og efterfølgende evalueres. Derfor er det svært at vide præcis hvor længe byparken kan blive liggende som den ligger i dag. Men fra erhvervsforeningen er ønsket, at den bliver liggende.

– Vi har området et helt år, men det kommer meget an på, hvordan det går med græsset. For i denne uge regnede det rigtig meget, og så var der områder, hvor vandet blev liggende. Og hvis det kommer til at blive en stor omgang mudderpøl, så er vi nødt til at finde en anden løsning. Men sådan er det med eksperimenter. Man finder ud af nogle ting, og så kan man blive nødt til at rette til.

Er der planlagt flere arrangementer på området?

– Vi har den holdning, at hvis nogen har lyst til at bruge området, så skal de endelig komme og sige til. Vi har også tanker om, når vi kommer på den anden side af sommeren, at vores lokale foreninger måske vil bruge området. Det kan være til at promovere sig selv på en måde.

Trafikken

Hvordan er ændringerne i trafikken gået?

– Der er nogle der synes det var spild af penge, at man lavede det flotte busstoppested, for nu at flytte busserne ud på landevejen i stedet for. Men det er jo BAT, der har ønsket det. Og så er der behov for, at de lokale og turisterne lærer, at der ikke længere er en fodgængerovergang, hvor den var før. Men det er noget, kommunen skal bestemme. Hvor buslommerne er, og hvor overgangen skal være, det er deres ansvar, lyder det fra Vivi Gornitzka.

Hun minder om, at det ikke er en permanent løsning.

– Hvis ikke lukningen og fredeliggørelsen af Toldbodgade skal vare ved efter forsøgsordningen, så skal fodgængerovergangen jo ikke være, hvor den er nu. Så skal den flyttes tilbage eller til et andet sted, siger hun.

Det generelle billede af den nye Nexø Bypark er dog meget positivt.

– Det virker som vi har håbet. Folk bruger det – de hygger sig, og de hænger ud. Og det er skønt at se alle de glade mennesker og at høre alle de positive kommentarer, når de går forbi. Der vil altid være sten i skoen, når man laver sådan et forsøg. Men vi må arbejde på at rette til og finde de rigtige løsninger, slutter Vivi Gornitzka.