Havbiolog i Verdensnaturfonden: Klimaforandringer truer torsken i Østersøen

Havbiolog i Verdensnaturfonden: Klimaforandringer truer torsken i Østersøen
Torsken er truet. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 15. NOV 2022 • 10:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
15. NOV 2022 • 10:30

Varmere og mere fersk vand truer torskens levegrundlag.


Stigende havtemperaturer og deciderede havhedebølger påvirker en stor del af livet i havet, og Østersøen er et af de farvande i hele verden, hvor overfladetemperaturen stiger hurtigst. Nogle steder ser man allerede de konsekvenser, som klimaforandringer fører med sig, fortæller WWF Verdensnaturfonden.

– Bestanden af torsk i Østersøen er så godt som kollapset særligt på grund af overfiskeri med bundslæbende redskaber, men klimaforandringer truer torskens levesteder og reproduktion yderligere og vil gøre det endnu mere vanskeligt at genoprette bestanden, siger havbiolog Thomas Kirk Sørensen fra fonden i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at fraværet af torsken på sigt kan medføre, at hele artssammensætningen i Østersøen ændrer sig.

– Det ser vi allerede tegn på i flere af de danske farvande, fortæller Thomas Kirk Sørensen.

Stigende temperaturer og nedbør påvirker fiskenes fødegrundlag, vækst og reproduktion, da vandet bliver varmere og mere fersk. Visse arter vil gradvis søge væk fra deres normale områder, og nye arter vil ankomme, og det påvirker sammensætningen af arter og liv i hele havet, forklarer WFF Verdensnaturfonden.

Derfor bør politikere ifølge WWF Verdensnaturfonden tænke klima og natur sammen i langt højere grad, når de i disse dage mødes til klimatopmødet COP27 og om en måned til FN's Biodiversitetsforhandlinger, COP15.