Glæde og bekymring på Tejn Havn: 'Havde gerne set det ske noget før'

Glæde og bekymring på Tejn Havn: 'Havde gerne set det ske noget før'
Mikkel Stenbæk er glad for, at der nu bliver taget hånd om problemerne med overskyl, men han er også bekymret for tidsperspektivet. Arkivfoto: Anette Vestergaard
MILJØ | Tirsdag 19. november 2024 • 19:00
MILJØ | Tirsdag 19. november 2024 • 19:00

Når Tejn Mole skal repareres, vil Bornholms Regionskommune samtidig forsøge at løse de store problemer hos de erhvervsdrivende på havnen, der har oplevet flere oversvømmelser. Løsningen vækker glæde, men også ærgrelse og bekymring over, at projektet har lange udsigter.

Der er både glæde og ærgrelse at spore hos Mikkel Stenbæk, som driver sin virksomhed på Havnevej i Tejn, over det udvide moleprojekt, der blev vedtaget i september.

– Jeg er udpræget glad for, at de har taget den beslutning og det skridt at få sat gang i det, men jeg ærgrer mig samtidig over, at det kommer til at tage så lang tid, siger smeden Mikkel Stenbæk.

Hans værksted ligger som nabo til Tejn Havnehuse, og særligt ved stormfloden i oktober 2023, men også i andre tilfælde er overskyl i området gået udover nabogrundene, som inkluderer Mikkel Stenbæk samt folkene bag Wonderfestiwall, der har sit lager på havnen.

I september blev det besluttet, at man i forbindelse med den længe ventede reparation af Tejn Mole vil grave hele molen op og bortskaffe det miljøskadelige materiale, som er hele årsagen til, at molen er nødt til at blive repareret.

Men samtidig vil man så også forsøge at komme naboernes udfordringer til livs ved at indbygge tilbageløbskanaler, der passivt sørger for afvanding af det vandoverskyl, som ophobes på arealerne, fortalte Kim Eilif Rasch Pedersen fra regionskommunens Center for Trafik, Ejendomme og Drift, da det udvidede projekt blev offentliggjort.

– Hvis du har en passiv løsning, som kan klare problemet selv, tænker jeg, at det vil være meget bedre for hele situationen. Og vi har altså rådgivere, der garanterer, at det her kan lade sig gøre, sagde Kim Eilif Rasch Pedersen.

Lange udsigter

I den forbindelse kunne han dog også fortælle, at man strækker sig ind i 2026, før moleprojektet forventes færdiggjort.

Det skyldes blandt andet en længere udbudsproces, som skal overstås, og på økonomiudvalgsmødet, som afholdes onsdag, oplyses det, at projektet forventes afsluttet med udgangen af 2026.

Et faktum, der ærgrer Mikkel Stenbæk. For selvom vejret dette efterår har artet sig nogenlunde, er frygten, at det vil gå galt igen, før moleprojektet er færdiggjort, forklarer han.

– Jeg havde gerne set, at det kom til at ske meget før, for vi snakker i hvert fald to år, og jeg har endnu i mine 30 år på Tejn Havn ikke oplevet, at der gik to år uden en nordøst kuling. Så jeg tænker: pis, pis, pis, men jeg må jo stille mig tilfreds med, at der nu trods alt er en plan for det, siger Mikkel Stenbæk.

Han anerkender samtidig, at der fra kommunens side skal være helt styr på tingene, fordi man har med miljøskadeligt materiale at gøre.

– Det skal håndteres rigtigt, og de skal have lagt en slagplan, som holder i byretten. Så ingen får lov til at grave i den stenforkastning og smide et rør ind, før der er lavet undersøgelser og rapporter.

Savner midlertidig løsning

Et er dog at forstå, at der er nogle processer, som kommunen er nødt til at følge, noget andet er, hvad man godt kunne tænke sig, fortæller Mikkel Stenbæk.

– Jeg kunne stadig godt tænke mig en midlertidig løsning, og at man kunne lægge et rør, indtil det store projekt er på plads, men jeg er også der, hvor jeg er blevet overbevist om, at det ikke kommer til at ske.

Som tingene er lige nu, får beredskabet en melding fra DMI, hvis der er optræk til en hændelse, der gør, at der skal mandskab på banen, og ellers har de erhvervsdrivende fået sat sandsække til rådighed.

– Det ærgrer mig, at man er underlagt alle de regler, men vi må jo bare acceptere, at det er sådan, det er, siger Mikkel Stenbæk, der samtidig endnu en gang slår fast, at han bifalder, at en løsning nu er på vej.

– Jeg tror bestemt, det kommer til at virke. Jeg foreslog jo for længe siden, at hvis de kom med et rør, så skulle jeg nok få gravet det ind i den der stenforkastning, fordi så kan vandet komme tilbage igen.

Koster godt 20 millioner

På onsdagens økonomiudvalgsmøde skal det besluttes, hvorvidt man vil anbefale en forhøjelse på 1,9 millioner kroner af anlægsbevillingen til rådgiverydelser, så den samlede udgift til ekstern rådgivning ender på 2,5 millioner kroner.

Spørgsmålet har allerede været oppe i natur-, miljø- og planudvalget, hvor et enigt udvalg anbefalede forhøjelsen. Det forventes derfor, at økonomiudvalget også vender tomlen op, så det endeligt kan godkendes i kommunalbestyrelsen i næste uge.

Moleprojektet forventes samlet at løbe op i cirka 20,1 millioner kroner, oplyser regionskommunen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT