Forsøg med 700 grader
For at blive klogere på forskellene mellem de forskellige temperaturer har Fælleskrematoriet for Kolding og Fredericia provstier gennemført et forsøg, der skulle vise, om en reduktion af temperaturkravet til 700 grader medfører nogen væsentlig forøget udledning af miljøproblematiske stoffer. Forsøget indgår som et led i en ansøgningsprocedure til Miljøstyrelsen om at sænke temperaturkravet til 700 grader, både for at reducere gasforbruget i eksisterende naturgasfyrede kremeringsovne og for at give mulighed for fremover at skifte til elopvarmede kremeringsovne, fremgår det af Kolding Kommunes miljøgodkendelse.
– I Kolding har man to ens ovne, samme årgang og samme fabrikat. Vi kørte 700 grader på den ene ovn og de normale 800 grader på den anden ovn i to uger, og så slog vi over for at udjævne forskellen, siger Søren Reinholdt Jepsen, som var engageret i forsøget.
På plussiden viste forsøget, at man kan spare cirka en tredjedel af energiforbruget, hvilket sparer CO2 og reducerer Danmarks gasbehov, fortæller han. Det knap så positive var, at det ved 700 grader var svært at leve op til grænseværdierne for kulilte.
– Ikke fordi der ikke må være kulilte, men hvis kulilten er for høj, så er forbrændingsprocessen måske ikke den bedste. Lidt ligesom at colibakterier ikke i sig selv er farlige, men er tegn på, at der kan være andre farlige bakterier. En sladderhank. Den grænseværdi blev overskredet et par gange mere, end vi egentlig havde håbet på, siger Søren Reinholdt Jepsen.