– I Kolding har man to ens ovne, samme årgang og samme fabrikat. Vi kørte 700 grader på den ene ovn og de normale 800 grader på den anden ovn i to uger, og så slog vi over for at udjævne forskellen, siger Søren Reinholdt Jepsen, som var engageret i forsøget.
På plussiden viste forsøget, at man kan spare cirka en tredjedel af energiforbruget, hvilket sparer CO2 og reducerer Danmarks gasbehov, fortæller han. Det knap så positive var, at det ved 700 grader var svært at leve op til grænseværdierne for kulilte.
– Ikke fordi der ikke må være kulilte, men hvis kulilten er for høj, så er forbrændingsprocessen måske ikke den bedste. Lidt ligesom at colibakterier ikke i sig selv er farlige, men er tegn på, at der kan være andre farlige bakterier. En sladderhank. Den grænseværdi blev overskredet et par gange mere, end vi egentlig havde håbet på, siger Søren Reinholdt Jepsen.
I forhold til selve kremeringen og asken forløb forsøget fint, da alt var fuldstændig normalt, tilføjer han, men man udledte altså lidt mere kulilte, end man plejer at gøre.