Bornholm søger udbytte fra mulige nye havvindmølleparker

NYHED | ABONNENT | 28. SEP 2022 • 10:47
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. SEP 2022 • 10:47

Bornholm bør få del i fortjenesten, hvis der kommer to nye havvindmølleparker øst for øen, mener kommunen. Op til en femtedel af vindmøllerne kan måske blive bornholmsk ejede. Selskabet bag de planlagte havvindmøller bliver også opfordret til at sætte samarbejder med Bornholms erhvervsliv i system.

 

Hvis investeringsselskabet Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) skal have lov til at opføre to vindmølleparker ud for Svaneke og Dueodde, bør Bornholm også få del i CIP's senere overskud på at sælge strøm fra vindmøllerne.

Det skriver borgmester Jacob Trøst (K) på kommunalbestyrelsens vegne i regionskommunens høringssvar om projektet, som erhvervsudvalget godkendte mandag. I praksis bør det være kommunen, der modtager pengene, hedder det i svaret.

"Vi mener, at projektudvikleren bør pålægges at understøtte lokalområdet (Bornholms Regionskommune) med et provenu fra elsalget til lokale initiativer, der understøtter kommunalbestyrelsens vision for Bornholm", skriver Jacob Trøst.

Borgmesteren søger samtidig hjælp i arbejdet med at få penge til Bornholm ud af CIP.

"Kan Energistyrelsen sikre dette?", fortsætter høringssvaret.

En femtedel af de to planlagte havvindmølleparker kan muligvis blive bornholmsk ejede. Til en start vil det dog komme an på, hvilken status Energistyrelsen vil give de planlagte vindmølleparker ud for Østbornholm.

Femtedelen af en havvindmøllepark skal udbydes lokalt, når vindmøllerne bliver opført under den såkaldte åben dør-ordning. Det gælder dog ikke, når der er tale om forsøgsanlæg, og her kan det spille ind, at CIP planlægger at opføre vindmølleparken enten helt eller delvist som flydende vindmøller, en ny teknologi.

"Administrationen har forespurgt Energistyrelsen, om dette i givet fald vil betyde, at hele anlægget dermed kan regnes som forsøgsanlæg og afventer svar på dette", fik erhvervsudvalget oplyst før mandagens møde.

"Der kan være mulighed for 20 procent lokalt medejerskab af parkerne. Hvornår afklares dette, og hvordan udmøntes det?", spørger regionskommunen i sit høringssvar.

Kan vi samarbejde?

Også andre steder i kommunens høringssvar afsøger Bornholm muligheder for at binde CIP op på forpligtende samarbejder på Bornholm.

Det gælder Rønne Havns rolle som først udskibningshavn i en eventuel anlægsfase – og som servicehavn, når vindmøllerne eventuelt er kommet i drift. Men vil CIP også tage skridt til at sikre lokal arbejdskraft, boliger til involverede medarbejdere og muligheder for det bornholmske erhvervsliv? spørger kommunen i høringssvaret.

"Hvad vil ansøger specifikt gøre for at fremme disse muligheder herunder eventuelle bidrag til at øge opkvalificeringen og sikre gode boligmuligheder? Vil ansøger være opmærksom på, hvilke opgaver der kan nedbrydes i underentrepriser, så flere små entreprenører kan byde på opgaverne, og vil ansøger bidrage til at synliggøre disse løbende i en fælles udbudsoversigt med Energiø Bornholm?", spørger Jacob Trøst på vegne af kommunalbestyrelsen.

At få mere strøm ført i land kan også styrke økonomien i at placere et såkaldt Power-to-X anlæg på Bornholm. Anlægget kan omdanne strøm til brint og andet grønt brændstof og vil markant styrke Bornholms ambitioner om at blive et centrum for først og fremmest skibe, der skal tanke grønt brændstof. Men endnu er det uafklaret, om Bornholm vil få Power-to-X, eller om energiøens Power-to-X anlæg vil blive placeret et andet sted.

"Hvilke konkrete planer har ansøger i forhold til anvendelse og distribution af de store mængder strøm?" spørger regionskommunen derfor også CIP i høringssvaret.

Kommunen spørger desuden CIP, hvornår selskabet afgør, om de mulige havvindmøller ud for Østbornholm skal være flydemøller eller ej. Flydemøller kan ifølge høringssvaret være "interessante" for partnerskabet Baltic Energy Island, som regionskommunen i august indgik sammen med blandt andre Ørsted, Siemens-Gamesa, DTU, Energinet, Rønne Havn og Bornholms Energi & Forsyning. Målet er at skabe et globalt knudepunkt for innovation, test og erhvervsudvikling inden for grøn energi.

"Hvornår afklares, hvilke mølletyper der vælges? Vil ansøger være indstillet på at indgå i et samarbejde med Baltic Energy Island?", spørger kommunen derfor også CIP.