Vesth er på vej med vennerne

Vesth er på vej med vennerne
Peter Vesth boede på Bornholm, da han i 1972 pladedebuterede med "En stille sang". Hans mest kendte udgivelse er dog stadig "Veras vinterven". Privat foto
KULTUR | Onsdag 24. august 2022 • 15:30

Peter Vesth med den lange fortid på Bornholm vender tilbage og markerer sit 50 års pladejubilæum her, hvor det hele startede.

 

Ifølge sin egen hjemmeside har Peter Vesth udsendt over 50 album, ligesom han er den mest populære dansktopsanger gennem tiden med over 60 hits, heraf halvdelen som nummer et.

Han har da også sin helt egen velorganiserede fanskare i form af Vesth Vennerne, som følger ham i tykt og tyndt, og dertil har han jo en fortid på Bornholm, idet han senest frem til 2010 forsøgte at etablere et musikmuseum og spillested i Søndergade/Østergade i Rønne.

Projektet strandede dog på, at han ikke lykkedes med at få kommunal tilladelse til servering, og så drog han mod Sorø, hvor han slog sig ned.

Men ...

– Nu kan jeg ikke undvære jer længere, siger sangeren og sangskriveren i telefonen.

– Så vi skal på vores årlige bornholmertur med fanklubben. Vi kommer på mandag 40-50 mennesker og bor på Hotel Allinge. Så skal vi spille forskellige steder rundt på øen, men samtidig er det også mit 50 års pladejubilæum, for det startede jo alt sammen på Bornholm med Østersø Varieteen. Det var Niels Kofoed i Rønne med NK Musics første store satsning. Han havde haft Victor Borge til at spille i Aakirkebyhallen, og det gik så godt, at han i juli og august 1972 lavede varieteen på Strien i Rønne med besøg af blandt andre Bo Bendixen, Gert Kruse og Susanne Lana – og jeg optrådte også.

– Gert Kruse ville gerne indspille nogle af de numre, jeg havde skrevet, og pladeselskabet syntes heldigvis, de var så gode, at det også ville have mig til at indspille nogle numre, så jeg indspillede samme år min første plade, "En stille sang", og det er jo nu 50 år siden.

I anledning af jubilæet har Peter Vesth indspillet to nye cd'er, en dobbelt live-cd og en splinterny, der hedder "På den grønne gren".

– Og jeg har også skrevet mine erindringer, siger han og konstaterer om sit travle liv:

– Jeg har ikke meget tid til at hænge på gadehjørnerne.

Aftenhalløj

I løbet af opholdet i næste uge spiller han og makkeren, Kristian Rusbjerg, også på Hotel Allinge og på Den Grønne Frø i Aarsballe, ligesom de mandag eftermiddag skal spille til en genåbningsfest i Gudhjemhuset.

Peter Vesths far var bornholmer, og selv har han hele livet haft sin gang på Bornholm. Selv om han inden havde optrådt i blandt andet Vise Vers Huset i Tivoli, så var det altså Østersøvarieteen, der blev springbrættet til en pladekontrakt.

– Og jeg boede på Bornholm på det tidspunkt, siger han.

– Hele min barndom kom jeg i mine forældres sommerhus i Melsted, og mine onkler havde også gårde rundt omkring på øen. Da jeg i 1970 blev færdiguddannet som lærer boede jeg i kollektiv, men jeg syntes, det hele var lidt for hektisk og sjovt og vildt, så jeg tog til Bornholm, hvor jeg i den omgang boede et par år. Jeg underviste også på Østerlars Skole, men gik hurtigt over til aftenskole, for der skulle man ikke så tidligt op om morgenen. Jeg fandt ud af, at jeg skulle ha' et erhverv, hvor der ikke var for meget morgenhalløj.

Nu har du så også haft et erhverv med meget aftenhalløj i mange år?

– Ja, dét må man sige. Man har valget mellem enten at blive aftenskolelærer eller musikant, siger musikanten Peter Vesth.

Følg debatten på facebook!
'MEGET POSITIVT FOR BORNHOLM''MEGET POSITIVT FOR BORNHOLM''MEGET POSITIVT FOR BORNHOLM''MEGET POSITIVT FOR BORNHOLM'
FÅ ABONNEMENT