Vestermaries kirkeklokke skal til Holland

Vestermaries kirkeklokke skal til Holland
Det er med en kridtstreg markeret, hvor kirkeklokken er revnet. Foto: Holger Larsen
KULTUR | Onsdag 23. oktober 2024 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
KULTUR | Onsdag 23. oktober 2024 • 19:00

Vestermarie Kirkes store klokke har fået en revne og skal repareres i 2025.


Vestermarie Kirkes store klokke fra 1550 har fået en en halv meter lang revne. Klokken skal derfor tages ned og fragtes til Holland for at blive repareret.

Prisen er beregnet til at skulle blive 330.000 kroner, hvoraf transportomkostninger med videre udgør en stor del. Pengene blev bevilget ved Bornholms Provstis budgetlægning for 2025.

– Selv om der kun er tale om en reparation, skal vi først have en godkendelse hos Københavns Stift, den kongelige bygningsinspektør og Nationalmuseet, oplyser Svend Aage Kristoffersen, kasserer i Vestermarie Menighedsråd.

Det skulle dog gerne blive i 2025, at den cirka 950 kilo tunge klokke kan løftes ud af lugerne i tårnet og fragtes i første omgang til Vejle, hvor der skal laves noget på klokken og derfra videre til reparation i Holland.





Svend Aage Kristoffersen fra Vestermarie Menighedsråd ved den revnede kirkeklokke. Kirken må indtil videre nøjes med at ringe med den lille klokke. Foto: Holger Larsen

 

Den lyder mærkelig

– Man kan ikke reparere klokken på stedet, så vi skal have den løftet ud af lugerne. Der er målt op, og det skulle kunne lade sig gøre. Det er den specielle legering af kobbermalm, som gør, at den skal til Holland for at blive repareret.

Det var i februar 2024, at graver Johnni Larsen fejlmeldte klokken, fordi den "lyder mærkelig".


– Vi opdagede det ved, at når klokken blev sat i gang, lød det som om man slog med en hammer på en jernplade. Det sagde gong-gong, men der var ingen klang i den. Det er rundingen i klokken og legeringen, den er støbt i, som giver klangen. Vi skal have den repareret, så den får den samme klang som tidligere, forklarer Svend Aage Kristoffersen.

Den gamle klokke blev koblet fra, da man opdagede revnen, og siden har man i sognet måtte nøjes med kirkens anden klokke, som er noget mindre.

Træthedsbrud

Vestermarie Menighedsråd har rådført sig med virksomheden Thubalka i Vejle, som er Danmarks største leverandør af kirkeklokker, klokkespil med videre.

Thubalka skriver i en besigtigelsesrapport, at klokken er støbt af Karsten Middeldorp, stadsstøber i Lübeck i Tyskland i 1550. Klokken har en diameter på 1,15 meter og vejer cirka 950 kilo.


Klokken er fint støbt og er en af tre tilbageværende Middeldorp-klokker, skriver Thubalka.

Rapporten konkluderer, at klokken er slidt på slagstederne – altså der hvor kneblen rammer klokken. Ved et af de nuværende slagsteder er der opstået en cirka 50 centimeter lang lodret revne i klokken. Skaden betegnes af Thubalka som et træthedsbrud, som skyldes slitage og spændingsophobning i malmen.

Thubalka kalder det en ærgerlig, men sjælden skade. På baggrund af klokkens fine støbning og historiske værdi foreslår man, at klokken bliver svejset.




Kirkeklokken skal løftes ud gennem lugerne i tårnet. Foto: Holger Larsen

 



Det ældste i kirken

Det er da også den løsning, man har valgt i Vestermarie:

– Vi kunne have valgt at få støbt en ny klokke, men det ønsker menighedsrådet ikke. Klokken er meget ældre end kirken. Den er nok det ældste, der findes i kirken, siger Svend Aage Kristoffersen.

Forklaringen på dette er, at klokken stammer fra den gamle kirke i Vestermarie.

– I 1880’erne byggede man den nye kirke og rev den gamle ned. Den gamle kirke lå lidt forskudt i forhold til den nye, siger Svend Aage Kristoffersen.


Den "nye" Vestermarie Kirke er en nyromansk kirke i granit. Den blev indviet i 1885.

Energioptimering

Der sker i det hele taget en del i Vestermarie Kirke.

Man står således umiddelbart foran at skulle igangsætte et større projekt om energioptimering i kirken. Der er bevilget 350.000 kroner til arbejdet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT