Udenlandsk specialopgave til lokal kunstner

Udenlandsk specialopgave til lokal kunstner
Der er mange skridt i processen fra kakaobønne til færdigt produkt. Det har kunstner Agnete Petersen illustreret i et værk, der skal hænge i en kommende chokoladevirksomhed i Sverige, som bornholmeren Michael Olsen med sin kone snart åbner. Foto: Line Søndergaard Hansen
KULTUR | Torsdag 23. marts 2023 • 05:30
KULTUR | Torsdag 23. marts 2023 • 05:30

I knap 10 år har bornholmske Michael Olsen sammen med sin kone ejet en kakaofarm i Fiji. Nu udvider parret med en chokoladevirksomhed i Sverige, hvor de bor, og dertil har Agnete Petersen lavet et kunstværk over kakaobønnens vej til chokolade. Onsdag var de i Nexø for at hente det.

Vejen fra kakaobønne til chokoladebar er lang - ikke bare fysisk fra høstede bønner under tropiske himmelstrøg til færdige chokoladeplader hos forbrugeren. Der er også mange trin i processen, hvor der blandt andet skal høstes, pilles, sorteres, tempereres, produceres og pakkes.

Og den proces er forsøgt illustreret i et kunstværk lavet af Agnete Petersen i Nexø. Værket - som på mange måder drager paralleller til gamle verdenskort fra klasseværelset - skal hænge i en kommende chokoladefabrik i Sydsverige og bruges som undervisningsmateriale.

– Chokolade er det levnedsmiddel, hvor der er flest trin fra råvare til færdigt produkt. Og et billede siger jo mere end tusinde ord, siger Michael Olsen, der sammen med sin kone Jytte og deres to døtre ejer den økologiske og off-grid kakaofarm Olsen Farm Fiji i regnskoven på Fiji.

Parret bor i Sverige, og i oktober 2021 købte de en gammel brandstation i Löderup, hvorfra de udover at lave kurser og undervise i chokoladens mange processer også vil tage det næste skridt i deres chokoladevirksomhed - nemlig selv at producere chokolade lavet på deres egne bønner og derved stå for både import og eksport.

Bønder i blodet

Men for at forstå, hvorfor et ægtepar fra Sverige, der driver en kakaofarm på Fiji er i Nexø en regnvåd eftermiddag i marts for at hente et kunstværk, skal tiden skrues en del år tilbage. Og fortællingen starter med bornholmeren Michael Olsen.

– Jeg er bondesøn fra Østermarie, og min kone er også fra landet, så vi er bønder i blodet, og det fortsætter vi med, fortæller han.

Han er udlært mejerist fra andelsmejeriet i Klemensker i 1981, og i 1983 mødte han jyske Jytte i forbindelse med et praktikophold på Sjælland, og sammen begyndte de et liv med udlandsrejser og bosættelser i blandt andet Kuwait og Egypten. Rejserne var i forbindelse med Michaels job hos Tetra Pak, hvor han var ansat til at tage ud i verden som konsulent. I 1994 flyttede de til Sverige med deres to døtre, hvor de har boet siden.

En leasingaftale med staten

I 2007 sagde Michael Olsen sin stilling op men fortsatte med samme konsulentarbejde som freelancer, som han har lavet lige siden.

– Samme arbejde men andre ansættelsesvilkår, som han opsummerer det.

Men til trods for, at Michael Olsen har rejst verden rundt siden 1988, så var det ikke ligefrem skrevet i sten, at mejeristen fra Østermarie ville ende med at eje en kakaofarm på den anden side af jorden. For frem til 2007 vidste han ikke meget om chokolade - ikke før han læste en artikel i en svensk avis om en ung fyr, der på sin bryllupsrejse til Fiji kom i kontakt med nogle kakaobønder og ønskede at starte en form for hjælpeforening, der kunne minde om et andelsmejeri.

– Men det blev mest ved snakken, fortæller Michael Olsen, der dog var blevet inspireret til at lave noget lignende. Så i forbindelse med en arbejdsrejse til Kina i 2009 tog han videre til Fiji, hvor han mødte nogle lokale bønder. Og derfra begyndte udførelsen af det, der i dag er Olsen Farm Fiji.

I 2012 indgik de en leasingaftale med staten - for sådan gør man i Fiji - om at overtage tre hektar jord og tilhørende kakaotræer dybt inde i regnskoven ved en lille landsby, hvor der indtil for et halvt år siden ikke var elektricitet. Og i 2015 begyndte de at bygge på den farm, der i dag bliver brugt til kakaoproduktion og samtidig fungerer som hjem for den farm-manager, de har ansat.

– På Fiji er der ikke noget med at få tilladelse af kommunen til at bygge. Jeg tegnede en skitse på et A4-ark og viste det til en tømrer, og så spurgte vi om lov i landsbyen. For det er sådan, det fungerer, fortæller Michael Olsen og tilføjer, at den sidste tilføjelse - en terrasse - stod færdig for nylig.


Michael og Jytte Olsen med farmmanageren, der med sin familie bor på farmen. Privatfoto 

Kvalitet i bønnerne

Det er Michael og Jytte Olsen, der ejer farmen, og de har ansat nogle lokale kakaobønder, hvoraf flere er tredje generationsbønder, så de ved, hvad de laver.

– Jeg har altid interesseret mig for madlavning og processer, og sammen med de lokale bønder har vi udviklet en metode for at sikre en konstant kvalitet i vores bønner, fortæller Jytte Olsen og afslører, at det blandt andet har noget med fermenteringen af bønnerne at gøre.

– Chokoladen bliver ikke bedre, end råvarerne tilbyder, supplerer Michael Olsen.

Og noget må de gøre rigtigt, for en finsk chokolademager vandt for nogle år siden en guldmedalje ved et VM for chokolade i London med et produkt lavet med bønner fra Olsen Farm Fiji.

– Så vi gør noget rigtigt med fermenteringen i hvert fald.

– Vi har lavet mange prøver og forsøg, og vi har også fejlet. Men vi skal fortsætte med at udvikle og holde kvaliteten, slår Jytte fast.

Lærer at arbejde med naturen

Med bopæl i Sverige er det selv sagt ikke muligt for parret at komme forbi Fiji og kakaoproduktionen hver uge.

Jytte forsøger at besøge farmen to-tre gange årligt, mens Michael, der stadig skal passe sit konsulentarbejde, forsøger at komme dertil en gang årligt.

Men selvom de to ejere ikke bor der, så er der dagligt liv på farmen, der bliver passet af fire fuldtidsansatte, herunder en farmmanager, der bor på farmen med sin familie.

– Og de er ansat på vilkår, så de får løn, uanset om der er noget at høste eller ej, fortæller parret.

For sådan går det nogle gange, som for eksempel i 2016, da orkanen Winston med 80 sekundmeter raserede Fiji og pådrog regnskoven skader, som først her seks år senere er begyndt at komme tilbage til normalen.

– Den tog alt. Men man lærer at arbejde med naturen.

En lille produktion

Olsen Farm Fiji er en lille produktion med rekordhøst i 2022 med 800 kilo.

– Og vi håber, den bliver større i år, men vi ved det ikke endnu.

For høstsæsonen, der varer fra midten af marts til midten af december, er kun lige begyndt.

I den ene ende at chokoladeprocessen står ofte en chokolademager, der køber kakaobønner høstet af en kakaobonde, der tit ikke aner, hvor bønnen havner, eller hvad den bliver brugt til.

Men den retning har Olsen Farm Fiji ikke valgt at gå, og de ved præcis, hvor deres bønner havner, nemlig hos den bornholmske chokoladevirksomhed Pure Rainforest Chocolates, der overtager det meste af høsten.

Men fremadrettet vil de også komme til at vide i lige præcis hvilke produkter, bønnerne havner, når de åbner op for produktionslokalerne i den gamle brandstation i Sydsverige.

– Mange chokolademagerer importerer fra mange led. Vi vil komme udenom det.


Farmen i regnskoven. Privatfoto 

Vi har hele forsyningskæden

Parret vil også forsøge at etablere flere arbejdspladser for lokale på farmen på Fiji. For så kan flere trin i den lange proces nemlig klares lokalt og blive sendt afsted som chokolademasse med de resterende bønner, der skal til Sverige.

– Og så er der også en værdi i det rent markedsføringsmæssigt at kunne sige, at det er chokolademasse lavet på Fiji.

Og når man ved, hvilken årgang eller type bønne, der er tale om, så kan man også lave nogle mere specialiserede produkter, fortæller Jytte.

– Vi blander ikke bønnerne, så vi kan lave årgangschokolade.

– Ja, vi har mulighed for at nørde med det, for vi har hele forsyningskæden, tilføjer Michael.

Og det at drive en kakaofarm med så relativt lille en produktion er ikke noget, man bliver millionær af.

For at de kan lave en forretningen, der løber rundt, vil de gerne op på en produktion på 1.000 kilo om året, så de kan betale løn til de ansatte og betale for leje af markerne.

Men det er heller ikke meningen, at de skal blive millionærer af det.

– Vi gør det, fordi det er sjovt, og fordi vi har muligheder og interesse for det, fortæller parret, der med den kommende chokoladeproduktion fra Sverige har nogle unikke produkter på vej, som ikke findes på nogen hylder endnu. Og det kommer de heller ikke til, for Olsen Farm Fijis produkter vil kun kunne købes på chokoladefabrikken i Sverige.

En sjov og anderledes opgave

Og så tilbage til der, hvor historien starter. Nemlig i et hus i Nexø hos kunstneren Agnete Petersen.

– Da vi overtog brandstationen, stod de lokaler, vi skal til at bygge om til chokoladefabrik, tomme, så vi inviterede fire danske kunstnere til at udstille i påsken 2022, og der var Agnete en af dem, fortæller Michael Olsen.

Inspirationen kommer fra en plakat, de har købt fra en indisk kakaobonde, som de så ønskede i en mere detaljeret og kunstnerisk version. Og i juli 2022 fik Agnete Petersen den opgave.

– Det er akryl på råt lærred, forklarer hun om den opgave, der endte med at tage hende cirka tre måneder at udføre.

Og det er ikke en type billedkunst, hun normalt laver.

– Jeg udtrykker mig ikke så figurativt, men mere ekspressionistisk. Jeg er mere optaget af at male en stemning eller en følelse end et egentligt motiv. Men det var en sjov og anderledes opgave, fortæller hun.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT