Store koncertarrangører: Drop reglerne og gå i dialog

Gæstgiveren, Musikhuzet, Wonderfestiwall og Ekkodalshuset opfordrer kommunen til at droppe det foreslåede regelsæt til udendørs koncerter og gå i dialog med spillesteder og koncertarrangører. Helle Munk Ravnborg (EL) svarer i bunden af artiklen.
Der er fælles front fra Gæstgiveren, Musikhuzet, Wonderfestiwall og Ekkodalshuset, når det gælder modstanden mod de regler, kommunen har foreslået for udendørs musikarrangementer. De fire holdt torsdag aften et møde for at diskuterede det regelsæt, som for tiden er i offentlig høring, og som vil begrænse deres muligheder for at arrangere koncerter på samme niveau som i dag.
Utilfredsheden skyldes ikke kun de potentielle konsekvenser, hvis reglerne bliver indført. De fire koncertarrangører er også utilfredse med processen, hvor de føler, at reglerne er sneget ind ad bagvejen. Ligeledes kritiserer de timingen, både at det foreslåede regelsæt sendes i høring lige op til påske, hvor spillestederne ikke uden videre kan vende det med deres rådgivere, og at det sker så sent på året, at kontrakter med artisterne for manges vedkommende for længst er i hus.
Det fremgår af en fælles pressemeddelelse, som Gæstgiveren, Musikhuzet, Wonderfestiwall og Ekkodalshuset udsendte efter mødet.
I den skriver de også, at de er meget bevidste om den udfordring, regelsættet kan give alle spillesteder samt teatre, idrætsforeninger og andre arrangører af udendørs arrangementer på Bornholm, det være sig Folkemødet, Sildefesten og de hundredvis af andre udendørs kulturelle arrangementer.
Kulturliv uden sidestykke
Det er kommunens Center for Natur, Miljø og Fritid, der har udarbejdet udkastet til den omdiskuterede forskrift. Centret henviser blandt andet til, at området er genstand for en del klager og konflikter, hvorfor det vurderes påkrævet at få indført en forskrift på området. Ifølge TV 2 Bornholm og DR Bornholm drejer det sig om mellem fire og seks klager sidste år, og ingen af klagerne drejede sig om de 15 spillesteder, som specifikt fremgår af udkastet.
Gæstgiveren, Musikhuzet, Wonderfestiwall og Ekkodalshuset undrer sig over, hvem der egentlig har sat denne proces i gang – og på hvilket grundlag.
De formoder, at Center for Natur, Miljø og Fritid ikke på eget initiativ og ud af den blå luft har sat gang i proceduren. Til gengæld noterer de sig, at forperson Helle Munk Ravnborg (EL) fra natur-, miljø- og planudvalget til TV 2 Bornholm har sagt, at hun er bekymret for, at byerne bliver kulisser, hvor man ikke kan bo, fordi man skal lide den tort, at der er fest og farver tre-fire måneder hver sommer. I så fald bliver det en tivolikulisse snarere end en by at bo i, sagde hun.
Det får Gæstgiveren, Musikhuzet, Wonderfestiwall og Ekkodalshuset til at spørge, om det mon er Helle Munk Ravnborg, der har igangsat processen for at regulere den påståede tivolisering, som de fire koncertarrangører selv kalder et vidt forgrenet kulturliv uden sidestykke i Danmark
Drop forslaget og gå i dialog
Ifølge de fire koncertarrangører rejser udkastet til forskriften flere spørgsmål, end det giver svar, og helt grundlæggende føler de, at regelsættet miskrediterer de mange aktører, som sammen har skabt et enestående kulturliv på Bornholm, efter bedste evne og med flest mulige hensyn til og respekt for Bornholm og alle, der bor her. Aktører, som bidrager med en facetteret palet af musik og til et betydeligt indtægtsgrundlag for hele øen.
De gør opmærksom på, at det at arrangere koncerter på Bornholm er forbundet med høj risiko, lav indtjening og store investeringer, og at tiltag som den foreslåede forskrift og processen omkring den ikke er befordrende for virkelysten og den fortsatte aktivitet.
"Vi opfordrer derfor samstemmende til, at forslaget helt tages af bordet og gentænkes i samspil med aktørerne for 2024", skriver Gæstgiveren, Musikhuzet, Wonderfestiwall og Ekkodalshuset, der glæder sig over, at både Horesta, Dansk Artistforbund, Dansk Live og Destination Bornholm træder ind i forløbet med støtte til spillestederne.
Helle Munk Ravnborgs svar
Kære repræsentanter for Gæstgiveren, Musikhuzet, Wonder og Ekkodalshuset.
Jeg skriver til jer som reaktion på den pressemeddelelse, I har sendt ud den 6. april 2023 på baggrund af det forslag til forskrift for udendørs musikarrangementer, som natur-, miljø- og planudvalget behandlede på sit møde den 29. marts 2023.
Lad mig starte med at slå fast, at jeres antydninger af, at forslaget til forskrift for udendørs musikarrangementer skulle være blevet udarbejdet og fremlagt på baggrund af et politisk ønske, og specifikt på baggrund af et politisk ønske fra min side, er komplet grundløse.
De dagsordener, som vi behandler politisk, er forberedt af administrationen. Den eneste måde, et kommunalbestyrelsesmedlem kan få en sag til politisk behandling, er ved at stille et medlemsforslag i kommunalbestyrelsen. Dette gælder også for en udvalgsforperson. Og det er jo som bekendt ikke sket i den pågældende sag.
Det står jer selvfølgelig frit for at gøre jer den slags spekulationer, men det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ville ønske – og også have fundet det mest klædeligt – at I havde henvendt jer til mig for at høre, om de havde noget på sig, inden I delte disse grundløse spekulationer – ja, vel egentlig ’anklager’ – i det offentlige rum.
Lad mig dernæst sige, at hvis det forholder sig, som I giver udtryk for i jeres pressemeddelelse, altså at forslaget til forskrift for udendørs musikarrangementer kom "som et lyn fra en klar himmel", så forstår jeg til fulde jeres forundring. Det vil også være nyt for mig, da den sagsfremstilling, vi i udvalget blev præsenteret for, jo fortæller noget andet. Af sagsfremstillingen fremgår det, at der har været dialog med enkelte aktører i forhold til behov og forventninger, og vi fik også den forståelse, at for eksempel det skema med specifikke lokaliteter, som forskriften indeholder, var fremkommet på baggrund af information fra spillestederne.
Det fremgår også af sagsfremstillingen, at området, altså de udendørs musikarrangementer, er genstand for en del klager og konflikter, og at det vurderes "påkrævet" at få indført en forskrift på området. Ligesom i alle andre sager, må vi naturligvis lægge disse vurderinger fra administrationen til grund, når vi bliver forelagt en sag som denne til politisk behandling. Det er selve fundamentet for et oplyst politisk arbejde!
I det konkrete tilfælde valgte vi jo imidlertid politisk ikke at følge administrationens indstilling om at vedtage forskriften, men derimod at sende sagen i høring. Og med de reaktioner, der er kommet, blandt andet fra jer, men også fra borgere i de pågældende områder, så jeg selvsagt umådelig glad for den beslutning.
Forskriften om udendørs musikarrangementer var ikke den eneste forskrift vi fik forelagt på udvalgsmødet den 29. marts. Det er derfor heller ikke den eneste forskrift, jeg har haft i tankerne, når jeg har udtalt mig i medierne. Sidste sommer var der en del diskussion omkring pop-up barer, og frem til hvilket klokkeslæt, det er rimeligt, at der er musik, afrydningslarm med mere i områder, hvor der også er beboelse, og det er også sådanne gensidige hensyn, som forskrifterne gerne skulle skabe bedre muligheder for at udøve.
Med venlig hilsen,
Helle Munk Ravnborg
Dagens billede: Ny bison i Almindingen


Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration