Stor donation skal gøre festival attraktiv for ny gruppe gæster

Stor donation skal gøre festival attraktiv for ny gruppe gæster
Festivalen Østpaa skal med støtte fra Spar Nord Fonden udvikle et koncept, der kan favne unge med diagnoser. Arkivfoto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | 21. OKT 2024 • 07:48
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
21. OKT 2024 • 07:48

Festivalen Østpaa modtager 200.000 kroner, som skal gå til at gøre den og andre festivaler mere tilgængelige for unge med diagnoser.

Når kalenderen viser maj 2025, er det atter tid til festivalen Østpaa i Østermarie, som er klar til at tage imod gæsterne med endnu mere åbne arme. Med støtte fra Spar Nord Fonden vil arrangørerne finde ud af, hvordan festivaler, koncerter og gadefester bedre kan inkludere unge musikelskere med for eksempel angst, autisme og adhd.

Spar Nord Fonden har valgt at donere 200.000 kroner til Østpaa '25, der vil afprøve særlige tiltag, som skal gøre festivalen mere tryg, rummelig og imødekommende for en del af befolkningen, som typisk ikke har nemt ved at deltage i festival- og koncertoplevelser.

– Over 100.000 danske unge med diagnoser har ikke mulighed for at deltage i sociale og kulturelle events, fordi der ikke tages højde for deres behov. Det gælder for eksempel indretningen af festivalpladser og måden, der informeres og kommunikeres på, fortæller direktør Bo Uggerhøj i Spar Nord Fonden i en pressemeddelelse.

Fonden kan se perspektiver i, at erfaringerne fra Østpaa '25 kan bruges til at skabe en landsdækkende manual for diagnosevenlige arrangementer.

– Det betyder, at en ny målgruppe af gæster kan inkluderes i socialkulturelle events, og det vil vi i Spar Nord Fonden gerne støtte, fortæller Bo Uggerhøj.

En standard for alle

Østpaa ser sig selv som en kulturfestival for alle, og i 2025 bliver der taget ekstra hensyn til udsatte unge, hvilket passer perfekt til festivalens dna, fortæller arrangørerne, hvoraf flere selv har diagnoser tæt inde på livet.

– Mine unger på 14 og 17 år har altid fundet det vanskeligt at være med til Østpaa. De har begge autisme og synes, det er uoverskueligt og skræmmende med mange mennesker, høj larm, nye lugte, uforudsigelig adfærd med mere. Derfor har det været mig magtpåliggende at gøre Østpaa til en festival, som tilgodeser denne oversete gruppe af unge. Med støtten fra Spar Nord Fonden kan vi nu gøre denne drøm til virkelighed, siger stifter Roald Bergmann.

Han og resten af arrangørgruppen skal i arbejdstøjet og finde flere meningsfulde samarbejdspartnere, som kan hjælpe med at finde og udvikle de rigtige tiltag, og Roald Bergmann tror, at denne måde at gentænke inklusion i kulturevents på vil blive en standard for alle festivaler i fremtiden.



FÅ ABONNEMENT