Skål i teltet – trængsel ved ølfestival

Skål i teltet – trængsel ved ølfestival
LG Bryg var et af de lokale bryggerier, som viste sig frem med smagsprøver på ølfestivalen. Foto: Holger Larsen
KULTUR | Lørdag 5. august 2023 • 18:25
Holger Larsen
Journalist
KULTUR | Lørdag 5. august 2023 • 18:25

Der var mulighed for at smage flere end 60 forskellige øl.

Danske Ølentusiasters bornholmske afdeling er lørdag endnu en gang vært for Bornholms Ølfestival, som finder sted på Store Torv i Rønne.

Der er mange mennesker på torvet lørdag, hvor der er gang i flere aktiviteter, så ølfestivalen mangler det udeareal, man plejer at have.

Det går ikke stille af. Der er masser af mennesker i teltet, hvor der bliver smagt og snakket øl.

Der er dog næppe nogen, der får smagt sig igennem alle over 60 forskellige øl, som er med på ølfestivalen...

Syv bryggerier er repræsenteret, en butik er med, og så Bornholms Håndbrygger Laug.

– Vi er glade for opbakningen, siger Jon Vejbæk, formand for de bornholmske ølentusiaster.

Tre bryggerier ovrefra

Tre af bryggerierne er endda kommet ovrefra for at være med. Et af dem er Det Lille Bryggeri fra Ringsted, som har været med i de seneste tre-fire år. De blev årets danske bryggeri i 2022 og er populære gæster på ølfestivalen.

– De kommer her, fordi de synes her er så hyggeligt, og de er nogle af de første til at tilmelde sig, siger Jon Vejbæk.

Formanden mener, at ølfestivalen på Store Torv må nærme sig sit 10 års jubilæum.

– Det står i foreningens formålsparagraf, at vi skal udbrede kendskabet til det gode øl i Danmark. I starten handlede festivalen også meget om at skaffe foreningen nye medlemmer. Det er der ikke helt så meget fokus på længere. Men vi vil gerne hjælpe bryggerierne med at skabe kendskab til deres øl, siger Jon Vejbæk.

Det er fire personer, der står for planlægningen af ølfestivalen.

– Man kan godt blive lidt træt og sige, at det må være sidste gang, for det er et stort arbejde. Men når man ser, hvor glade folk er, kan man ikke sige andet, end at det skal helt sikkert gentages næste år, siger Jon Vejbæk.

De brygger øl

Håndbryggerlauget viser, hvordan man brygger øl. Det er Stina Jeppsen og Thomas Poulsen, der startede dagen i teltet med at varme vand op og kværne kornet. Nu har de gang i noget mørkt bryg, og Stina Jeppsen rører en gang imellem rundt i substansen med en stor slev.

– Det er en sweet stout, siger Stina Jeppsen.

Hvad er der I?

– Det er malt, vand, humle og gær. Ikke andet. Og så tilsætter vi laktose, så den bliver sødere og mere cremet, forklarer hun.

Men det er ikke gjort med de fem timers indsats i teltet. Bagefter skal øllen gære i 14 dage, inden den kommer på flasker og karbonere (eftergærer). Om cirka en måned kan den drikkes. Det er planen, at øllen skal kunne smages ved festivalen næste år, forklarer Hans Jeppsen.

Håndbryggernes formand glæder sig over, at så mange er med på festivalen:

– Det er også sjovt med bryggerierne, der kommer ovrefra. Vi kan inspirere hinanden, og det ene bryggeri laver en øl efter en metode, jeg godt kunne tænke mig at afprøve, siger Hans Jeppsen.

Thomas Poulsen og Stina Jeppsen fra Bornholms Håndbryggerlaug demonstrerede ølbrygningens kunst. Foto: Holger Larsen

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT