Ser du også flere egern?

Ser du også flere egern?
Egernbestanden på Bornholm nedstammer fra fire dyr, som blev sat ud i 1886. I år ser Naturstyrelsen Bornholm en del egern i Almindingen, og bestanden kan være i fremgang, da der var godt med føde sidste år. Arkivfoto: Mikael Vang
KULTUR | Torsdag 10. august 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
KULTUR | Torsdag 10. august 2023 • 11:00

Tilsyneladende har egernbestanden det godt. Det kan hænge sammen med, at der var godt med føde sidste år.

Ofte er det bisonokserne, der løber med opmærksomheden, når talen falder på dyr i Almindingen. Hvis det altså ikke er hestene på travbanen. Men der er mange forskellige dyrearter i den store skov midt på øen, og hos Naturstyrelsen Bornholm har man især lagt mærke til en af dem.

"Vi ser en del egern i Almindingen for tiden - tilsyneladende har bestanden det godt. Ser du også flere egern?", skrev styrelsen på Facebook for et par uger siden.

Det er der nogle, der gør. Tidende har i hvert fald hørt fra folk, som færdes i Nordskoven i Rønne, hvor de har set flere af de røde gnavere end i de seneste år.

Nogen egentlig optælling er der dog ikke, der kan sætte to streger under de observation, Naturstyrelsen Bornholm og Tidendes læsere har gjort.

– Vi har kun vores egne, uvidenskabelige observationer, og vi synes, vi har set lidt flere egern i år end vi plejer. Vi har ikke belæg for at sige, at der skulle være en generel fremgang i bestanden, fortæller naturformidler Georg Ask Marker hos Naturstyrelsen Bornholm.

Godt med føde

Heller ikke hos Miljøstyrelsen har man nogen egentlig overvågning af egern på Bornholm, og man kan derfor ikke dokumentere Naturstyrelsen Bornholms uvidenskabelige observation af flere egern. Til gengæld har man et bud på, hvorfor bestanden kan være gået frem, hvis den er det.

– En forklaring på en mulig bestandsfremgang i 2023 kan være, at 2022 var et rigtig godt oldenår, og at fødeudbuddet har skabt mulighed for, at egerne kunne få flere kuld, og at ungerne havde forudsætninger for en højere overlevelsesrate end normalt, fortæller naturplanlægger Lasse Sehested Jensen fra Miljøstyrelsens afdeling Arter og Naturbeskyttelse.

Med et godt oldenår mener han et år med rigelig frugtsætning hos bøg og eg, som er en vigtig del af egernes føde.

Udsat i 1886

Som det er tilfældet med flere af plante- og dyrearterne her på øen, adskiller de bornholmske egern sig fra artsfællerne i resten af landet.

Naturstyrelsen Bornholm fortæller, at man i resten af Danmark har den mellemeuropæiske underart af egern, mens det her på Bornholm er den skandinaviske underart, man kan se. Den er godt 25 procent mindre og knap så rød i farven.

De bornholmske egern nedstammer alle fra fire svenske dyr, der blev udsat i 1886 af en jægermester, der boede på Lehnsgård ikke langt fra Rø Plantage.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT